Erdélyi Riport » Globál

A kurd végvár különös eleste

Meglepetten vette tudomásul a világ, hogy az iraki kormányerők milyen könnyedén vették vissza a kurdoktól az ország egyik jelentős városát, az olajmezők szomszédságában fekvő Kirkukot. A kurd megosztottsággal magyarázható iraki sikerek hátterét Ady András írása világítja meg.


TOVÁBB

Iraki kurdok, egyedül is megy?

Egy héttel a katalánok döntését megelőzően a független államiság mellett voksoltak az iraki kurdok, méghozzá sokkal békésebb körülmények között, mint európai sorstársaik. Hogy a régió különböző hatalmai mennyire hatnak fenyegetően a várhatóan elhúzódó békés önállósodásra, erre a kérdésre keresi a választ Ady András elemző körképe.


TOVÁBB

Nagy helyzet, helyezkedő kicsik és nagyok

A Szíriát és környékét érintő krónikus konfliktus érdekes helyzeteket hozhat létre: az Izrael–Amerika távolodásnak, illetve az európai palesztin lobbi miatt az Izrael–Európa távolodásnak lehet következménye egy Izrael–Oroszország közeledés. Ady András helyzetképe.


TOVÁBB

Végvári vándorkomédiások

A Bánsági Vándorszínház társulata negyedik éve indult útnak, hogy augusztus 19. és szeptember 2. között tizenöt bánsági és partiumi településen bemutassák legújabb produkciójukat. Nóti Károly Majd a Jegenye című jelenetéből Orbán Enikő dramaturg írt egyfelvonásos zenés vígjátékot, az előadást Aszalos Géza a temesvári Csiky Gergely Színház művésze rendezte. A díszleteket és jelmezeket Albert Alpár tervezte. Simon Judit az idén is ott volt Végváron, a bemutatón.


TOVÁBB

A kalifátus színeváltozása

Moszul eleste nem a vég, az erődváros csak egy láncszem volt a védelmi rendszerben, az ellenállás vidéken folytatódik – üzeni híveinek és a világnak a fizikai létében egyre fogyatkozó, harcmodort váltó Iszlám Állam. Ady András helyzetképe.


TOVÁBB

A zuhanás új mélységei

Venezuela erősen vitatott körülmények között választott alkotmányozó nemzetgyűlést, amelynek célja az ellenzéki többségű parlament semlegesítése. Maduro elnök és ellenzékének küzdelme közben a működőképesség határáig jutott a dél-amerikai ország. Ady András elemzése.


TOVÁBB

Russmedia – nyomtalanul?

Néhány Facebook-posztot és az Átlátszó Erdély cikkét leszámítva visszhangtalan maradt a romániai magyar sajtóban a hír, miszerint megválik három magyarországi napilapja mellett két román és egy magyar nyelvű újságjától a Partiumban az osztrák Russmedia kiadó. Igaz, formálisan azt be sem jelentették, hogy tulajdonost vált a Nagyváradon 1990. január 4. óta megjelenő Bihari Napló. Szűcs László összefoglalója.


TOVÁBB

Rogozin, a kísérleti nyúl

Megfenyegette Romániát és Magyarországot Dmitrij Rogozin, orosz kormányfő-helyettese, amiért gépét, amellyel Kisinyovba szándékozott utazni, Bukarest nem engedte be az ország légterébe, Budapest pedig nem engedte leszállni. Az orosz kormánytag büntetést helyezett kilátásba a „gazembereknek”, akik szerinte 160 ember, köztük nők és gyerekek életét kockáztatták. Simon Judit írása.


TOVÁBB

A háló fenntart, avagy miként lett Basquiat világhírű

A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér Networks című tárlatához kapcsolódva Barabási Albert László tartott előadást a művészet és a hálózat kapcsolatáról Sepsiszentgyörgyön, a Tamási Áron Színház nagytermében. Az elhangzottakat Fám Erika foglalta össze.


TOVÁBB

G20: Hamburg hozadékai

Mint minden évben, július elején is jelentős várakozás előzte meg a G20 ezúttal Hamburgba szervezett csúcsát, ami az orosz és az amerikai elnök első személyes találkozóját is jelentette. A megbeszélések eredményének mérlegét Ady András készítette el.


TOVÁBB