Erdélyi Riport » Interjú

„A múlt is felpúposodik a háttérben”

A nemzetközi vers- és zenefesztiválon olvasott fel július elején, Besztercén, abból az alkalomból is, hogy nemrég jelent meg román nyelven, Mihók Tamás fordításában Elromlani milyen című kötete. Krusovszky Dénes költővel Kemenes Henriette beszélgetett.


TOVÁBB

Az egészség megőrzése morális kötelesség

Beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár elsősorban az egészségszemlélet változásairól kérdezte Dr. Magyar László András orvostörténészt, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár főigazgató-helyettesét.


TOVÁBB

„Kár ezért az intézetért”

Dr. Magyar László András orvostörténésszel, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár főigazgató-helyettesét beszélgetésük első részében Szilágyi Aladár a nagyhírű intézményről, továbbá tudományos és írói munkásságáról kérdezte az orvostörténészt.


TOVÁBB

Előre a kutyaszorítóból

Nem kevés vita mellett, egyes szakszervezetek tiltakozását is kiváltva a román parlament alsóháza elfogadta a közalkalmazottak egységes fizetési rendjét szabályozó törvényt. A témáról Lakatos Pétert, a Számvevőszék tanácsosát, az RMDSZ korábbi Bihar megyei képviselőjét, gazdasági szakértőt kérdezte Szűcs László.


TOVÁBB

Hadtörténész a hastörténetben

A konyhaművesség kultúrtörténetével foglalkozó beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár egyebek közt a szerzetesek szerepéről, a királyi lakomákról, s a pálinkafőzésről, mint a szövőipar „melléktermékéről” kérdezte Dr. Paksa Rudolfot, a történettudomány doktorát.


TOVÁBB

Erdély, az elhatárolható gasztrorégió

A nagyváradi Szacsvay Akadámia Mindennapi történelem tematikájú előadás-sorozatának elkerülhetetlen kérdésköre a gasztronómia. Dr. Paksa Rudolf a konyhaművesség kultúrtörténetével is foglalkozik – nem csak hobbi szinten. Szilágyi Aladár arról is faggatta, hogy a szakácsművészet gyakorlójaként „mire képes” a történettudomány doktora.


TOVÁBB

Célegyenesben az új Térey-regény

Nagyváradon tartott lapbemutatót a debreceni Alföld folyóirat. A szerkesztőség tagjait elkísérte a lap debreceni születésű szerzője, Térey János is, akivel a találkozó előtt Szilágyi Aladár készített röpinterjút.


TOVÁBB

„A munkám kétharmada abból áll, hogy elutasítok”

Kritikus, esszéista, műfordító, szerkesztő. 1985–1986 között a szegedi Harmadkor című egyetemi lap szerkesztője volt. 1987–1999 között a Jelenkor folyóirat munkatársa, 2000 óta az Élet és Irodalom hetilap versrovatának vezetője. Csuhai Istvánnal, aki a nagyváradi Törzsasztal sorozat vendége volt, a szerkesztői munka műhelytitkairól Szűcs László beszélgetett.


TOVÁBB

A zártság inspirálta a kíváncsiságunkat

Beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár egy sajátos hangvételű útikönyvtől elindulva, most készülő, szerzőközpontú irodalomtörténeti munkájáról faggatja Háy János írót, aki a Törzsasztal márciusi vendégeként járt Nagyváradon.


TOVÁBB

A tudományos élet magas szinten még mindig férfiuralmú

Dr. Pető Andrea társadalomtörténésszel folytatott beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár egyebek mellett a nők helyzetéről a tudományban és a politikában kérdezte a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzorát, továbbá a nők elleni, a családon belüli erőszak megelőzését célzó Isztambuli Egyezmény alkalmazásának akadályairól.


TOVÁBB