Erdélyi Riport » Interjú » 2. oldal

Hadtörténész a hastörténetben

A konyhaművesség kultúrtörténetével foglalkozó beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár egyebek közt a szerzetesek szerepéről, a királyi lakomákról, s a pálinkafőzésről, mint a szövőipar „melléktermékéről” kérdezte Dr. Paksa Rudolfot, a történettudomány doktorát.


TOVÁBB

Erdély, az elhatárolható gasztrorégió

A nagyváradi Szacsvay Akadámia Mindennapi történelem tematikájú előadás-sorozatának elkerülhetetlen kérdésköre a gasztronómia. Dr. Paksa Rudolf a konyhaművesség kultúrtörténetével is foglalkozik – nem csak hobbi szinten. Szilágyi Aladár arról is faggatta, hogy a szakácsművészet gyakorlójaként „mire képes” a történettudomány doktora.


TOVÁBB

Célegyenesben az új Térey-regény

Nagyváradon tartott lapbemutatót a debreceni Alföld folyóirat. A szerkesztőség tagjait elkísérte a lap debreceni születésű szerzője, Térey János is, akivel a találkozó előtt Szilágyi Aladár készített röpinterjút.


TOVÁBB

„A munkám kétharmada abból áll, hogy elutasítok”

Kritikus, esszéista, műfordító, szerkesztő. 1985–1986 között a szegedi Harmadkor című egyetemi lap szerkesztője volt. 1987–1999 között a Jelenkor folyóirat munkatársa, 2000 óta az Élet és Irodalom hetilap versrovatának vezetője. Csuhai Istvánnal, aki a nagyváradi Törzsasztal sorozat vendége volt, a szerkesztői munka műhelytitkairól Szűcs László beszélgetett.


TOVÁBB

A zártság inspirálta a kíváncsiságunkat

Beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár egy sajátos hangvételű útikönyvtől elindulva, most készülő, szerzőközpontú irodalomtörténeti munkájáról faggatja Háy János írót, aki a Törzsasztal márciusi vendégeként járt Nagyváradon.


TOVÁBB

A tudományos élet magas szinten még mindig férfiuralmú

Dr. Pető Andrea társadalomtörténésszel folytatott beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár egyebek mellett a nők helyzetéről a tudományban és a politikában kérdezte a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzorát, továbbá a nők elleni, a családon belüli erőszak megelőzését célzó Isztambuli Egyezmény alkalmazásának akadályairól.


TOVÁBB

„Meg kell találnod a hitelesség alapjait – magadban”

Visszatérő vendége volt márciusban a váradi Törzsasztal sorozatnak Háy János. Az íróval Szilágyi Aladár készített hosszabb interjút, melynek első részében Halottember című drámájáról kérdezte.


TOVÁBB

A múltnak az idegensége érdekel (3.)

A Szacsvay Akadémia legújabb sorozatának tematikáját a Mindennapi történelem képezi. Nyitóelőadást Történelem-társadalom-életmód címmel Gyáni Gábor egyetemi tanár tartott. A társadalomtörténet és a mentalitástörténet búvárlásának magyarországi úttörőjével Szilágyi Aladár beszélgetett.


TOVÁBB

Az emlékezet lazán kezeli a múltról való tudást

A Szacsvay Akadémia új sorozatának tematikája a Mindennapi történelem. A nyitóelőadást Történelem-társadalom-életmód címmel tartó Gyáni Gábor akadémikussal folytatott beszélgetése második részében Szilágyi Aladár az egyéni és a kollektív emlékezetről, a hivatalos emlékezet működéséről, illetve az emlékezetváltozásról kérdezte az egyetemi tanárt.


TOVÁBB

„Nem kétségbeesve halok meg”

2013 nyarán készített interjút az akkor még nyomtatásban is megjelenő Erdélyi Riportban Parászka Boróka a 83 éves Bodor Pállal. A beszélgetés anyagát a maga kiegészítéseivel szavai szerint „feldúló” publicista egészen diákkoráig visszatekintve idézi fel a pályáját. E teljes, „alanyi változat” újraközlésével búcsúzunk a hétfőn elhunyt kollégától.


TOVÁBB