Erdélyi Riport » Interjú » 2. oldal

A zártság inspirálta a kíváncsiságunkat

Beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár egy sajátos hangvételű útikönyvtől elindulva, most készülő, szerzőközpontú irodalomtörténeti munkájáról faggatja Háy János írót, aki a Törzsasztal márciusi vendégeként járt Nagyváradon.


TOVÁBB

A tudományos élet magas szinten még mindig férfiuralmú

Dr. Pető Andrea társadalomtörténésszel folytatott beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár egyebek mellett a nők helyzetéről a tudományban és a politikában kérdezte a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzorát, továbbá a nők elleni, a családon belüli erőszak megelőzését célzó Isztambuli Egyezmény alkalmazásának akadályairól.


TOVÁBB

„Meg kell találnod a hitelesség alapjait – magadban”

Visszatérő vendége volt márciusban a váradi Törzsasztal sorozatnak Háy János. Az íróval Szilágyi Aladár készített hosszabb interjút, melynek első részében Halottember című drámájáról kérdezte.


TOVÁBB

A múltnak az idegensége érdekel (3.)

A Szacsvay Akadémia legújabb sorozatának tematikáját a Mindennapi történelem képezi. Nyitóelőadást Történelem-társadalom-életmód címmel Gyáni Gábor egyetemi tanár tartott. A társadalomtörténet és a mentalitástörténet búvárlásának magyarországi úttörőjével Szilágyi Aladár beszélgetett.


TOVÁBB

Az emlékezet lazán kezeli a múltról való tudást

A Szacsvay Akadémia új sorozatának tematikája a Mindennapi történelem. A nyitóelőadást Történelem-társadalom-életmód címmel tartó Gyáni Gábor akadémikussal folytatott beszélgetése második részében Szilágyi Aladár az egyéni és a kollektív emlékezetről, a hivatalos emlékezet működéséről, illetve az emlékezetváltozásról kérdezte az egyetemi tanárt.


TOVÁBB

„Nem kétségbeesve halok meg”

2013 nyarán készített interjút az akkor még nyomtatásban is megjelenő Erdélyi Riportban Parászka Boróka a 83 éves Bodor Pállal. A beszélgetés anyagát a maga kiegészítéseivel szavai szerint „feldúló” publicista egészen diákkoráig visszatekintve idézi fel a pályáját. E teljes, „alanyi változat” újraközlésével búcsúzunk a hétfőn elhunyt kollégától.


TOVÁBB

A Vásárlók könyvétől a Fekete bársonyig

Zoltán Gáborral folytatott beszélgetése második részében Szilágyi Aladár az Orgia című, nagysikerű regénye jelentette nagy áttörés előtti, szokatlanul késlekedő, időnként felemás fogadtatásban részesült köteteiről faggatta a Törzsasztal vendégét.


TOVÁBB

A pártpolitikai rendszer a férfiak játszótere

A Szacsvay Akadémia Mindennapi történelem témájú sorozatának  előadója dr. Pető Andrea társadalomtörténész, a társadalmi nemek történetének kutatója volt. Szilágyi Aladár a nőmozgalmakról, a napjainkig megvalósulatlan esélyegyenlőségről, a nőtudomány szövevényes kérdéseiről beszélgetett a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzorával.


TOVÁBB

Egy kiebrudalt rádiós szép emlékei

Bár Zoltán Gábor legújabb regénye, a döbbenetes hatású Orgia bemutatása végett érkezett Váradra a Törzsasztal vendégeként, Szilágyi Aladár a megfeneklett Erdélyi Riport helyett vízre bocsátott Erport.ro fedélzetére invitálta az írót. Beszélgetésük első részében főleg rádiós múltjáról faggatta a Kossuth Rádió legendás irodalmi műsorainak hajdani szerkesztőjét.


TOVÁBB

A többnyelvűség nem vesz el semmit a román nyelvből

Az anyanyelv világnapján határozott a Kolozs megyei törvényszék: ki kell helyezni a többnyelvű helységnévtáblákat, a román Cluj-Napoca felirat mellé a magyar Kolozsvár is felkerül. A még nem jogerős törvényszéki határozat megszületése előtt, a többnyelvű helységnévtábláért küzdő Musai-Muszáj Mozgalom létrejöttéről, céljairól, tevékenységéről és a többnyelvűségről Bethlendi Andrást kérdezte Sarány Orsolya.


TOVÁBB