Erdélyi Riport » Lokál

Kézi(s)könyv a sikerhez

Szokatlan, ám témához illő helyszínen mutatták be november 12-én, vasárnap az Erport.ro kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület gondozásában megjelent könyvet A román kézilabda magyar legendái címmel. Móra László műve azon erdélyi magyar, többségében székelyföldi sportolók portréit kínálja, akik a 60-as évek második felétől a 80-as évekig a román válogatott tagjaiként, illetve klubcsapataikban értek el sikereket, a maguk korában a világelithez tartozva.


TOVÁBB

Padánia felé félúton?

Szilágyi Aladár összefoglalója a Lombardiában és Veneto tartományban rendezett, több autonómiát célzó népszavazás hátteréről.


TOVÁBB

Viták a cikk alagsorában

Tiszteletlenségből, arrogancióból vagy az izoláltság miatt nem beszélnek a székelyföldi magyarok románul? Az Adevărul munkatársai ennek a mostanában oly divatos kérdésnek igyekeztek utánajárni, míg Sarány Orsolya a cikkhez kapcsolódó Facebook-kommentek alapján próbált nem reprezentatív képet alkotni az olvasói véleményekről.


TOVÁBB

A Funarhívő bulvárminiszter

Szilágyi Aladár rövid összeállítása arról, hogy kit tisztelhetünk a román kulturális tárca vezetőjében. Röhejes centenáriumi programkínálat ígérkezik, bár nem biztos, hogy kedvünk lesz nevetni.


TOVÁBB

Itt a vörös kód, hol a vörös kód?

Belátom, az árnyék nem hűs, a víz nem elég, a meleg nem játék. Szűcs László jégkockákért kiáltó jegyzete.


TOVÁBB

Székely-biznisz

Tizennegyedikként a székelyek válhatnak Magyarország hivatalosan elismert legújabb népcsoportjává. A kezdeményezés lehetséges hatásairól Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete szól.


TOVÁBB

Nagy-Dobrudzsa álmodói

Van, akinek nem kell Erdély, van akinek Románia nem kell. Szilágyi Aladár írása.


TOVÁBB

Egy kis séta a Páris-parti Párizsban (7.)

Mielőtt a címbe foglalt patak forrásvidékén elkezdett bolyongásait a Szent János utca 5. szám alatti Kis Pipánál befejezné, Szilágyi Aladár megkísérli felidézni azt a 11. szám alatt lezajlott, később szerelmi vihart okozó találkozást, mely megannyi városi legendának és főleg Ady Léda-vers lavináinak az előidézője lett.


TOVÁBB

Egy kis séta a Páris-parti Párizsban (6.)

A napjainkban Ady Endre nevét viselő utca elején, a 11. számú, földszintes házban hosszabban időzik el a Várad-Olaszi kultúrtörténetében portyázó Szilágyi Aladár. Okkal teszi, hiszen ennek a jellegtelennek tűnő épületnek a falai nagy idők izgalmas, bizarr történeteinek színteréül szolgáltak a huszadik századelőn.


TOVÁBB

Egy kis séta a Páris-parti Párizsban (5.)

Váradolaszibeli kultúrtörténeti bolyongásait folytatva, a régente Pokol, később Szent János, ma Ady Endre nevét viselő utca középkorból örökölt kacskaringóin halad tovább Szilágyi Aladár. A múlt századelőn a Vasfürdőtől a Bémer térig tartó útszakasz számos nagy névvel lett bőségesen kikövezve.


TOVÁBB