Erdélyi Riport » Lokál

A Funarhívő bulvárminiszter

Szilágyi Aladár rövid összeállítása arról, hogy kit tisztelhetünk a román kulturális tárca vezetőjében. Röhejes centenáriumi programkínálat ígérkezik, bár nem biztos, hogy kedvünk lesz nevetni.


TOVÁBB

Itt a vörös kód, hol a vörös kód?

Belátom, az árnyék nem hűs, a víz nem elég, a meleg nem játék. Szűcs László jégkockákért kiáltó jegyzete.


TOVÁBB

Székely-biznisz

Tizennegyedikként a székelyek válhatnak Magyarország hivatalosan elismert legújabb népcsoportjává. A kezdeményezés lehetséges hatásairól Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete szól.


TOVÁBB

Nagy-Dobrudzsa álmodói

Van, akinek nem kell Erdély, van akinek Románia nem kell. Szilágyi Aladár írása.


TOVÁBB

Egy kis séta a Páris-parti Párizsban (7.)

Mielőtt a címbe foglalt patak forrásvidékén elkezdett bolyongásait a Szent János utca 5. szám alatti Kis Pipánál befejezné, Szilágyi Aladár megkísérli felidézni azt a 11. szám alatt lezajlott, később szerelmi vihart okozó találkozást, mely megannyi városi legendának és főleg Ady Léda-vers lavináinak az előidézője lett.


TOVÁBB

Egy kis séta a Páris-parti Párizsban (6.)

A napjainkban Ady Endre nevét viselő utca elején, a 11. számú, földszintes házban hosszabban időzik el a Várad-Olaszi kultúrtörténetében portyázó Szilágyi Aladár. Okkal teszi, hiszen ennek a jellegtelennek tűnő épületnek a falai nagy idők izgalmas, bizarr történeteinek színteréül szolgáltak a huszadik századelőn.


TOVÁBB

Egy kis séta a Páris-parti Párizsban (5.)

Váradolaszibeli kultúrtörténeti bolyongásait folytatva, a régente Pokol, később Szent János, ma Ady Endre nevét viselő utca középkorból örökölt kacskaringóin halad tovább Szilágyi Aladár. A múlt századelőn a Vasfürdőtől a Bémer térig tartó útszakasz számos nagy névvel lett bőségesen kikövezve.


TOVÁBB

Püspökfürdő 6. – Fürdőélet a századfordulón

Péter I. Zoltán fürdőtörténeti sorozatának záró részében a Lőrinc fürdővel ismerkedhetünk meg, utalással Püspökfürdő elszomorító, szó szerint elapadó jelenére.


TOVÁBB

Püspökfürdő 5. – vonattal a meleg vizű fürdőkbe

Péter I. Zoltán helytörténész sorozatának újabb részében korabeli képeslapok felhasználásával a Nagyvárad közeli fürdőhely közlekedési viszonyairól és a 19. század nyolcvanas éveiben kialakult képéről ír.


TOVÁBB

„Benzint, benzint a tűzoltóknak”

Szándékos gyújtogatás miatt lobbanhatott lángra egy romák lakta ház és annak melléképülete Gyergyószentmiklós alfalvi határában. A rendőrség szerint: még zajlott az oltás, kármentés, amikor a helyi zárt facebook csoportban további gyújtogatásra, a roma közösséggel való leszámolásra biztattak a csoporttagok. Parászka Boróka írása.


TOVÁBB