Erdélyi Riport » Lokál » 2. oldal

Egy kis séta a Páris-parti Párizsban (4.)

Kultúrtörténeti bolyongásai során a premontrei főgimnáziumnál lecövekelt Szilágyi Aladár 1908-ból egy új világi tanár, bizonyos Juhász Gyula intrádáját idézi, majd a patak mentén tovább haladva, bohém társaság kíséretében egy ifjú poéta, Dutka Ákos lakására látogat.


TOVÁBB

Püspökfürdő 4. – az újjáépítés kezdetei

A 19. század második fele a Várad közeli Püspökfürdőben is a békebeli hangulatú fejlődésről szólt. Korabeli képeslapok segítségével Péter I. Zoltán helytörténész idézi meg a hajdani fürdővilágot.


TOVÁBB

Egy kis séta a Páris-parti Párizsban (3.)

Kultúrtörténeti bolyongásait folytatva, Szilágyi Aladár elidőzött még a premontreieknél. Nem is náluk, hanem tőszomszédságukban, a Jogakadémián. Onnan idéz fel egy 1903-as, országos, mi több, nemzetközi visszhangot kiváltó sajtóbotrányt, melynek főszereplői Somló Bódog és Ady Endre voltak.


TOVÁBB

Püspökfürdő 3. – A fürdőtelep megújítása

Sorozata újabb részében Péter I. Zoltán a Nagyvárad közeli fürdőhely 18. századi változásait idézi fel korabeli források alapján.


TOVÁBB

Murfatlar sirató

Szilágyi Aladár két pohár muskotályos között született jegyzete egy sokkal többre hivatott hazai borvidék agóniájáról.

TOVÁBB

Püspökfürdő 1. – A kihagyott „s” betű

Félixfürdő históriája után PÉTER I. ZOLTÁN helytörténész új sorozata a közeli Püspökfürdő történetét idézi fel. Ám mielőtt elmerülünk a boldog békeidők fürdővilágában, eloszlatjuk két síremlék és egy megspórolt betű mítoszát.


TOVÁBB

Ha új irányt vesz a patak a város alatt

Szilágyi Aladár legutóbbi várostörténeti barangolásának főszereplője a váradi Páris patak volt. A témát figyelmes olvasóink – érdekes szöveges és képes adalékokkal kiegészítve – nem hagyták a földön heverni.


TOVÁBB

Félixfürdő 5. – Szállodák és szálláshelyek

Sorozata újabb epizódjában PÉTER I. ZOLTÁN helytörténész a Félixfürdő egykori szálláshelyeit mutatja be.


TOVÁBB

Egy kis séta a Páris-parti Párizsban

Ady szeretettel elegy keserű minősítése óta „Pece-parti Párizs”-ként szokás aposztrofálni Nagyváradot. Hasonló legendáriumlogikával Várad-Olaszit akár „Páris-parti Párizs”-nak is nevezhetnők, arról a hol felbukkanó, hol megbúvó patakról, amely az 1215-ben először dokumentált Villa Latinorum határát képezte. SZILÁGYI ALADÁR kultúrbarangolása térben és időben. Fotók: SZOKOLSZKY KINGA.


TOVÁBB

Az „esetleg” már nem elég a Brassainak

Hét év alatt a harmadik elméleti osztályát veszítheti el a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum. Az igazgatók szerint nem önmagában az elméleti osztály elvétele a probléma, hanem az iskola létét veszélyeztető megszegett ígéretek. A Brassai vezetőivel és az érintett nyolcadik osztályos diákokkal SARÁNY ORSOLYA beszélgetett.


TOVÁBB