Erdélyi Riport » Lokál » 2. oldal

Püspökfürdő 6. – Fürdőélet a századfordulón

Péter I. Zoltán fürdőtörténeti sorozatának záró részében a Lőrinc fürdővel ismerkedhetünk meg, utalással Püspökfürdő elszomorító, szó szerint elapadó jelenére.


TOVÁBB

Püspökfürdő 5. – vonattal a meleg vizű fürdőkbe

Péter I. Zoltán helytörténész sorozatának újabb részében korabeli képeslapok felhasználásával a Nagyvárad közeli fürdőhely közlekedési viszonyairól és a 19. század nyolcvanas éveiben kialakult képéről ír.


TOVÁBB

„Benzint, benzint a tűzoltóknak”

Szándékos gyújtogatás miatt lobbanhatott lángra egy romák lakta ház és annak melléképülete Gyergyószentmiklós alfalvi határában. A rendőrség szerint: még zajlott az oltás, kármentés, amikor a helyi zárt facebook csoportban további gyújtogatásra, a roma közösséggel való leszámolásra biztattak a csoporttagok. Parászka Boróka írása.


TOVÁBB

Egy kis séta a Páris-parti Párizsban (4.)

Kultúrtörténeti bolyongásai során a premontrei főgimnáziumnál lecövekelt Szilágyi Aladár 1908-ból egy új világi tanár, bizonyos Juhász Gyula intrádáját idézi, majd a patak mentén tovább haladva, bohém társaság kíséretében egy ifjú poéta, Dutka Ákos lakására látogat.


TOVÁBB

Püspökfürdő 4. – az újjáépítés kezdetei

A 19. század második fele a Várad közeli Püspökfürdőben is a békebeli hangulatú fejlődésről szólt. Korabeli képeslapok segítségével Péter I. Zoltán helytörténész idézi meg a hajdani fürdővilágot.


TOVÁBB

Egy kis séta a Páris-parti Párizsban (3.)

Kultúrtörténeti bolyongásait folytatva, Szilágyi Aladár elidőzött még a premontreieknél. Nem is náluk, hanem tőszomszédságukban, a Jogakadémián. Onnan idéz fel egy 1903-as, országos, mi több, nemzetközi visszhangot kiváltó sajtóbotrányt, melynek főszereplői Somló Bódog és Ady Endre voltak.


TOVÁBB

Püspökfürdő 3. – A fürdőtelep megújítása

Sorozata újabb részében Péter I. Zoltán a Nagyvárad közeli fürdőhely 18. századi változásait idézi fel korabeli források alapján.


TOVÁBB

Murfatlar sirató

Szilágyi Aladár két pohár muskotályos között született jegyzete egy sokkal többre hivatott hazai borvidék agóniájáról.

TOVÁBB

Püspökfürdő 1. – A kihagyott „s” betű

Félixfürdő históriája után PÉTER I. ZOLTÁN helytörténész új sorozata a közeli Püspökfürdő történetét idézi fel. Ám mielőtt elmerülünk a boldog békeidők fürdővilágában, eloszlatjuk két síremlék és egy megspórolt betű mítoszát.


TOVÁBB

Ha új irányt vesz a patak a város alatt

Szilágyi Aladár legutóbbi várostörténeti barangolásának főszereplője a váradi Páris patak volt. A témát figyelmes olvasóink – érdekes szöveges és képes adalékokkal kiegészítve – nem hagyták a földön heverni.


TOVÁBB