Hálózat és kortárs művészet

2017. 08. 29. 20:53

A Sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben augusztus 20-án zárult a netWorks csoportos nemzetközi tárlat, amely országos premierként mutatott be olyan alkotásokat, amelyeket a hálózatelmélet inspirált.

 

 

A kiállítás kurátorai, Kispál Ágnes-Evelin, Bartha József és Kispál Attila a nagy népszerűségnek örvendő fiatal tudományt, a hálózatok tudományát, valamint az erdélyi származású neves tudós Barabási Albert-László munkásságát tekintették kiindulópontnak a koncepció, illetve a szelekciós elvek kidolgozásában. Hazai román és magyar, valamint magyarországi, szlovén alkotók műveivel találkozhattak a tárlatlátogatók, ahol a papíralapú rajztól a videóinstallációig, a dokumentarista, tényfeltáró munkától a kísérleti objektumokig a hálózatelvű gondolkodás, konstrukciós elv jelentette a kapcsolódási szálat.

Elsőként a kelet-európai kortárs művészeti szférában Sepsiszentgyörgyön sikerült olyan műveket egybegyűjteni egy három hónapig tartó kiállítás részeként, amelyek egyértelműen bizonyították a művészet és a tudomány kapcsolódási lehetőségeit illetve ezek egymást fenntartó, kiegészítő és inspiráló kölcsönhatásrendszerét.

A kiállítás megnyitója előtt elhangzott Barabási Albert-László: A világhálótól a művészeti hálózatokig című előadása elérhető online is.

 

Mădălina Brașoveanu: Megfigyelt művészek: Nagyvárad – Marosvásárhely – Sepsiszentgyörgy művészeti hálózatának nyomai a volt Szekuritáté irattárában című kutatói projektjét összegezte az egyik alagsori terem, Angel Judit Barabási Albert-László hálózatkutatóval készített interjúja volt látható, valamint a budapesti Artpool Művészetkutató Központ archívuma A kapcsolatművészet kertje / Ray Johnson website projekt-je is része volt a kiállításnak.

A kiállítás egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a 21. század nemcsak a sokféle és sokféleképpen működő háló halmazaként is értelmezhető, hanem a hálózatszerű gondolkodás ma már elengedhetetlen része a mindennapjainknak, illetve szervesen kapcsolódik az alkotói léthez, a műalkotások létrejöttének attribútuma.

 

A netWorks anyaga hamarosan Marosvásárhelyen lesz látható, egy sajátos újrarendezésben az ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál (november 8-12) idején.Ez is érdekelheti...

Biennálé Velencében – térhódító művészet

Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!