Koncert egy sör áráért, de mire (nem) megy a közép-európai jazz?

2017. 05. 31. 11:14

Vida Igor, a szlovákiai jazzélet egyik meghatározó szervezője a Brémában tartott Jazzahead! nemzetközi jazzvásáron tagja volt annak a zsűrinek, amely a vásáron bemutatkozó zenészeket válogatja. Beke Zsolt interjúja a Dunszt.sk portálról.

 

Vida Igor (jobbra) az indonéz Agus Setiawan Basun társaságában az idei jazzvásáron

 

Tavaly azt mondtad, hogy a jazzvásár egyrészt a zene jövőjét jelentő zenekarok seregszemléje, másrészt a kapcsolatok építéséről szól, idén pedig már zsűritagként szóltál bele az eseményekbe. Minek köszönhető ez a felkérés, és mi volt a feladatod?

 

A felkérés engem is meglepett, nagy megtiszteltetésnek érzem. Közben viszont az is kiderült, hogy nagyon kemény munkáról van szó. A zsűriben heten voltunk: Josef Aichinger (Glatt&Verkehrt Festival – AT), Uli Beckerhoff (Jazzahead! – DE), Rosario Bonaccorso (Percfest Laigueglia – IT), Miguel Martín (Festival de Jazz de San Sebastián – ES), Matti Nives (We Jazz – FI), Fee Schlennstedt (Club Milla – DE) és én az Are you Free? fesztivál szervezőjeként Szlovákiából.

Feladatunk az volt, hogy a bejelentkezett európai zenekarok közül kiválasszunk tizenhatot, akik az European Jazz Meeting című programban péntek délután két színpadon váltakozva mutatkozhattak be a szakmai és a laikus közönségnek. Nem volt könnyű feladat, hisz nagyjából három hét alatt 285 zenekar három-három hangfelvételét, néhány videóját és leírását kellett alaposan meghallgatni-átnézni, és több fordulóban kiválasztani azokat, akiket érdemesnek tartunk arra, hogy egy ilyen szintű rendezvényen felléphessenek.

A német Lorenz Kellehuber Trio a Jazzahead! színpadán

 

Milyen lehetőséget jelent a zenekaroknak egy ilyen fellépés?

 

A nagy érdeklődésből az következik, hogy az European Jazz Meeting programba jelentkezett 285 zenekar sejti, hogy mi is a súlya egy ilyen fellépésnek, bemutatkozási lehetőségnek. (Ezen kívül volt még más program is, például a German Jazz Expo és az Overseas Night, valamint a Finnish Night, ahova szintén ilyen nagyságrendű volt az érdeklődés.) A vásár utáni sajtótájékoztatóból kiderül, hogy a hétvégi koncertek és a vásár 17600 látogatót fogadott. 60 ország 1356 kiállítójának 3169 képviselője volt jelen. Tehát a fellépők számára elég nagy lehetőségek rejlenek a nemzetközi szakma és egy számunkra felfoghatatlanul nyitott és érdeklődő közönség előtti bemutatkozásban. Mindamellett a koncertek teltházasak voltak, sőt a sok érdeklődő olykor be sem fért a termekbe.

Az egyes zenekaroknak a rendelkezésére álló félórás koncerteken kívül az sem elhanyagolható, hogy az egész eseményről profi tévé- és rádiófelvétel is készült, amely szabadon hozzáférhető a Jazzahead.de oldalon. A felvételeket a fellépők felhasználhatják promóciós anyagként. Ezen túl a rádiófelvételeket egy nemzetközi rádiós egyezmény alapján több ország rádióállomása is műsorára tűzi a későbbiek folyamán (köztük a hazai Devín is, a www.skjazz.sk jazzportált működtető Patrik Španko jazz fotós, újságíró és zenei szerkesztő jóvoltából).

 

A cikk folytatása az dunszt.sk  honlapon olvasható.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!