Öt színház közös célokat keres

2017. 06. 19. 17:55

Szövetséget alapított öt romániai magyar színház. A Magyar Színházi Szövetség (MASZIN) célja elsősorban a kommunikáció és az együttműködés. Simon Judit összefoglalója.

 

Négyen az alapítók közül. Balról jobbra: Balázs Attila, Bessenyei Gedő István, Czvikker Katalin, Nagy Pál

 

Akár színháztörténeti eseményként is értékelhető a Magyar Színházi Szövetség megalakulása. A MASZIN öt romániai magyar színház laza társulása, melyet az igazgatók találtak ki és hoztak létre. Tagok ugyanis csak intézmények lehetnek, elsősorban hivatásos színházak, de a szövetség nyitott, bármikor csatlakozhat a többi hivatásos színház, amennyiben elfogadják az alapszabályzatot, és befizetik az évi tagdíjat. Utóbbiból tartja fenn magát a szövetség, de mihamarabb pályázati lehetőségeket is keresnek, hogy teljesíthessék céljaikat. Nem zárják ki magyarországi színházak csatlakozásának lehetőségét sem. A MASZIN alapítói: Balázs Attila elnök (Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház), Bessenyei Gedő István ügyvezető elnök (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata), Tapasztó Ernő belkapcsolatokért felelős alelnök (Aradi Kamaraszínház), Nagy Pál külkapcsolatokért felelős  alelnök (Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház), Czvikker Katalin titkár (Nagyváradi Szigligeti Színház). A szövetség céljai között szerepel a színházak közötti kommunikáció, egymás segítése díszletekkel, kellékekkel, de akár színészekkel is.

A MASZIN kettős szerepkört vállalt fel: érdekvédelmi és szakmai együttműködést. Lapunk kérdésére az alapítók kifejtették: a színházak, mint intézmények érdekein túl, az idős művészeknek, színházi dolgozóknak, valamit a pályakezdő fiataloknak juttatásokkal, díjakkal, ösztöndíjakkal igyekeznek majd segíteni.

A szakmai együttműködés keretében színészbörzéket, workshopokat, előadáscseréket terveznek, melyek haszonélvezői lesznek a nézők is, hiszen más színházak előadásait is láthatják.

Balázs Attila a MASZIN elnöke az Erpotnak kifejtette: a szövetség nyitott, szívesen látják elsősorban a kőszínházakat, a független társulatok kéréseit „megfontolás tárgyává teszik”, de vélhetően előnyt élveznek azok a társulatok, melyek színházteremmel rendelkeznek.

A temesvári vezető elmondta, a közeljövőben színházi találkozót is terveznek, Bessenyei Gedő István, a szervezet ügyvezetője jelezte, ezt szívesen megszervezné a Harag György Társulat. A továbbiakban elmondta, hogy a kommunikációt tartja egyik fontos célnak, hiszen a romániai magyar színházak keveset tudnak egymás gondjairól, munkájáról, terveikről, alig vagy egyáltalán nincs lehetőség megnézni egymás előadását. A MASZIN vélhetően ezt is lehetővé teszi a már említett találkozóval, vagy meghívásokkal, előadáscserékkel. A tervezett színházi találkozóval kapcsolatos kérdésünkre azt válaszolta, nem tart attól, hogy egy újabb seregszemle konkurenciát jelentene a Temesvári Eurórégiós Színházi Találkozónak, de más erdélyi magyar színházi fesztiválnak sem. „A TESZT-nek, ahogy a többi találkozónak is, jól meghatározott profilja van. A tervezett találkozót is lehet tematizálni, és az anyagi lehetőségek függvényében más színházak felé is nyitottak vagyunk” – mondta Balázs –, aki azt is elárulta: a szövetségen belül konszenzusos alapon döntenek, minden alapító tagnak vétójoga van.

A felújított szatmári színház nézőtere

 

A szövetség hivatalos bejegyzése után azonnal elkezdett dolgozni. Czvikker Katalin titkár elmondta: a MASZIN hamarosan együttműködési megállapodást köt a Magyar Színháztechnikai Szövetséggel egy, a műszaki személyzet továbbképzését célzó szakmai program megvalósítására. A tervek szerint a Színháztechnikai Szövetség szakemberei 2017. őszétől három alkalommal 2-3 napos worshopokat tartanak Nagyváradon, a színházak technikai személyzete számára, melyen a tagszervezetek munkatársai ingyenesen vehetnek majd részt.

Romániában nincs magyar nyelvű színháztechnikai képzés. Ez lesz az első olyan tanfolyamsorozat, amelyen fény- és hangtechnikusok vehetnek részt, sajátíthatják el az újdonságokat.

Az alapítók célul tűzték ki a kapcsoltteremtés a romániai román és magyarországi színházakkal, szakmai körökkel és szervezetekkel.

A MASZIN céljainak ismeretében a krónikás abban reménykedik, ezen túl nem csúsznak egymásra a fesztiválok, a miniévadok és az egyéb jelentős színházi események.   Ez is érdekelheti...

Napfény és színház Gyergyóban 3.

Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!