Erdélyi Riport » Szabad toll » 2. oldal

Az állam ad, majd visszakér

A forgalmi adóról lemondtak, de a szolidaritási marad. Nem tudni mikor, hogyan és miért, de miután a szakértők elvégezték a számításokat, megmondják. Az egyre biztosabb, hogy a kormány szívesen belenyúlna azok zsebébe, akiknél pénzt remél. Simon Judit írása.


TOVÁBB

Érettségi veszedelem

Végre az idén is a hátunk mögött tudhatjuk az érettségit, ami olyan, mint a futball: mindenki ért hozzá, bár kevesen művelik igazán jól. Ugyan a végzős diákok érettségéhez nem sok köze van, de a diplomát meg kell ugye szerezni, ha ez a papír önmagában nem is ér sokat. Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

Tudose, a töltelékember

Bukarestben és az ország három nagyvárosában, vasárnap este zuhogó esőben több százan meneteltek az alkotmánybíróság döntése, a kormányintézkedések, a kabinet és a szociáldemokraták ellen. A felvonulást még a kormány beiktatása előtt szervezték. Elemzők szerint megmozdulások sorozata várható, ha a kormány folytatja ingatag kötéltáncát. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB

A magyar beteg

Egyetlen közös nyelvünk van: a lekötelezés, a hála, a megvesztegetés, a kiszolgáltatottság, az alá- és fölérendelés nyelve. Azt beszélik románok és magyarok egyaránt, itt, a frontvárosban, Marosvásárhelyen. De egymás szavait szájukra nem veszik. Parászka Boróka tárcája.


TOVÁBB

Belromán replikák

1918-as centenáriumi előzetes óromániai–erdélyi vitákkal, avagy hol kelt ki a románizmus tojása? Szilágyi Aladár írása.


TOVÁBB

Ceruzavázlat

Szűcs László jegyzete, ezúttal nem arról, amiről írni érdemes, inkább arról, amivel érdemes írni.


TOVÁBB

Számháború és állóvíz

„Ameddig földindulás és népharag-nyilvánítás nélkül be lehet jelenteni kórházi osztályok bezárását, addig minden egyéb célra határon innen és túl eljegybankolt forint bűnös pénzszórás.” Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

Miért nem eszik románt a medve?

Miért ne lehetne pont a medveügyön kezdeni az autonómiát? Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete.


TOVÁBB

Két kormány közt, tévúton

Nevetséges, ami ma Romániában történik, bár nekünk, akik itt élünk, igencsak sírásra görbül a szánk. Nem csak azért, mert mi lettünk ismét a bűnbakok, hanem azért is, mert ez a botrány akkor következett be, amikor Románia jobb megítélést és pozíciókat remélhet(ett) az Európai Unióban. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB

Bizonytalansági indítvány

Szerencsétlen kimenetelű alkuk a Grindeanu kabinet megbuktatásának árnyékában. Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB