Erdélyi Riport » Szabad toll » 2. oldal

Orbán, mint közlemény Erdélyben

Hétvégi látogatását felhasználva Orbán Viktor arra is megtanította erdélyi vendéglátóit, hogyan kell negligálni a sajtót. Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

Hát nem a román az első nyelv?

Szilágyi Aladár jegyzete az udvarhelyi áruházi miccs-botrány utóéletéről a váradi kisboltban.


TOVÁBB

Az oszlopos Ponta

Új pártban, a Pro Romániában politizál tovább Victor Ponta. Az igazságszolgáltatási törvény módosítása ismét az utcára vitte az „ellenállókat”, megszólalt Liviu Dragnea, Toader tárcavezető pedig úgy tesz, mintha nem értené, mi a gond. Ponta tudja, de még nem mondja. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB

A mzungunak is tíz ujja van

Ez a mzungu asszony, aki egyébként a Judit névre hallgat, évek óta a pihenőszabadsága nagy részét Kelet-Afrikában múlatja, – szuahéli minősítéséhez illően – vándorolja be a régiót, és minden alkalommal itt, a maszájok között piheni ki bolyongásainak fáradalmait. Szilágyi Aladár jegyzete.


TOVÁBB

A nemzetállam gálája

Szűcs László jegyzete Kövér László kolozsvári nemzetállami jókívánságairól, avagy miért kötelező kelléke a politikus egy kulturális fesztivál megnyitójának.


TOVÁBB

Minden héten háború

„Rettegő embereket mindig könnyebb becsapni, a szükségállapot beálltakor pedig egész ügyesen felfüggeszthető a demokrácia.” Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete az amerikai elnök háborús fenyegetőzéseiről.


TOVÁBB

Ideológiai évgyűrűk „Tusványoson”

Ami összeköti a helyi szcénákat, az nem a viszony a bukaresti parlamenthez és minisztériumokhoz, hanem a kötődések a budapesti apparátusokhoz, pénzosztó helyekhez. Tamás Pál írásában öt kérdést körüljárva jut el egyebek közt az erdélyi magyar politikai osztály mozgásteréig.


TOVÁBB

Az eltűnt füttyök nyomában

A politikusok elleni demonstrációkat nem mindig tartották hajtépést érdemlő provokációnak. Helyzetek és tiltakozások, ifjak egykor és ma Szűcs László jegyzetében.


TOVÁBB

Butulgatok, butulgatok, butulgatok...

Szilágyi Aladár öndiagnózisa.


TOVÁBB

Teljes hírzárlat

Pillanatnyi tiszta fejjel meggondolva nehéz lenne választ adnom arra, hogy mit érdemes még megírni, annyi mindent biztos nem, ami ömlik ránk az „infotainment” szellemében híreket okádó portálokról. Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete.


TOVÁBB