Erdélyi Riport » Thália » 2. oldal

TESZT 3. Kísérletek, magándrámák

Katartikus produkcióról, költői előadásról és magándrámáról számol be Simon Judit temesvári fesztivál-naplójának harmadik részében.


TOVÁBB

Teszt 2. Műélvezet négyszemközt (is)

A TESZT naplójának második részében Simon Judit fontos előadásokról számol be, továbbá elmeséli, mi köze egy a dühös nyúlhoz és miért nem ment el vízibiciklizni.


TOVÁBB

TESZT 1. Olyanok, mint a világ

Ismét TESZT, ismét Temesvár, ahonnan az idén is Simon Judit foglalja össze színházi naplóiban az eurorégiós találkozón látottakat, hallottakat.


TOVÁBB

A csoda megszületése

Vindis Andrea ezzel a – színházi nyelven szólva – nyúlfarknyi szereppel megmutatta, hogy színészből művésszé érett, hogy ott rejlik benne is a csoda, amit örökül kapott. Simon Judit színházi jegyzete.


TOVÁBB

A mizantróp rólunk, nekünk

Moliére aktuálisabb, mint valaha, talán ezért veszik elő sorra a színházak a darabjait. A francia klasszikus műveiből jobbnál jobb előadások születnek, a nagyváradi Szigligeti Társulat április végén bemutatott produkciója a legjobbak közé sorolható. A mizantróp határozottan az idei évad legjobb váradi előadása. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Ifjú arcok fesztiválja – zárt a HolnapUtán

Fiatalság, szépség, tehetség a jellemzője az 5. HolnapUtán fesztiválnak. A szélrózsa minden irányából érkeztek főiskolások, hogy megmutassák magukat Nagyváradon. Balogh Attila váradi színész-rendező a közönséggel játszott, a mindig nagyszerű sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház az Úrhatnám polgárt hozta. A színészek, illetve színis hallgatók alkotta zenekarok pedig szívet derítő és lábakat próbára tevő koncertekkel zárták a fesztivál estéit. Simon Judit beszámolója.


TOVÁBB

Két fontos előadás a váradi fesztiválon

A színház és a néző kerül a középpontba az idén a váradi HolnapUtán fesztiválnak. A Szigligeti Színház ötödik alkalommal rendezi meg a tavaszi seregszemlét, amolyan kis jubileum ez, s úgy tűnik, a fesztivál elnyerte végső formáját. A nevéhez illően fiatal alkotók és színházi csemegék érkeztek Nagyváradra, hogy ünnepeljék a színházat és a közönséget. Simon Judit írása.


TOVÁBB

Közelmúlt-idéző színházi világnap

A színházat ünnepelte hétfőn a világ, ezúttal Isabelle Huppert francia színésznő üzenete hangzott el március 27-én este sok-sok teátrumban. Simon Judit összefoglalója a váradi rendezvényekről.


TOVÁBB

Bravúros beugrás

Pitz Melinda vette át a nagyváradi Szigligeti Társulat Maya előadásának a címszerepét. Simon Judit ezért újra megnézte a darabot.

 


TOVÁBB

Úgy volt művész, ahogy más lélegzik

„Olyan természetesen keltette életre a szerepeit, amilyen természetesen mesélte a fehér asztalnál a régi színésztörténeteket. Elutasította, hogy könyvet írjanak róla, azt mondta, Csíky csak a színpadon érdekes. Holott lefegyverző személyisége a színházon kívül is vonzotta az embereket.” Simon Judit írásával és egy korábbi interjúnkkal búcsúzunkz életének 72. évében elhunyt CSÍKY IBOLYA színművésztől.


TOVÁBB