Erdélyi Riport » Thália » 2. oldal

Két fontos előadás a váradi fesztiválon

A színház és a néző kerül a középpontba az idén a váradi HolnapUtán fesztiválnak. A Szigligeti Színház ötödik alkalommal rendezi meg a tavaszi seregszemlét, amolyan kis jubileum ez, s úgy tűnik, a fesztivál elnyerte végső formáját. A nevéhez illően fiatal alkotók és színházi csemegék érkeztek Nagyváradra, hogy ünnepeljék a színházat és a közönséget. Simon Judit írása.


TOVÁBB

Közelmúlt-idéző színházi világnap

A színházat ünnepelte hétfőn a világ, ezúttal Isabelle Huppert francia színésznő üzenete hangzott el március 27-én este sok-sok teátrumban. Simon Judit összefoglalója a váradi rendezvényekről.


TOVÁBB

Bravúros beugrás

Pitz Melinda vette át a nagyváradi Szigligeti Társulat Maya előadásának a címszerepét. Simon Judit ezért újra megnézte a darabot.

 


TOVÁBB

Úgy volt művész, ahogy más lélegzik

„Olyan természetesen keltette életre a szerepeit, amilyen természetesen mesélte a fehér asztalnál a régi színésztörténeteket. Elutasította, hogy könyvet írjanak róla, azt mondta, Csíky csak a színpadon érdekes. Holott lefegyverző személyisége a színházon kívül is vonzotta az embereket.” Simon Judit írásával és egy korábbi interjúnkkal búcsúzunkz életének 72. évében elhunyt CSÍKY IBOLYA színművésztől.


TOVÁBB

Búcsú Ács Tibor színművésztől

„Azt mondta, jobban szereti a vígjátékot, mint a drámát, jobban szeret énekelni, mint tragédiát játszani, mert a könnyű műfaj nehéz ám, nem elég a tehetség, humor és szeretet kell hozzá.” Életének 73. évében hosszas betegség után elhunyt ÁCS TIBOR színművész. A váradi közönség egyik kedvencétől Simon Judit írásával búcsúzunk.


TOVÁBB

Színházi (vég)játék

Színészekről, a művészet helyéről a változó társadalomban állított színpadra Temesváron előadást Kocsárdi Levente, aki színész, de rendező szakon mesterizik a kolozsvári egyetemen. Színészi szívvel és rendezői tudással, izgalmas színházi nyelven rekviemet komponált. Simon Judit értékelése.


TOVÁBB

Színpadon a 66. szonett

Felkavaró és gyönyörű, amilyen a vers maga. Shakespeare és a világ, egymásba fonódva. Kokan Mladenovic és a temesvári színművészek megrázóan mutatják, hogy bár az idők változnak, a vágyak, az érzelmek, a jóság és gonoszság örökkévalók. SIMON JUDIT írása.


TOVÁBB

A Jó, a Rossz és a Bügyübügyü

Nagyváradon vendégszerepelt a sepsiszentgyörgyi M Studio A Jó, a Rosszés a K**va Anyád című előadása. TASNÁDY-SÁHY PÉTER értékelése.


TOVÁBB

Vallomásos színház Szentgyörgyről, románul

Hogyan képes néhány színész úgy színpadra állni, hogy önmagát kell játszania, álca, jelmez, elvárások nélkül, éppen abban a térben, ahol kötelezően mások életét, érzéseit, történéseit kell tolmácsolja? A kérdésre a válasz FÁM ERIKA írásában a sepsiszentgyörgyi román színtársulat előadásáról.

 

TOVÁBB

Jézus a rivaldában

Hosszas keresgélés után találom a hírt az Új Színház oldalán: a Kolozsvári Állami Magyar Színház IV. Keresztény Színházi Fesztiválra meghirdetett Pour Toujurs című előadása betegség miatt elmarad. Azon kevesek közé tartozom, akik ezt egy picit sajnálják. TASNÁDI-SÁHY PÉTER írása.


TOVÁBB