HolnapUtán Fesztivál: színház minden mennyiségben

2017. 03. 31. 21:32

Rangos színházi fesztiválnak ad otthont április 6-9. között a Szigligeti Színház. Az ötödik alkalommal megszervezett HolnapUtán Fesztivál négy napja alatt hat színházi előadást, illetve egy sor kísérőprogramot tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

Az eseménysorozat ezévi koncepciójáról Czvikker Katalin korábban elmondta: „A HolnapUtán Fesztivál idei programjának kialakításában azt tartottuk szem előtt, hogy a lehető legfontosabb színházi műhelyek, elismert színháziszakemberek, valamint pályakezdő tehetségek is bemutatkozzanak Nagyváradon”. A HolnapUtán Fesztivál színházi kínálatában így a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert produkciói szerepelnek.

A nyitónapon, április 6-án, csütörtökön két előadást láthat a közönség: 17 órától az Árkádia Színpadon mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata a Homemade című improvizációkon, valamint mélyinterjúkon alapuló kísérleti előadást. A produkcióra minden jegy elkelt. A fesztivál első nagyszínpadi előadása április 6-án 20 órától kerül bemutatásra: a nagyszabású hangzás- és látványvilággal rendelkező A néző élete és halála felszínes és ártatlan történetekben elmesélve című produkciót az UNITER-díjas, nemzetközi hírnévnek örvendő Radu Afrim rendezte.

A néző élete és halála... Radu Afrim rendezésében

 

Április 7-én a színművészeti főiskoláké a főszerep: 16 órától az Árkádia Színpadon mutatkoznak be a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem mesterszakos színészhallgatói, a Kiadjamagát című improvizációs előadásukkal, 19 órától pedig a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves zenés színész szakirányú diákjai lépnek fel a nagyszínpadon George Gershwin és Cole Porter zeneműveiből készített játékos előadásukkal. A színházi programokat követően, 22 órától a Szigligeti Stúdióban koncertezik a budapesti színészhallgatók The Pink Mojos and The Fuckfaces nevű zenekara.

Április 8-án 17 órától Németh László grafikus színházi plakátkiállítására kerül sor a Szigligeti Stúdióban, ahol 18 órától a Szigligeti Társulat mutatja be a Balogh Attila által rendezett Trónok arca casting című előadást, 21:30-tól pedig a nagyváradi társulat tagjai állnak össze egy alkalmi koncert erejéig.

Jelenet a sepsiszentgyörgyiek Úrhatnám polgárából

 

Április 9-én, a fesztivál zárónapján, 17 órától a Várad Kulturális Folyóirat lapbemutatójára, esszépályázatának díjkiosztójára, valamint a HolnapUtán Projekt performanszára kerül sor. A Szigligeti Stúdióban megrendezett előadás különlegessége, hogy hét nagyváradi pályakezdő szerző műveit tizennégy kárpát-medencei színészhallgató dolgozza fel a HolnapUtán Fesztivál négy napja alatt. A fesztivál záróelőadásaként bemutatásra kerül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Úrhatnám polgár című előadása. A Sardar Tagirovsky által rendezett Molière-komédia 2016-ban négy kategóriában is díjazott volt a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján.

A színházi programokra jegyek, valamint a nagytermi előadásokra érvényesíthető Fesztiválbérletek a színház jegypénztárában, valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók. A koncertekre, kiállításmegnyitóra és performanszra a belépés díjtalan.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!