Erdélyi Riport » Többszemközt

Temesvártól Marosvásárhelyig 2.

Vannak arra utaló jelek, hogy a hatalom ki akart robbantani valahol egy, a korábbi etnikai összeütközésekre épülő fegyveres konfliktust, amelyet arra használt volna föl, hogy átmenekítse és megszervezze a hírszerző szolgálatot – fogalmaz Szilágyi Aladár interjújának második részében Dr. Nagy Mihály Zoltán főlevéltáros, az 1990 márciusi marosvásárhelyi események előzményeiről, hátteréről.


TOVÁBB

Perifériákra szorulásról beszélhetünk

A kolozsvári Kisebbségkutató Intézet főmunkatársával, Dr. Kiss Tamással beszélgetve a jelenkor történetét elsősorban a szociológia szemszögéből tekintettük át. Szilágyi Aladár interjúja.


TOVÁBB

„Ez a szabad világ elég hitvány”

Néhány nappal karácsony előtt hunyt el Pozsonyben Grendel Lajos író, aki 2009 tavaszán járt Nagyváradon a Törzsasztal vendégeként. Az Erdélyi Riport számára akkor Kinde Annamária készített interjút, aki már öt éve nincs közöttünk. A szabadság illúziójáról, a közép-kelet-európai értelmiségiek kényszereiről és lehetőségeiről, a régió jövőképéről szóló beszélgetés újraközlésével mindkettőjükre emlékezünk.


TOVÁBB

A Ceauşescu-rendszer magyarságpolitikája 2.

Novák Csaba Zoltán marosvásárhelyi történészt, szenátort beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár a romániai diktatúra kiteljesedésének előjeleiről, ellenzéki próbálkozásokról, valamint a nyolcvanas évek történéseiről kérdezte.


TOVÁBB

A Ceauşescu-rendszer magyarságpolitikája 1.

Novák Csaba Zoltán marosvásárhelyi történészt, szenátort, a közelmúlt és a jelenkor kutatóját törvényhozói minőségében a beszélgetés fő témája előtt Szilágyi Aladár néhány időszerű kérdésről is faggatta.


TOVÁBB

Román átalakulás 45-től 68-ig

Államosítás az iparban és a mezőgazdaságban szovjet asszisztenciával, területi és adminisztratív átrendezések, 68 hatásai, Ceausescu szerepe. Szilágyi Aladár interjújának második része Gagyi József szociográfussal.


TOVÁBB

Urbanizációtól a boszorkánykutatásig

Gagyi József szociográfus, egyetemi tanár, a Sapientia Egyetem tanára októberben A társadalmi átalakítás és átalakulás kezdetei az 1950-es években címmel tartott Nagyváradon előadást a Szacsvay Akadémián, persze az őt faggató Szilágyi Aladár egyéb témákról is kérdezte.


TOVÁBB

1956 hatása és következményei Erdélyben

Stefano Bottoni történészt nagyváradi előadása előtt faggatta Szilágyi Aladár az 1956. október 23. előtti időszak romániai viszonyairól, valamint a bukaresti hatalom első reakcióiról a forradalom kitörése után.


TOVÁBB

Aki ezt a könyvet elolvassa, nem tud antiszemita lenni

Szunyogh Szabolccsal készített interjúja befejező részében Szilágyi Aladár a mű érzelmi szálairól, a holokauszt utáni évtizedek antiszemitizmusáról, valamint a mádi zsinagógáról kérdezte a Magyar menóra című kötet szerzőjét.


TOVÁBB

Isten odagurítja elénk a lehetőséget

A szeptember végén Nagyváradon, a Törzsasztal-sorozat vendégeként járt Szunyogh Szabolcs írót, kultúrtörténészt beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár elsősorban Magyar menóra című könyvének hátteréről kérdezte.


TOVÁBB