Erdélyi Riport » Többszemközt

Jáván vannak erdélyi tájak

Február végén járt Nagyváradon a Törzsasztal-est vendégeként Bartis Attila író, fotográfus. Marosvásárhelyen született, a nyolcvanas évek óta él Magyarországon, illetve az utóbbi években részben az Indonéziához tartozó Jáván, időnként a gyergyószárhegyi nagyszülői házban. Ismertebb regényei, – A nyugalom, A vége – számos fordításban megjelentek, köztük románul is. Szűcs László interjúja.


TOVÁBB

Grecsó Krisztián: Az olvasó elvárja és szereti az írói hitelt

Grecsó Krisztiánnal készített interjúja második részében Szilágyi Aladár a Harminc év napsütés című kötetéről, illetve a mostohán kezelt műfajról, a tárcanovelláról kérdezte az írót.


TOVÁBB

„Nagy bajban lennék, ha nem toltam volna ki magammal”

„Az első könyveimben még nagy, mágikus őrületekbe gabalyodtam. Ha akkor valaki nekem azt jósolja, hogy ezt fogom szeretni, ezt a mikrorealista világot, nagyon elcsodálkoztam volna” – mondja Grecsó Krisztián író, a váradi Törzsasztal legutóbbi vendége, akit az est előtt készített interjúban Szilágyi Aladár elsősorban a Jelmezbál című kötetéről faggatott.


TOVÁBB

A szügyhámtól a kocsiig

A Kárpát-medence járműhistóriájába vezet be Dr. Paládi-Kovács Attila, a Néprajzi Intézet nyugalmazott igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Szilágyi Aladár interjújában.


TOVÁBB

Ráolvasták az életüket a verseimre

Peer Krisztián költővel folytatott beszélgetése második részében Szilágyi Aladár a 42 című, nyolc hónap alatt a harmadik kiadást megért kötet hatásairól faggatja a szerzőt, majd szóba kerül a másfél évtizeddel korábbi költői elhallgatás, valamint a színház világában szerzett tapasztalatok.


TOVÁBB

Az írás miatt érzett bűntudat is az írás tárgya lett

A Várad folyóirat Törzsasztal sorozatának tavalyi utolsó vendége Peer Krisztián költő volt, aki legújabb verseskötetével több év után tért vissza újra, méghozzá az irodalmi sikerlisták élére. Szilágyi Aladár interjúja választ ad mind az elhallgatás, mind a költői pályára való visszatérés miértjeire.


TOVÁBB

Paulina sorra verte a férfiakat

Dr. Zeidler Miklós történésszel folytatott beszélgetése második részében Szilágyi Aladár némi focitörténet után, előbb a sportolónők befogadásának akadályoztatásáról kérdezte az MTA Történettudományi Intézetének főmunkatársát, majd az első olimpiai játékok fordulatokban gazdag eseményeiről faggatta a nagyváradi Szacsvay Akadémia vendégelőadóját.


TOVÁBB

A sportélet tilalomfákkal teli kezdete

Dr. Zeidler Miklós történész az MTA Történettudományi Intézetének főmunkatársa, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének docense, kutatási területe: Magyarország két világháború közötti külpolitikája mellett előszeretettel foglalkozik a 19.-20. századi sportélettel is. A Szacsvay Akadémia utóbbi témára felkért előadójával Szilágyi Aladár beszélgetett.


TOVÁBB

A bátor Bulgakovné bundabugyija

Barna Imrével folytatott beszélgetése második részében Szilágyi Aladár tovább kérdezősködött a műfordítónak Umberto Ecoval kapcsolatos élményeiről, majd egy négyévnyi itáliai közjáték felidézése után, a 60 esztendős Európa Könyvkiadónál eltöltött négy, fordulatos évtizedéről kérdezte őt.


TOVÁBB

Süssük vagy főzzük a hajótöröttet?

Egy fordító csak annyiban „szószólója” a szerzőnek, hogy alázatosan és szerényen rekonstruálja a mondatait, – vallja Rilke, Umberto Eco, Salinger és Bob Dylan fordítója, Barna Imre, a váradi Törzsasztal októberi vendége, akivel Szilágyi Aladár beszélgetett.


TOVÁBB