Erdélyi Riport » Többszemközt

„Pragmatikus ajánlattal jöttünk”

Január végén választották a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnökévé Dacian Ciolos volt miniszterelnököt, az Európai Bizottság korábbi agrárbiztosát. A politikussal Parászka Boróka beszélgetett az új politikai mozgalomról.


TOVÁBB

Nincs szebb rész a könyvtárazásnál

Cserna-Szabó Andrással készített interjúja második részében Az abbé a fejével játszik című kötetből kiindulva elsősorban műhelytitkairól faggatta az írót Szilágyi Aladár.


TOVÁBB

A nápolyi pacaltól az igazi Rózsa Sándorig

Legutóbbi nagyváradi estjén nem csupán beszélt és felolvasott, hanem a közönségnek egy nagy adag milánói pacalt is főzött Cserna-Szabó András író, akit remek főztjének kóstolgatása után Szilágyi Aladár faggatott.


TOVÁBB

Temesvártól Marosvásárhelyig 2.

Vannak arra utaló jelek, hogy a hatalom ki akart robbantani valahol egy, a korábbi etnikai összeütközésekre épülő fegyveres konfliktust, amelyet arra használt volna föl, hogy átmenekítse és megszervezze a hírszerző szolgálatot – fogalmaz Szilágyi Aladár interjújának második részében Dr. Nagy Mihály Zoltán főlevéltáros, az 1990 márciusi marosvásárhelyi események előzményeiről, hátteréről.


TOVÁBB

Perifériákra szorulásról beszélhetünk

A kolozsvári Kisebbségkutató Intézet főmunkatársával, Dr. Kiss Tamással beszélgetve a jelenkor történetét elsősorban a szociológia szemszögéből tekintettük át. Szilágyi Aladár interjúja.


TOVÁBB

„Ez a szabad világ elég hitvány”

Néhány nappal karácsony előtt hunyt el Pozsonyben Grendel Lajos író, aki 2009 tavaszán járt Nagyváradon a Törzsasztal vendégeként. Az Erdélyi Riport számára akkor Kinde Annamária készített interjút, aki már öt éve nincs közöttünk. A szabadság illúziójáról, a közép-kelet-európai értelmiségiek kényszereiről és lehetőségeiről, a régió jövőképéről szóló beszélgetés újraközlésével mindkettőjükre emlékezünk.


TOVÁBB

A Ceauşescu-rendszer magyarságpolitikája 2.

Novák Csaba Zoltán marosvásárhelyi történészt, szenátort beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár a romániai diktatúra kiteljesedésének előjeleiről, ellenzéki próbálkozásokról, valamint a nyolcvanas évek történéseiről kérdezte.


TOVÁBB

A Ceauşescu-rendszer magyarságpolitikája 1.

Novák Csaba Zoltán marosvásárhelyi történészt, szenátort, a közelmúlt és a jelenkor kutatóját törvényhozói minőségében a beszélgetés fő témája előtt Szilágyi Aladár néhány időszerű kérdésről is faggatta.


TOVÁBB

Román átalakulás 45-től 68-ig

Államosítás az iparban és a mezőgazdaságban szovjet asszisztenciával, területi és adminisztratív átrendezések, 68 hatásai, Ceausescu szerepe. Szilágyi Aladár interjújának második része Gagyi József szociográfussal.


TOVÁBB

Urbanizációtól a boszorkánykutatásig

Gagyi József szociográfus, egyetemi tanár, a Sapientia Egyetem tanára októberben A társadalmi átalakítás és átalakulás kezdetei az 1950-es években címmel tartott Nagyváradon előadást a Szacsvay Akadémián, persze az őt faggató Szilágyi Aladár egyéb témákról is kérdezte.


TOVÁBB