Erdélyi Riport » Nézőpont

Mintha kifosztottak volna…

Nem kritika, csak töprengés arról, hogyan jutottam el oda, hogy már nem szeretek színházba járni. Magyari Sára írása.


TOVÁBB

A szakmaiság és az emberségesség között

Az embert, ha hagyják, bármit – akármit megtesz a másik emberrel. Ezért kell az eddig és ne tovább magatartást gyakorolni. Magyari Sára írása.


TOVÁBB

Védőbeszéd a házasságért

Nem beszélünk arról, hogy milyen jellemvonásokat követel meg az embertől, mit nyújt és mit tesz hozzá a mindennapjainkhoz. Magyari Sára írása a házasságról.


TOVÁBB

Zavaró utcanév Nagyváradon

Furcsa érzéssel olvastam a Bihari Napló hétfői lapszámában a Zsidó deportáltak utcája elnevezés kapcsán, a szerkesztőség munkatársa által megfogalmazott véleményt és ugyanígy éreztem, amikor a szerdai lapszámban megjelentetett olvasói véleményt elolvastam. A hír szent, a vélemény szabad, mondogattuk, de ez a téma, a zsidók deportálása, itt Nagyváradon több körültekintést, odafigyelést igényel, mert tragikus történelmi ténnyel szembesít. Tavaszi Hajnal nyugdíjas könyvtáros írása.


TOVÁBB

Leltár – 2020

Ennek a szép, kerek számjegyekből írott évnek a végét járjuk, és úgy látom, amit úgy szívből szeretnék kívánni a következő esztendőre Önöknek meg önmagunknak, hogy vegyük észre: ez a világ és benne mi magunk is ilyen szépen, kereken működünk – számjegyek alakjától függetlenül, de egymástól és sok egyéb mástól is függően! Magyari Sára írásával búcsúzunk húszhúsztól.


TOVÁBB

Iván

Hét éve, december 2-án hagyott itt nagyon jó barátunk, Bächer Iván. Tudtuk, hogy beteg, tudtuk, hogy egyre rosszabb az egészségi állapota, de valahogy nem hittük, nem akartuk elhinni, hogy be fog következni az elkerülhetetlen. Antal Erika írása.


TOVÁBB

Az eskütétel esete az isteni segedelemmel

Olvasom, az ország különböző megyéiben a helyi és megyei tanácsosok egy része nem volt hajlandó eskütételkor a Bibliára tenni a kezét, de olyan is akadt, aki még az Alkotmánytól is ódzkodott vagy lecserélte az Isten engem úgy segéljen frázist. És az emberek egy része felháborodott, máris árulásnak veszi a dolgot. Na, de hogy is van ez? Magyari Sára írása.


TOVÁBB

Simon Judit: Őszi napló – 1.

Az élet akkor is szép, ha nem éppen habostorta és akkor is, ha néha a helyzet fokozódik. Hát nagyjából erről szól majd a sorozat, aminek elkezdésére mindazok az ismerősök és ismeretlenek, barátok és nem éppen barátok üzenetei, telefonhívásai, kritikái, és persze kellemes személyes beszélgetések indítottak. Időnként írni fogok arról, ahogy az én „ablakomból” látszik a város, az ország, a világ ősszel. Nagyon tudnék örülni, ha az erport.ro portálon, kommentben kapnék kérdéseket, hozzászólásokat, őszi történeteket. A kérdésekre, a hozzászólásokra itt válaszolok, a történeteket – ha kell szerkesztve – ide másolom. Örüljünk együtt az ősznek.


TOVÁBB

Pestis a covidban

„Hogy manapság szinte mindenből tudunk sértő kifejezéseket is fabrikálni, sokat elmond a viselkedésünkről, az értékrendszerünkről, az új embertípusról – mert a nyelvhasználat árulkodik.” Magyari Sára jegyzete.


TOVÁBB

Trumpiánus Erdély?

A büszkén vállalt önzés, mint politikai ideológia és stratégia jó üzletnek tűnik. Ráadásul nem kell hozzá semmilyen innováció, semmilyen hozzáadott lokális, személyes tartalom, erőfeszítés. Olcsó és biztos. Parászka Boróka jegyzete.


TOVÁBB