Erdélyi Riport » Nézőpont

A szlovákiai magyar irodalom újragondolása

Németh Zoltán írása a Dunszt.sk kultmagazinban a Szlovákiai Magyar Írók Társaságában bekövetkezett szakadás okairól. „Valami nagyon elromlott, ha egy írótársaság csak úgy hagyja kilépni legsikeresebb szerzőit”.


TOVÁBB

Magyar vizsgát méltányosan

Reméljük, hogy a hétfőn ismertté váló kiváló érettségi eredmények, a bukók meglepően alacsony száma okafogyottá teszi Szűcs László alábbi jegyzetét.


TOVÁBB

Kis városházi számtan

Napokkal az ellenzéki előválasztás után, s hetekkel az őszi önkormányzati választás előtt Tamás Pál szociológus a budapesti politikai térkép vonalait rajzolja meg.


TOVÁBB

Hazugságmentes román Krónikát

Szilágyi Aladár jegyzete a napokban megjelent Nagyvárad krónikája első román sajtó- és komment-visszhangjairól.


TOVÁBB

Érik a gyümölcs

„Nagyon kilóg a lóláb, amikor a múltról van szó, és arról, hogy a nagy »antikommunisták« nem mernek múltbéli tevékenységükről beszélni. Lehet, hogy a nép néha naiv, néha manipulálható. De egyelőre nem vak, és látja, hogy a háttérben valami nagyon nincs rendben.” Markó Balázs írása.


TOVÁBB

Mindenre képesek

Egy gyakorlatilag színmagyar székelyföldi település magyar nyelvű havilapja miatt büntetett az Országos Diszkriminációellenes Tanács. Az inkább politikai, mintsem médiaügy különböző vonzatait Szűcs László írása igyekszik feltárni.


TOVÁBB

Hány megosztás egy újságíró?

Senki többet? Hány megosztást lehet elérni ugyanazzal a tartalommal? Hányszor fogják áhított lájkjukat nekünk adni az értelmes olvasók/hallgatók/nézők? S hogyan segít majd nekik az ismétlés eligazodni a mindennapokban? Én úgy tanultam, ez is a média feladata: segítsen tájékozódni, könnyebben eligazodni. Rácz Éva jegyzete.


TOVÁBB

A blogger, a pápa és a hírkacsa tánca

Egy megalapozatlan hír elkésett cáfolata mutatja meg, milyen következménye lehet a médiában a szakszerűtlen magatartásnak. Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

Kikoptunk innen, kikoptunk onnan

Fontos, sajtónyilvános rendezvények a magyar és a román fővárosban, a romániai magyar média teljes hiányában. A valóság tükrözése helyett maradnak az átvett anyagok. Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

Hol volt, hol nem volt...

„Mindannyian érezzük azt, ha az emberek megunják a régi történeteket, és újakat keresnek. Könnyű primitív meséket kitalálni primitív eszmék mellé. Nagyon nehéz összetett eszméket kifejezni izgalmas és színes narratívákkal.” Markó Balázs írása.


TOVÁBB