Erdélyi Riport » Ring

Tábornokok párthatnékja

Főtisztek pártja civil elnökkel a román politika vidám színpadán. Szilágyi Aladár írása.


TOVÁBB

A harmadik nekifutás

Egy év alatt a harmadik szocdem kormányfőjelölt várja az államfő döntését. Kinevezése után kezdődhetnek a fogadások: hat hónapot vagy egész évet maradhat a Victoria palotában az új miniszterelnök, aki lehet Viorica Dăncilă, vagy akár más. Órákon belül kiderül, mi vár az országra. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB

Egy hídról, négy időben

Négy különböző korszakban fényképezték nagyjából ugyanonnan Várad központi hídját és környezetét. A képeslapok látható részletekbe Péter I. Zoltán helytörténész írása avat be.


TOVÁBB

Munkában a koronaherceg

Kőkeményen vette kézbe a dolgok irányítását a szaúdi koronaherceg, aki hatalomkoncentráló igyekezetében könnyen destabilizálhatja nem csupán saját országát, hanem az egész térséget. Ady András elemzése.


TOVÁBB

Kézi(s)könyv a sikerhez

Szokatlan, ám témához illő helyszínen mutatták be november 12-én, vasárnap az Erport.ro kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület gondozásában megjelent könyvet A román kézilabda magyar legendái címmel. Móra László műve azon erdélyi magyar, többségében székelyföldi sportolók portréit kínálja, akik a 60-as évek második felétől a 80-as évekig a román válogatott tagjaiként, illetve klubcsapataikban értek el sikereket, a maguk korában a világelithez tartozva.


TOVÁBB

A kurd végvár különös eleste

Meglepetten vette tudomásul a világ, hogy az iraki kormányerők milyen könnyedén vették vissza a kurdoktól az ország egyik jelentős városát, az olajmezők szomszédságában fekvő Kirkukot. A kurd megosztottsággal magyarázható iraki sikerek hátterét Ady András írása világítja meg.


TOVÁBB

Padánia felé félúton?

Szilágyi Aladár összefoglalója a Lombardiában és Veneto tartományban rendezett, több autonómiát célzó népszavazás hátteréről.


TOVÁBB

Viták a cikk alagsorában

Tiszteletlenségből, arrogancióból vagy az izoláltság miatt nem beszélnek a székelyföldi magyarok románul? Az Adevărul munkatársai ennek a mostanában oly divatos kérdésnek igyekeztek utánajárni, míg Sarány Orsolya a cikkhez kapcsolódó Facebook-kommentek alapján próbált nem reprezentatív képet alkotni az olvasói véleményekről.


TOVÁBB

Iraki kurdok, egyedül is megy?

Egy héttel a katalánok döntését megelőzően a független államiság mellett voksoltak az iraki kurdok, méghozzá sokkal békésebb körülmények között, mint európai sorstársaik. Hogy a régió különböző hatalmai mennyire hatnak fenyegetően a várhatóan elhúzódó békés önállósodásra, erre a kérdésre keresi a választ Ady András elemző körképe.


TOVÁBB

Nagy helyzet, helyezkedő kicsik és nagyok

A Szíriát és környékét érintő krónikus konfliktus érdekes helyzeteket hozhat létre: az Izrael–Amerika távolodásnak, illetve az európai palesztin lobbi miatt az Izrael–Európa távolodásnak lehet következménye egy Izrael–Oroszország közeledés. Ady András helyzetképe.


TOVÁBB