Erdélyi Riport » Ring » 2. oldal

A Funarhívő bulvárminiszter

Szilágyi Aladár rövid összeállítása arról, hogy kit tisztelhetünk a román kulturális tárca vezetőjében. Röhejes centenáriumi programkínálat ígérkezik, bár nem biztos, hogy kedvünk lesz nevetni.


TOVÁBB

Végvári vándorkomédiások

A Bánsági Vándorszínház társulata negyedik éve indult útnak, hogy augusztus 19. és szeptember 2. között tizenöt bánsági és partiumi településen bemutassák legújabb produkciójukat. Nóti Károly Majd a Jegenye című jelenetéből Orbán Enikő dramaturg írt egyfelvonásos zenés vígjátékot, az előadást Aszalos Géza a temesvári Csiky Gergely Színház művésze rendezte. A díszleteket és jelmezeket Albert Alpár tervezte. Simon Judit az idén is ott volt Végváron, a bemutatón.


TOVÁBB

A kalifátus színeváltozása

Moszul eleste nem a vég, az erődváros csak egy láncszem volt a védelmi rendszerben, az ellenállás vidéken folytatódik – üzeni híveinek és a világnak a fizikai létében egyre fogyatkozó, harcmodort váltó Iszlám Állam. Ady András helyzetképe.


TOVÁBB

A zuhanás új mélységei

Venezuela erősen vitatott körülmények között választott alkotmányozó nemzetgyűlést, amelynek célja az ellenzéki többségű parlament semlegesítése. Maduro elnök és ellenzékének küzdelme közben a működőképesség határáig jutott a dél-amerikai ország. Ady András elemzése.


TOVÁBB

Itt a vörös kód, hol a vörös kód?

Belátom, az árnyék nem hűs, a víz nem elég, a meleg nem játék. Szűcs László jégkockákért kiáltó jegyzete.


TOVÁBB

Russmedia – nyomtalanul?

Néhány Facebook-posztot és az Átlátszó Erdély cikkét leszámítva visszhangtalan maradt a romániai magyar sajtóban a hír, miszerint megválik három magyarországi napilapja mellett két román és egy magyar nyelvű újságjától a Partiumban az osztrák Russmedia kiadó. Igaz, formálisan azt be sem jelentették, hogy tulajdonost vált a Nagyváradon 1990. január 4. óta megjelenő Bihari Napló. Szűcs László összefoglalója.


TOVÁBB

Rogozin, a kísérleti nyúl

Megfenyegette Romániát és Magyarországot Dmitrij Rogozin, orosz kormányfő-helyettese, amiért gépét, amellyel Kisinyovba szándékozott utazni, Bukarest nem engedte be az ország légterébe, Budapest pedig nem engedte leszállni. Az orosz kormánytag büntetést helyezett kilátásba a „gazembereknek”, akik szerinte 160 ember, köztük nők és gyerekek életét kockáztatták. Simon Judit írása.


TOVÁBB

Székely-biznisz

Tizennegyedikként a székelyek válhatnak Magyarország hivatalosan elismert legújabb népcsoportjává. A kezdeményezés lehetséges hatásairól Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete szól.


TOVÁBB

A háló fenntart, avagy miként lett Basquiat világhírű

A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér Networks című tárlatához kapcsolódva Barabási Albert László tartott előadást a művészet és a hálózat kapcsolatáról Sepsiszentgyörgyön, a Tamási Áron Színház nagytermében. Az elhangzottakat Fám Erika foglalta össze.


TOVÁBB

G20: Hamburg hozadékai

Mint minden évben, július elején is jelentős várakozás előzte meg a G20 ezúttal Hamburgba szervezett csúcsát, ami az orosz és az amerikai elnök első személyes találkozóját is jelentette. A megbeszélések eredményének mérlegét Ady András készítette el.


TOVÁBB