Rogozin, a kísérleti nyúl

2017. 08. 01. 19:06

Megfenyegette Romániát és Magyarországot Dmitrij Rogozin, orosz kormányfő-helyettese, amiért gépét, amellyel Kisinyovba szándékozott utazni, Bukarest nem engedte be az ország légterébe, Budapest pedig nem engedte leszállni. Az orosz kormánytag büntetést helyezett kilátásba a „gazembereknek”, akik szerinte 160 ember, köztük nők és gyerekek életét kockáztatták. Simon Judit írása.

 

Dmitrij Rogozin, aki nem jött, nem látott. De ki győz?

 

„Természetesen lesz erre válasz. Nem annyira emocionális, mint az első reagálás, de pontosan meg fogjuk állapítani, hogy ki áll e mögött Kisinyovban, Bukarestben, Budapesten és Brüsszelben. Be fogjuk azonosítani, hogy mely személyek hozták meg ezt a döntést, a szankcióink pedig egyeztetettek és személyre szólóak lesznek” – nyilatkozott Rogozin a Rosszija 24 hírcsatornának.

Persze, a gyakorlatban nehéz elképzelni a helyzetet, amint Rogozin úr és csapata elkezdi azonosítani, kik voltak szolgálatban a reptereken, kiket kérdeztek meg, stb. Az már kevésbé vicces, hogy az orosz miniszterelnök-helyettes a történtek miatt nyíltan fenyegeti Romániát. Bukarest válasza: az Európai Unió 2014-ben megtiltotta azok belépését vagy átutazását a tagországok területén, akik aláássák Ukrajna függetlenségét, területi épségét és szuverenitását. Márpedig az Unió szankciós listáján Rogozin is szerepel. A politikus a Siberia Airlines utasszállító gépével kerülő úton – Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia érintésével – tervezett a Moldovai Köztársaság fővárosába eljutni, hogy onnan továbbmehessen Transznisztriába. Rogozin semmit sem bízott a véletlenre: utazása előtt egy Twitter-bejegyzésben maga tette közzé útvonalát, és egy térképet is mellékelt arról, hogy miként fog Románia érintésével Chisinauba utazni. A repülőnek azért kellett kerülnie, mert Ukrajna semmilyen orosz gépet nem enged át a légterén. (Egyébként közben az is kiderült, Magyarországon nem is kért a gép leszállási engedélyt, úgyhogy a landolást nem is tilthatta meg senki Budapesten. A gép néhány, a magyar légtérben megtett kör után visszafordult és Minszkben szállt le. Ez azt is jelenti, elegendő üzemanyaga volt, az utasok tehát nem voltak veszélyben.)

Rogozinnak nem ez az első próbálkozása és nem is az első fenyegetése. 2014-ben egyenesen bombázással fenyegette meg Romániát, mert különgépe nem repülhetett át az ország légterén.

Egy lapunk által megkérdezett repülési szakértő szerint az orosz politikus berepülését az ország légterébe nemcsak az uniós tiltás akadályozza, hanem az a többek között Moszkva és Bukarest között aláírt NOTAA egyezmény, amely esetenként külön engedélyhez köti az adott gép átrepülését az ország légterén, illetve annak leszállását az ország területén. Mivel a romániai hatóságok az uniós szabályozáson kívül más magyarázattal nem szolgálhattak, a már idézet szakértő úgy véli, ennek az egyezménynek az alapján is elutasíthatták a Rogozint szállító kép berepülését. Ilyen esetekben persze kérdéses, hogy az adott repülőgép hogyan juthat el a célállomásra, de ez már nem a nemzetközi szerződések függvénye – teszi hozzá a szakértő.

Rogozin szerint nenyegetése hatott Bukarestre, s ennek következményem, hogy a román külügyminiszter előzetes terveit módosítva nem az orosz fővárosban váltott gépet útban hazafelé Kazahsztánból. Teodor Meleşcanu az asztanai EXPO–2017 vendége volt. A román külügy a moszkvai átszállás elmaradása kapcsán azt közölte a TASZSZ orosz hírügynökség bukaresti tudósítójával, hogy a román diplomácia vezetőjének útvonala már jóval az incidens előtt módosult, mert változott az Aeroflot járatának időpontja.

Egyes elemzők szerint Rogozin mindkét alkalommal csupán provokálni akarta Bukarestet. Részint, mert országa nem veszi jónéven, hogy Romániában egyre hangsúlyosabb a NATO-erők jelenléte, és Bukarest harci gépeket vásárol az Egyesült Államoktól. Másrészt az a célja, hogy felhívja a figyelmet arra: Oroszországban ő is fontos ember, nem csak Putyin elnök. Külpolitikai szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy Rogozin a kísérleti nyúl, akivel Moszkva azt próbálja kideríteni, mennyire tartanak tőle a volt kommunista tábor országai. E tekintetben sokatmondó lehet, hogy a repülő gond nélkül jutott be a lengyel, a szlovák, majd a magyar légtérbe. Megeshet, utóbbi országokban nem olvassák Rogozin Twitter-üzeneteit, s nem tudták, hogy az Unióban nemkívánatos miniszter a gépen utazik.

Bukarest pedig nem tűnik túl idegesnek Rogozin fenyegetéseitől, igazából szópárbajba sem keveredett Moszkvával. Jól jön az az 5. NATO-cikkely, melyről nemrég az amerikai elnök biztosította a román államfőt, nyomatékul pedig a Patriot légvédelmi rakéták, melyek vásárlását az incidens után jelentették be.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!