Erdélyi Riport » Riport

Vasárnapi vizit a szecessziónál

Szecessziós alakzatok és díszítő elemek Nagyváradon. Korlátok, ajtók, ablakok címmel szerveztek nyári váradi sétákat, hogy más szemmel, figyelmesebben szemléljünk néhány épületet. A szecessziós örökség védelme és népszerűsítése elnevezésű nemzetközi projekt a polgármesteri hivatal és a Vár és Városi Múzeum kezdeményezésére indult. Az egyik magyar nyelven vezetett csoporthoz Simon Judit és Szűcs László csatlakozott, hat belvárosi épület különlegességeit keresve.


TOVÁBB

Nincs Ceauşescu-rendszer az 56 utáni megtorlások nélkül

Román felajánlkozás, kisebbségellenes, egyházellenes fordulat Erdélyben, megfélemlített értelmiségiek, szelektív emlékezetű román történetírás 1956-tal és a forradalmat követő eseményekkel kapcsolatban készített interjúnk második részében. Stefano Bottoni történészt Szilágyi Aladár kérdezte.


TOVÁBB

Miénk itt a (tér)színház

KaravanAct, utazó színház. Utcaszínház. Rendhagyó terek, rendhagyó előadások. Amerre a Shoshin Színházi Egyesület elviszi a vándorfesztivált, színházzá lesz a város. Tereken, utcákon, belső udvarokban színészek és közönség együtt örülnek a közös játéknak. Simon Judit Nagyváradon kísérte végig a fesztivál produkcióit.


TOVÁBB

Kizöldült a Zöldfa utca

A váradi utca, amely mostanáig nem látott fákat, a főtér felújítása óta zsákutca volt, most pedig, rekonstrukciója zárultával egyféle nagyváradi Ráday utcaként elsősorban a gyalogosoké, valamint az itt működő vendéglők, kávézók teraszainak ad teret. Péter I. Zoltán helytörténész utcakritikája.


TOVÁBB

Kacsula lett a csikós kalapjából

Jogerősen visszaperelte logója romániai használatát, ezzel termékei eredeti csomagolásban történő forgalmazási jogát a legnagyobb magyarországi lisztexportőr. A meghökkentő politikusi szálat sem nélkülőző ügy hátterét Szilágyi Aladár írása világítja meg.


TOVÁBB

TESZTnapló 3.

A tizenkettediken, veletek, jövőre ugyanitt – búcsúzott a fesztivál népe a 11. TESZT zárónapján. A zárás előtt fontos produkciók, szívet melengető előadások, és egy „nem földi lény” koncertje vonzotta az embereket a temesvári magyar színházba. Simon Judit fesztiválnaplójának befejező része.


TOVÁBB

TESZTnapló 2.

Kisváros, kisemberek, akik csak élni vagy túlélni akarnak. Nem ők forgatják a történelem kerekét, amely néha észrevétlenül halad el mellettük, máskor halálra ítéli őket. Simon Judit fesztiválnaplójának második része.


TOVÁBB

TESZTnapló 1.

Megújulva, de a hagyományos gongütésre május 20-án elkezdődött a 11. Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó, a TESZT. Idén az előadások a kényelmetlen fogalmát járják körül. Huszonnégy előadás, számos ország művészei különböző nyelveken játszanak. Síkos halakról, a nacionalizmus értelmetlenségéről, a munkahelyi feszültségről, Krisztus és Szent Péter legendájáról szól Simon Judit fesztiválnaplójának első része.


TOVÁBB

Csonkatorony, a jelszó: Arany

Szűk egy év munkájával készült el Nagyszalontán, a kívül-belül felújított Csonkatoronyban a korszerű koncepcióval, igényesen restaurált tárgyakkal a látogatókat újra fogadó Arany János Múzeum, amit Áder János államfő avatott fel március 14-én, szerdán délben a bicentenáriumi emlékév zárásaként. Az átadás előtt Szűcs László járta be az egyik legrégebbi magyar irodalmi múzeum termeit.


TOVÁBB

Gyógyító szürkék, lipicaiak

Lovastanya-nézőbe menendő, egy híján húsz kollégával „pattanok föl” Székelyhídon egy… iskolabuszra. A MÚRE (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete) tagjai másfél napi közgyűlésük fáradalmait kipihenni indulnak kétfelé, Érmellék-kóstolóba. A társaság egyik része az Érsemjén–Ottomány–Szalacs, a másik pedig az Érolaszi–Köbölkút útvonalat választja. Jómagam előbbi falvakban többször jártam, az utóbbi út viszont nekem is nóvumot kínál. Szilágyi Aladár írása, vajdasági kollégánk, Martinek Imre fotóival.


TOVÁBB