Erdélyi Riport » Riport

Nincs Ceauşescu-rendszer az 56 utáni megtorlások nélkül

Román felajánlkozás, kisebbségellenes, egyházellenes fordulat Erdélyben, megfélemlített értelmiségiek, szelektív emlékezetű román történetírás 1956-tal és a forradalmat követő eseményekkel kapcsolatban készített interjúnk második részében. Stefano Bottoni történészt Szilágyi Aladár kérdezte.


TOVÁBB

Miénk itt a (tér)színház

KaravanAct, utazó színház. Utcaszínház. Rendhagyó terek, rendhagyó előadások. Amerre a Shoshin Színházi Egyesület elviszi a vándorfesztivált, színházzá lesz a város. Tereken, utcákon, belső udvarokban színészek és közönség együtt örülnek a közös játéknak. Simon Judit Nagyváradon kísérte végig a fesztivál produkcióit.


TOVÁBB

Kizöldült a Zöldfa utca

A váradi utca, amely mostanáig nem látott fákat, a főtér felújítása óta zsákutca volt, most pedig, rekonstrukciója zárultával egyféle nagyváradi Ráday utcaként elsősorban a gyalogosoké, valamint az itt működő vendéglők, kávézók teraszainak ad teret. Péter I. Zoltán helytörténész utcakritikája.


TOVÁBB

Kacsula lett a csikós kalapjából

Jogerősen visszaperelte logója romániai használatát, ezzel termékei eredeti csomagolásban történő forgalmazási jogát a legnagyobb magyarországi lisztexportőr. A meghökkentő politikusi szálat sem nélkülőző ügy hátterét Szilágyi Aladár írása világítja meg.


TOVÁBB

TESZTnapló 3.

A tizenkettediken, veletek, jövőre ugyanitt – búcsúzott a fesztivál népe a 11. TESZT zárónapján. A zárás előtt fontos produkciók, szívet melengető előadások, és egy „nem földi lény” koncertje vonzotta az embereket a temesvári magyar színházba. Simon Judit fesztiválnaplójának befejező része.


TOVÁBB

TESZTnapló 2.

Kisváros, kisemberek, akik csak élni vagy túlélni akarnak. Nem ők forgatják a történelem kerekét, amely néha észrevétlenül halad el mellettük, máskor halálra ítéli őket. Simon Judit fesztiválnaplójának második része.


TOVÁBB

TESZTnapló 1.

Megújulva, de a hagyományos gongütésre május 20-án elkezdődött a 11. Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó, a TESZT. Idén az előadások a kényelmetlen fogalmát járják körül. Huszonnégy előadás, számos ország művészei különböző nyelveken játszanak. Síkos halakról, a nacionalizmus értelmetlenségéről, a munkahelyi feszültségről, Krisztus és Szent Péter legendájáról szól Simon Judit fesztiválnaplójának első része.


TOVÁBB

Csonkatorony, a jelszó: Arany

Szűk egy év munkájával készült el Nagyszalontán, a kívül-belül felújított Csonkatoronyban a korszerű koncepcióval, igényesen restaurált tárgyakkal a látogatókat újra fogadó Arany János Múzeum, amit Áder János államfő avatott fel március 14-én, szerdán délben a bicentenáriumi emlékév zárásaként. Az átadás előtt Szűcs László járta be az egyik legrégebbi magyar irodalmi múzeum termeit.


TOVÁBB

Gyógyító szürkék, lipicaiak

Lovastanya-nézőbe menendő, egy híján húsz kollégával „pattanok föl” Székelyhídon egy… iskolabuszra. A MÚRE (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete) tagjai másfél napi közgyűlésük fáradalmait kipihenni indulnak kétfelé, Érmellék-kóstolóba. A társaság egyik része az Érsemjén–Ottomány–Szalacs, a másik pedig az Érolaszi–Köbölkút útvonalat választja. Jómagam előbbi falvakban többször jártam, az utóbbi út viszont nekem is nóvumot kínál. Szilágyi Aladár írása, vajdasági kollégánk, Martinek Imre fotóival.


TOVÁBB

Túra, Erdélyből Olténiába (2.)

Barangolása második részében Szilágyi Aladár a Transzalpina magasából a környék nem kevésbé látványos völgyeibe ereszkedett, ahol barátságos vendéglátásban részesült, s a Páring lábainál találkozhatott magával Dodon kapitánnyal is.


TOVÁBB