Erdélyi Riport » Riport

TESZTnapló 3.

A tizenkettediken, veletek, jövőre ugyanitt – búcsúzott a fesztivál népe a 11. TESZT zárónapján. A zárás előtt fontos produkciók, szívet melengető előadások, és egy „nem földi lény” koncertje vonzotta az embereket a temesvári magyar színházba. Simon Judit fesztiválnaplójának befejező része.


TOVÁBB

TESZTnapló 2.

Kisváros, kisemberek, akik csak élni vagy túlélni akarnak. Nem ők forgatják a történelem kerekét, amely néha észrevétlenül halad el mellettük, máskor halálra ítéli őket. Simon Judit fesztiválnaplójának második része.


TOVÁBB

TESZTnapló 1.

Megújulva, de a hagyományos gongütésre május 20-án elkezdődött a 11. Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó, a TESZT. Idén az előadások a kényelmetlen fogalmát járják körül. Huszonnégy előadás, számos ország művészei különböző nyelveken játszanak. Síkos halakról, a nacionalizmus értelmetlenségéről, a munkahelyi feszültségről, Krisztus és Szent Péter legendájáról szól Simon Judit fesztiválnaplójának első része.


TOVÁBB

Csonkatorony, a jelszó: Arany

Szűk egy év munkájával készült el Nagyszalontán, a kívül-belül felújított Csonkatoronyban a korszerű koncepcióval, igényesen restaurált tárgyakkal a látogatókat újra fogadó Arany János Múzeum, amit Áder János államfő avatott fel március 14-én, szerdán délben a bicentenáriumi emlékév zárásaként. Az átadás előtt Szűcs László járta be az egyik legrégebbi magyar irodalmi múzeum termeit.


TOVÁBB

Gyógyító szürkék, lipicaiak

Lovastanya-nézőbe menendő, egy híján húsz kollégával „pattanok föl” Székelyhídon egy… iskolabuszra. A MÚRE (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete) tagjai másfél napi közgyűlésük fáradalmait kipihenni indulnak kétfelé, Érmellék-kóstolóba. A társaság egyik része az Érsemjén–Ottomány–Szalacs, a másik pedig az Érolaszi–Köbölkút útvonalat választja. Jómagam előbbi falvakban többször jártam, az utóbbi út viszont nekem is nóvumot kínál. Szilágyi Aladár írása, vajdasági kollégánk, Martinek Imre fotóival.


TOVÁBB

Túra, Erdélyből Olténiába (2.)

Barangolása második részében Szilágyi Aladár a Transzalpina magasából a környék nem kevésbé látványos völgyeibe ereszkedett, ahol barátságos vendéglátásban részesült, s a Páring lábainál találkozhatott magával Dodon kapitánnyal is.


TOVÁBB

Túra, Erdélyből Olténiába (1.)

Szilágyi Aladár riportja a Transzalpinán és környékén, miccs-szaggal, kolostor-szemlével és némi múltidézéssel.


TOVÁBB

Helló csöcsi! Genderoktatást a hazai közoktatásban?

Csendes, polgári beszélgetés zajlott a Vásárhelyi Forgatagon a családon belüli erőszakról. Több gyilkosság és verés helyszíne a város, szó szerint vérre megy itt a játék. Parászka Boróka beszámolója.


TOVÁBB

Hogyan tovább, Szent Anna strand?

Nyár elején újra felvetődött, kitiltanák a fürdőzőket a Szent Anna-tóból. Az évek során többször „ijesztgettek” ezzel, ám a végéhez közelgő szezonban még meg lehetett mártózni a tengerszemben. Pedig okkal tennék, hiszen a strandolók jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a tó lassan elveszítse szent jellegét, valamilyen intézkedésre szükség lenne, ha nem akarjuk, hogy átalakuljon egyfajta második Mohossá. Sarány Orsolya írása.


TOVÁBB

Látó-tábor – irodalom a vidéken

A Látó szépirodalmi folyóirat augusztus 10-13. között szervezte meg első írótáborát, Irodalom a vidéken címmel Szilágybagoson és környékén. A meghívottak és a résztvevők főként olyan fiatal alkotók voltak, akik valamilyen formában a Látóhoz is kapcsolódnak. A táborozókhoz Kemenes Henriette is csatlakozott.


TOVÁBB