Erdélyi Riport » Riport

Gyógyító szürkék, lipicaiak

Lovastanya-nézőbe menendő, egy híján húsz kollégával „pattanok föl” Székelyhídon egy… iskolabuszra. A MÚRE (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete) tagjai másfél napi közgyűlésük fáradalmait kipihenni indulnak kétfelé, Érmellék-kóstolóba. A társaság egyik része az Érsemjén–Ottomány–Szalacs, a másik pedig az Érolaszi–Köbölkút útvonalat választja. Jómagam előbbi falvakban többször jártam, az utóbbi út viszont nekem is nóvumot kínál. Szilágyi Aladár írása, vajdasági kollégánk, Martinek Imre fotóival.


TOVÁBB

Túra, Erdélyből Olténiába (2.)

Barangolása második részében Szilágyi Aladár a Transzalpina magasából a környék nem kevésbé látványos völgyeibe ereszkedett, ahol barátságos vendéglátásban részesült, s a Páring lábainál találkozhatott magával Dodon kapitánnyal is.


TOVÁBB

Túra, Erdélyből Olténiába (1.)

Szilágyi Aladár riportja a Transzalpinán és környékén, miccs-szaggal, kolostor-szemlével és némi múltidézéssel.


TOVÁBB

Helló csöcsi! Genderoktatást a hazai közoktatásban?

Csendes, polgári beszélgetés zajlott a Vásárhelyi Forgatagon a családon belüli erőszakról. Több gyilkosság és verés helyszíne a város, szó szerint vérre megy itt a játék. Parászka Boróka beszámolója.


TOVÁBB

Hogyan tovább, Szent Anna strand?

Nyár elején újra felvetődött, kitiltanák a fürdőzőket a Szent Anna-tóból. Az évek során többször „ijesztgettek” ezzel, ám a végéhez közelgő szezonban még meg lehetett mártózni a tengerszemben. Pedig okkal tennék, hiszen a strandolók jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a tó lassan elveszítse szent jellegét, valamilyen intézkedésre szükség lenne, ha nem akarjuk, hogy átalakuljon egyfajta második Mohossá. Sarány Orsolya írása.


TOVÁBB

Látó-tábor – irodalom a vidéken

A Látó szépirodalmi folyóirat augusztus 10-13. között szervezte meg első írótáborát, Irodalom a vidéken címmel Szilágybagoson és környékén. A meghívottak és a résztvevők főként olyan fiatal alkotók voltak, akik valamilyen formában a Látóhoz is kapcsolódnak. A táborozókhoz Kemenes Henriette is csatlakozott.


TOVÁBB

Hadüzenet a területrablónak

Van „Valaki”, aki immár közel egy évszázad, azaz létrejötte óta – fittyet hányva a szent és sérthetetlen trianoni országhatárnak – büntetlenül és folyamatosan csonkítja az egységes román nemzetállam területét. Szilágyi Aladár jegyzete.


TOVÁBB

Vásárhelyi banánhéj-keringő

Marosvásárhely jelenlegi polgármesterét és volt alpolgármesterét vádolta meg a Korrupcióellenes Ügyészség. Ugyan most csupán egy ügyben, igaz, formálisan közel tízezer rendbeli esetben vádol a DNA. Bögözi Attila összeállítása felidézi a közel két évtized megannyi sötét ügyletét, szóvá téve egyes RMDSZ-es tisztségviselők szerepét s a helyi szervezet jelenlegi érthetetlen hallgatását.


TOVÁBB

Műtőasztalon a Bánság „ütőere”

Közös román-szerb projektet jelentettek be augusztus elsején a Bega-csatorna újbóli hajózhatóvá tételéről. Az elképzeléssel kapcsolatos borúlátást az teszi indokolttá, hogy körülbelül annyi pénzt nyúltak le, határidőket vettek semmibe, mint az észak-erdélyi sztrádaprojektnél. Bögözi Attila írása.


TOVÁBB

Tusványos, a káosz

Szombat délelőtti füttyszó, agresszió, elégtelen számú és alkalmatlan rendfenntartók, elszabadult indulatok Tusnádfürdőn. Az Orbán beszéd idején történtekről a helyszínről Parászka Boróka riportja tudósít.


TOVÁBB