A harmadik nekifutás

2018. 01. 17. 10:24

Egy év alatt a harmadik szocdem kormányfőjelölt várja az államfő döntését. Kinevezése után kezdődhetnek a fogadások: hat hónapot vagy egész évet maradhat a Victoria palotában az új miniszterelnök, aki lehet Viorica Dăncilă, vagy akár más. Órákon belül kiderül, mi vár az országra. Simon Judit jegyzete.

 

Grindeanu, Tudose, Dăncilă. A szociáldemokraták kormányfő-kínálata egy év alatt

 

Átalakítás miatt zárva találta a kormányt Japán miniszterelnöke, aki harminc üzletember kíséretében érkezett Romániába. Abe Sindzó közel egy évszázad után volt az első japán kormányfő, aki Bukarestbe látogatott. Balszerencséjére nem tudott találkozni kollégájával, mert éppen nem volt miniszterelnöke az országnak, órákkal a vizit kezdete előtt lemondott.

Mihai Tudose-t valójában lemondatták, az ideiglenest, Mihai Fifor volt védelmi minisztert pedig Sindzo érkezése idején még nem nevezték ki. A japán kormányfő hagyományos udvariassággal nem tette szóvá a káoszt, amibe érkezett, végül tárgyalt Iohannis államfővel, a Victoria palotába pedig elment helyette a tokiói kancellária egyik beosztott igazgatója. 

A kormány és annak atyja, Liviu Dragnea jó ideje tudták, hogy jeles vendég érkezik az országba, mégsem halasztották el Tudose kiebrudalását. Ez ugyanis sürgősebb volt számukra, mint a japán kormányfő, hiszen egyik leghűségesebb emberüknek a tárcája forgott kockán. Carmen Dan belügyminiszter széke inogott nagyon, Tudose képes lett volna kivágni a kabinetből a pedofil rendőr okozta, s rosszul kezelt botrány nyomán.

 

Harc a grundért

Dragnea azóta haragszik Tudosera, hogy leváltatta két hűséges emberét, Sevil Shhaidehet és Rovana Plumbot. Mindkét miniszter ellen eljárás indult, korrupció gyanújába keveredtek, ezért kellett menniük, de a szocdemek ura nagyon rossz néven vette, hogy a már volt kormányfő az Európai Unió elöljáróira hallgatott, nem a mindenható pártra és annak elnökére, azaz rá. Alig telt el párt hónap és újabban Tudose karcsúsítani akarta a kabinetet, 21 helyett tizenvalahány tárcát szeretett volna. Néhány miniszter, számtalan államtitkár, igazgató és további aktatologatók, mind hű párttagok maradtak volna állás nélkül. 

Ráadásul, a Szociáldemokrata Párton (PSD) belül gyengülni látszott Liviu Dragnea prozíciója. Egyre többen elégedetlenkedtek, amiért önkényesen dönt, saját érdekei szerint cselekszik. A szocdem kiskirályok nehezményezték, hogy csökken a befolyásuk a kormányban, illetve a pártelnök nem veszi figyelembe az igényeiket. A PSD alelnöke, Nicolae Bădălău nyílt levélben bírálta Dragneat és szűk csapatát, és egyre gyakrabban hangzott el az alakulat erős emberei részéről, hogy a pártelnök elmozdítható, ez csupán akarat kérdése. Az elégedetlenségeket meglovagolva Tudose egészen stramm csapatot gyűjtött maga köré.

Dragneanak egyetlen lehetősége maradt: leváltani Tudoset, amíg lehet, rákenni az elégedetlenségek okait, és megmutatni a népnek, hogy még mindig ő a legerősebb fiú a grundon. Semmit sem bízott a véletlenre. Összehívta a kiskirályokat, azaz a megyék erős szocdem embereit, és aláíratott velük egy hűségnyilatkozatot, azt, hogy az országos végrehajtó bizottságban megvonják a bizalmat Tudosétól. Amit ígérhetett: az igazságügyi törvénycsomag megszavaztatása, amivel sokuknak nagy kő esik le a szívéről, beleszólást a döntéshozásba a párton belül, még több jó állást, és vélhetően azt is, hogy nem egyedül, saját kedve szerint dönt a tisztségek és pénzek elosztásáról.

Ez utóbbi abból is kiderült, hogy a Tudose leváltása után Dragnea némi malíciával megjegyezte: nem ő dönt a leendő miniszterelnök személyéről, rábízza a végrehajtó bizottság tagjaira, mert neki „nincs jó keze” a miniszterelnökök kijelölésében.

Ehhez képest, mint később kiderült, a leváltás napját követően, néhány jóembere társaságában zárt ajtók mögött tárgyalt Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselővel. Aztán a végrehajtó bizottság ülésén, láss csodát, egy kivétellel mindenki a teleormani „politikai isklola” újabb csillagát vélte a legmegfelelőbbnek a végrehajtás vezetésére.

Győztem! Ez volt leolvasható Dragnea arcáról, amikor bejelentette Tudose távozását, és ugyanaz másnap, amikor ismertette pártja, illetve a koalíció miniszterelnök-jelöltjét.

 

Látszólagos nyugalom  

Egy év alatt két kormányfőt fogyasztott el a koalíció. Sorin Grindeanut bizalmatlansági indítvánnyal, Mihai Tudoset a bizalom megvonásával. Mindketten megpróbáltak önjáróak lenni, leszakadni Dragnea nadrágjáról és kormányozni az országot. Egyikük sem vállalta fel az igazságszolgáltatás széttrancsírozását, nem hajlottak elhinni a párhuzamos állam kártékonyságát, sem a PSD elleni összeesküvés elméleteket. Látták, hogy az ország a csőd felé sodródik, és vélhetően figyelmeztették a pártelnököt.

Elemzők szerint Dragnea győzelme a pártban pirruszi, még akkor is, ha tegyük fel, az új kormányfő annyira lojális lesz hozzá, hogy nem váltja le hat hónap után. Túl sok erős ember gondolja úgy, hogy ideje volna más pártelnököt választani, és legalább a látszatát megőrizni a párton belüli demokráciának. Ez akkor is így van, ha Tudose eltávolítását mindössze négyen merték ellenezni, további négyen tartózkodtak. A pártelnököt a kongresszus válthatja le, amit Dragnea nem hajlandó összehívni. Annyira már nem biztos magában, hogy több száz ember előtt megméretkezzen. A végrehajtó bizottságban zömében az ő közeli emberei ülnek, mégis megkérdőjelezték a mindenhatóságát.

A párton belül – mondják az elemzők – csak látszólagos a béke, az elnöknek megingott a pozíciója. Egy újabb kormányfőváltást nem bír ki sem ő, sem a párt, vélik a párthoz közelállók is.

Az államfő, miután kicseréltette az ideiglenes kormányfőt – eredetileg Dragnea hű emberét, Paul Stănescut jelölték, utána került előtérbe Fifor – azonnal meghívót küldött a pártoknak gyors konzultációra.

 

Nő lehet a kormányfő

A PSD–ALDE szövetség Viorica Dăncilăt jelöli, vélhetően az RMDSZ, s talán a kisebbségek is felsorakoznak a törvényhozási többség jelöltje mögé. Dăncilă a második nő, akit a szocdemek kormányfőnek jelölnek. Sevil Shhaideh-et kapásból elutasította az államfő, nem azért, mert a gyengébb nemhez tartozik, hanem túl közel állt a PSD elnökéhez. 

Borítékolható, hogy az ellenzék, azaz a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) az előre hozott választásokat szorgalmazzák a találkozón. Abban reménykednek, hogy Klaus Iohannis nem nevez ki harmadszorra is egy Dragnea kreálta szocdem kormányfőt.

Mindenképpen gyors döntésre számíthatunk, az államfő ugyanis azt mondta, nem szeretné, ha válságba kerülne az ország.

Márpedig az ország már most válságközeli állapotban van, a lej ismét zuhanórepülésben, a befektetések elmaradnak, az árak az egekbe szöknek, a pénzügyi törvény kiveszi a pénzt az emberek és kisvállalatok zsebéből, és elvesznek a bürokrácia útvesztőjében. 

Bárhogy is mosdatják a szocdemek a szerecsent, egy országnak nem tesz jót sem a túlburjánzott bürokrácia, sem a félévenkénti kormányváltás.

A döntés Iohannis kezében van, és ha fikarcnyit is gondol önmagára, akkor egy évvel az elnökválasztás, illetve az ország uniós elnöksége előtt kinevezi Dăncilăt kormányfőnek. Aztán fél, maximum egy évig ráér gondolkodni, ki legyen a következő miniszterelnök. Hacsak a lakosság cselekvő része ki nem költözik az utcára.   

Három megjegyzés a végére: a japán kormányfő elutazott Bukarestből. Tudose nem a székelyekkel kapcsolatos baromságért mondott le, hanem mert már nem felelt meg Dragneanak. Dăncilă asszony pedig az európai parlamentben nem a magyarok iránti rokonszenvéről volt eddig híres.  Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!