Erdélyi Riport » Nézőtér

Érzelmes és érzéki Bernarda Alba háza

Nő, társadalom, család, szerelem, vágyak, elzártság, elvárások – költőien megfogalmazott kérdések és életlehetetlenségek a szatmárnémeti Harag György Társulat Bernarda Alba háza előadásában, Sorin Militaru rendezésében. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Közös miniévad a szatmári színházban

Közös miniévadot szervezett a Szatmárnémeti Északi Színház két tagozata. Három produkciót mutatott be a Harag György Társulat, ugyanennyit a román trupp. Az előadások emberi és társadalmi kapcsolatokról fogalmaztak meg hiteles kérdéseket. Simon Judit beszámolója.


TOVÁBB

Mindenkihez szóló Senki madara

Színpadi költemény, zenére, táncosokra és színészre komponálva, ez lehetne az alcíme a Nagyvárad Táncegyüttes Senki madara című előadásának. A Szabó T. Anna költő azonos című meséje nyomán Tóth Tünde rendezte játék az azonosság és különbözőség, a falu és a város, az alkotás magánya és a beolvadás szomorúságának szépséges történetét. Simon Judit kritikája.  


TOVÁBB

A váradi krétakör

Háború, nemzetek közötti viszálykodások, társadalmi konfliktusok, korrupció, szeretet, hűség, bölcsesség, értelmetlen ellenségeskedés, értelmes élet – mindez a Brecht–Dessau dráma, A kaukázusi krétakör, Anca Bradu előadásában. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Tangó, korai örömmel

Tavalyi adósságot törlesztett a Szigligeti Társulat Mrozek Tangó című darabjának bemutatásával. Baleset miatt csúszott az idénre a Harsányi Sulyom László rendezte előadás, melyben a színészi játék méltó figyelemre. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Napfény és színház Gyergyóban 3.

Egy sokat ígérő roma előadás a XII. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon, s a kérdés, jár-e a romáknak saját kőszínház Romániában. Simon Judit gyergyószentmiklósi sorozatának befejező része néhány korábban méltatott produkció linkjével.


TOVÁBB

Napfény és színház Gyergyóban 2.

Kiállításról, elkerült és állandóan megjelenő előadásról, valamint egyszemélyes produkcióról számol be Simon Judit a gyergyói Kollokvium krónikájának második részében.


TOVÁBB

Napfény és színház Gyergyóban 1.

Tizenkettedik alkalommal jelentkezik az egyik legpatinásabb erdélyi színházi találkozó, a gyergyói Kollokvium.  Az első két nap előadásairól, történéseiről Simon Judit tudósít.


TOVÁBB

Csapatjáték mindhalálig

Mai történet a Kapufa és öngól. Egy szerelmes, tizenéves fiú élete és halála egy felvonásban. A szülők, a közösség, a társadalom közönyössége. Az elkésett valóságraébredés. Körmöczi-Kriván Péter darabját Tasnádi-Sáhy Péter állította színpadra Nagyváradon. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Hegedűs az arénában

Világhírű musical a kisebbségi sorsról egy apró oroszországi faluban, ismert történettel, még ismertebb dalokkal. A legújabb adaptációt, a sportcsarnokokba szánt produkciót Alföldi Róbert rendezte – hagyományosan. Vagy mégsem. A szereplők között két romániai magyar színész: Éder Enikő és Bányai Kelemen Barna. A Hegedűs a háztetőn legújabb magyar nyelvű előadását Debrecenben látta Simon Judit


TOVÁBB