Erdélyi Riport » Nézőtér

Egy másféle Hedda, Temesvárról

Két rendkívüli Hedda Gabler előadás van műsoron Erdélyben, az egyiket a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat játssza Keresztes Attila rendezésében, a másik a Temesvári Csiky Gergely Színház stúdiótermében látható, Tom Dugdale színpadra állításában. Az alábbiakban az utóbbiról lesz szó. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Pillantás a kommunába

Újabb Dogma 95 filmadaptációt mutatott be a temesvári magyar színház: Vinterberg dán filmrendező A kommuna filmjének azonos című színpadi változatát. Az előadást Radu Alexandru Nica vitte színre, akinek a Csiky Gergely Színházban rendezett Futótűz előadását 2014-ben UNITER díjra jelölték. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Az előhívott romlás

Élet és halál mezsgyéje, művészet, önzés, összetartozás, utolsó szerelem, férfiség, bezáródás, emelkedni vágyás, talán így lehetne összefoglalni Bartis Attila Romlás című drámájának temesvári előadását Mátyás Zsolt rendezésében. Simon Judit írása.


TOVÁBB

Interferenciák, fesztiválnapló 3.

Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál befejeződött, de bizonyára sok szó esik még az előadásokról. Az utolsó napokra olyan színházi csemegék maradtak, mint Eimuntas Nekrosius előadása, a Sons of the Bitch, a kétnyelvű Jaffa Theatre Godot-ra várva produkciója, továbbá ifj. Vidnyánszky Attila Woyczekje, és a romániai magyar színjátszás biztató jövőjét megcsillantó Exposed című produkció. Simon Judit fesztiválnaplójának befejező része. 


TOVÁBB

Ketten mindenkit, mindent

Kardos M. Róbert és ifj. Kovács Levente jutalomjátéka a Kövek a zsebben című előadás. De jutalom a váradi közönségnek is. Simon Judit írása.


TOVÁBB

Interferenciák, fesztiválnapló 2.

Öt előadás, öt izgalmas alkotó, akik megosztják a szakmát és a közönséget. Lehet szeretni vagy nem szeretni, elfogadni vagy elutasítani Luk Perseval orosz Macbethjét, Tompa Gábor kolozsvári A velencei kalmárját, Cezary Tomaszewski lengyel Cezary Goes to War-ját, Urbán András szerb Hazafiakját, Toni Servillo Elviráját, de egyikkel szemben sem lehet közömbösnek maradni. Simon Judit fesztiválnaplójának második része.


TOVÁBB

Interferenciák, fesztiválnapló 1.

A háború a központi témája a 6. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválnak. Kilenc nap alatt a kortárs színház meghatározó egyéniségei, társulatai mellett fiatal alkotók, új társulatok is helyet kapnak Kolozsváron. Tompa Gábor igazgató a kezdés előtt néhány nappal a váratlanul elhunyt litván rendező, Eimuntas Nekrošius emlékének ajánlotta a fesztivált. Simon Judit fesztiválnaplójának első része.


TOVÁBB

Shakespeare-komédia, kegyetlenül

A velencei kalmár előadásmódja koronként változik, másképpen fogalmazva: időről-időre színpadra kell állítani Shakespeare talán legbonyolultabb színművét. Tompa Gábor rendezésében a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása most, itt, körülöttünk és velünk játszódik. Simon Judit értékelése.


TOVÁBB

A chicagói járat

A Trap Door Theatre másodszor turnézott Romániában. Ezúttal a Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivál (Festivalul International de Teatru Oradea – FITO) meghívására mutatta be Szabó K. István rendezésében Matei Vişniec Occidental Express című drámáját a chicagói társulat. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Maszatok és mosolyok

„Aki rossz, annak vacak legyen, túl a Maszat-hegyen.” Na, kérem, egy ilyen kívánság után még akkor sem lehetek rossz a Túl a Maszat-hegyen előadás alkotóival, ha akarnék. De nem akarok, mert nemhogy rosszaságot, inkább vödörnyi dicséretet érdemelnek, és akkor a vödör sem marad üres. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB