Erdélyi Riport » Nézőtér

Kísértet jár a kertek alatt

Újabb színházi szakember, ezúttal Dr. Kovács Levente, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem nyugalmazott professzor emeritusa szólal meg a nagyváradi kulturális intézményeket érintő megyei tanácsi tervekkel kapcsolatban. „A kultúrától, az emberi szellem szabadságától való páni rettegés és az az által gerjesztett félelem, a pusztítás vágya továbbra ott pislogtatja a gyűlölet tüzeit a csillogó külsőségek és modern javak között terpeszkedő tudatlanok primitív agyában.”


TOVÁBB

Üzenet az alap nélkül építőknek

„Hinnünk kell abban, hogy az építő tevékenység viszi előbbre a dolgainkat és nem a rombolás.” Dimény Levente színművész írása a nagyváradi kulturális intézményeket fenyegető megyeházi tervekről.


TOVÁBB

Kortársra hangolt Tragédia

Remélhetőleg májusban nálunk is lecseng a járvány harmadik hulláma, ismét lehet színházba járni, megnézni a bemutatott, de az egészségügyi szigorítások miatt elhalasztott előadásokat. Madách Imre Az ember tragédiája című klasszikus műve nyomán készült ifjúsági előadást is csak egyszer játszották a Szigligeti Színház művészei, Tasnádi–Sáhy Péter rendezésében. Simon Judit írása.


TOVÁBB

Tíz éve járják a saját útjaikat

Bármilyen sanyarú idők is járnak, mert bizony járnak, jól esik kizökkeni a hétköznapokból, és ünnepelni, ha éppen van mit. A Szigligeti Színháznak van is, meg nincs is oka az ünneplésre. Van, mert tavaly töltötte 120. évét a nagyváradi színház épülete, és a napokban tíz esztendős lett az önálló magyar színház. Simon Judit írása.


TOVÁBB

Van-e színház az alagút végén?

A Vimeón, a Facebook-on és a Zoom-on közvetítik ingyen november 19-től, csütörtöktől tíz napon át az Interferenciák nemzetközi színházi fesztivál előadásait. A seregszemle három szekcióból tevődik össze: a Horizontok gyűjtőcímet viselő fesztivál előadásai, a 30. évét ünneplő Európai Színházi Unió (UTE) színháztörténeti előadásai és a OFF, amelyben rendhagyó produkciókat mutatnak be független színházak. Simon Judit összefoglalója.


TOVÁBB

Egyszeri Hamlet-élmény Gyulán

A Nagyváradi Szigligeti Színház és a Gyulai Várszínház közös produkcióban állította színpadra Shakespeare legismertebb, legtitokzatosabb és a legtöbbet elemzett tragédiáját. Az előadást Telihay Péter rendezte, Sebestyén Hunorral a címszerepben. A gyulai színházi seregszemlén, augusztus 29-én bemutatott egyetlen előadás után októberber 16-án lesz a nagyváradi kőszínházi premier. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB

UTE Feszt – második felvonás

Az Európai Színházi Unió 18. fesztiválja, amit tizenegy év szünet után, Tompa Gábor, az UTE tavaly megválasztott elnöke kezdeményezésére rendeznek Kolozsváron, izgalmas és kevésbé izgalmas előadásokkal, vonzza nap mint nap a közönséget. Az előadásokat szakmai beszélgetések követik, ezeket az interneten is közvetítik, így aki nem tud ott lenni, megnézheti akár később is. Simon Judit fesztiválnaplójának második része.


TOVÁBB

Európai fesztivál Kolozsvárt

Nem vagyunk sokan, de Athénból jövünk – mondta Pier Paolo Pasolini az európai színházról, kultúráról. A színház európai találmány – hangzott el Kolozsváron az Európai Színházi Unió (UTE L’Union des Théatres de l’Europe) fesztivál első napján, november 19-én. A 34 színházat és egyéni tagot számláló Unió 18. fesztiválján, 12 nap alatt 15 tagszínház előadása látható. Jeles társulatok és alkotók tartják felénk azt a bizonyos tükröt, hogy megmutassák, rákérdezzenek a jelenünkre, a jövőnkre. Simon Judit fesztiválbeszámolójának első része.


TOVÁBB

Kiszolgáltatottak (színházi?) világa

A színház fórum, ahol a kisemmizettek, peremre szorultak is megszólalhatnak, tükör, amelyben szembesül önmagával a társadalom. Az untig ismert mondatok nem csak szólamok maradtak Gyergyószentmiklóson, a Nemzetiségi Szinházak XIII. Kollokviumán. Simon Judit fesztiválbeszámolójának befejező része.


TOVÁBB

Vándorúton A kaktusz virága

A Bánsági Vándorszínház hatodik éve indul útra, hogy július végétől szeptember elejéig, tizennyolc Temes, Arad és Krassó-Szörény megyei településen bemutassa A kaktusz virága című francia zenés vígjátékot. Az előadást Aszalos Géza, a temesvári Csiky Gergely Színház művésze rendezi, Albert Alpár tervezi a díszleteket és jelmezeket, Orbán Enikő a dramaturg.


TOVÁBB