Erdélyi Riport » Nézőtér » 2. oldal

A váradi krétakör

Háború, nemzetek közötti viszálykodások, társadalmi konfliktusok, korrupció, szeretet, hűség, bölcsesség, értelmetlen ellenségeskedés, értelmes élet – mindez a Brecht–Dessau dráma, A kaukázusi krétakör, Anca Bradu előadásában. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Tangó, korai örömmel

Tavalyi adósságot törlesztett a Szigligeti Társulat Mrozek Tangó című darabjának bemutatásával. Baleset miatt csúszott az idénre a Harsányi Sulyom László rendezte előadás, melyben a színészi játék méltó figyelemre. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Napfény és színház Gyergyóban 3.

Egy sokat ígérő roma előadás a XII. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon, s a kérdés, jár-e a romáknak saját kőszínház Romániában. Simon Judit gyergyószentmiklósi sorozatának befejező része néhány korábban méltatott produkció linkjével.


TOVÁBB

Napfény és színház Gyergyóban 2.

Kiállításról, elkerült és állandóan megjelenő előadásról, valamint egyszemélyes produkcióról számol be Simon Judit a gyergyói Kollokvium krónikájának második részében.


TOVÁBB

Napfény és színház Gyergyóban 1.

Tizenkettedik alkalommal jelentkezik az egyik legpatinásabb erdélyi színházi találkozó, a gyergyói Kollokvium.  Az első két nap előadásairól, történéseiről Simon Judit tudósít.


TOVÁBB

Csapatjáték mindhalálig

Mai történet a Kapufa és öngól. Egy szerelmes, tizenéves fiú élete és halála egy felvonásban. A szülők, a közösség, a társadalom közönyössége. Az elkésett valóságraébredés. Körmöczi-Kriván Péter darabját Tasnádi-Sáhy Péter állította színpadra Nagyváradon. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Hegedűs az arénában

Világhírű musical a kisebbségi sorsról egy apró oroszországi faluban, ismert történettel, még ismertebb dalokkal. A legújabb adaptációt, a sportcsarnokokba szánt produkciót Alföldi Róbert rendezte – hagyományosan. Vagy mégsem. A szereplők között két romániai magyar színész: Éder Enikő és Bányai Kelemen Barna. A Hegedűs a háztetőn legújabb magyar nyelvű előadását Debrecenben látta Simon Judit


TOVÁBB

A vakok hatalma avagy a hatalom vaksága

Hans Neuenfels rendezésében mutatta be a Müncheni Residentheater Szophoklész Antigonéját. Az előadást Fám Erika elemzi.


TOVÁBB

Évadra készen a váradi társulatok

Érdekesnek mutatkozik a Szigligeti Színház három társulata új évadja. Fesztiválok, klasszikus drámák és vígjátékok, debütáló szerző, táncszínház és néptánc/találkozó, Saint-Exupéry, hivatásos bábszínházi találkozó, Holnap után fesztivál, vendégelőadások. Simon Judit előzetese.


TOVÁBB

Hogyan tovább, Kisvárda?

Három fontos hiányzó, egy kiemelkedő szentgyörgyi előadás, furcsa egyenetlenségek s a körülmények miatti visszatérő panaszok jellemezték az idei színházi fesztivált Kisvárdán. Jövőre harmincadik alkalommal találkozhatnak a határon túli társulatok. A kérdés: lesz-e folytatás, érdemes-e így folytatni. Simon Judit írása.


TOVÁBB