Erdélyi Riport » Nézőtér » 2. oldal

A tükör sötétjében

Kizökkent az élet Székely Csaba Semmit se bánok című színművében, melynek ősbemutatóját Lendvai Zoltán rendezte a szatmárnémeti Harag György Társulatnál. Simon Judit kritikája. 


TOVÁBB

Lenni, vagy őrültnek lenni

Piradendello ritkán játszott remekműve, a IV. Henrik kockázat és mérföldkő egy színház, egy színész életében. A darab kulcskérdését – őrült vagy őrületet tettet a férfi – az előadásnak hivatása megfejteni. Ezt a kockázatot vállalta Victor Ioan Frunză Balázs Attilával a címszerepben Temesváron. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Visszatért Vişniec expressze

A szerző jelenlétében mutatta be a hónap elején a nagyváradi Szigligeti színház Matei Vişniec Napnyugat expressz című darabját. Zakariás Zalán rendezését Simon Judit méltatja.


TOVÁBB

Ingyenes tavaszi felkészítők a kolozsvári színin!

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan idén is ingyenes tavaszi felkészítőket tartanak a BBTE Színház és Film Kar (korábban Színház és Televízió Kar) Magyar Színházi Intézetének oktatói: Palocsay Kisó Kata, Györgyjakab Enikő, Szilágyi-Palkó Csaba, Rácz Endre, Hatházi András, Váta Lóránd és Köllő Csongor.


TOVÁBB

A közöny diadala, tanulság nélkül

A félelem, a veszéllyel szembenézni nem akaró, a megúszásra játszó nyárspolgár abszurdba hajló tragikomédiája a debreceni színház tanulság nélküli tandrámája. Szabó K. István rendezésében Max Frisch Biedermann és a gyújtogatókja korrajz: semmit nem tanultunk a történelemből, vagy nem vagyunk hajlandók meglátni, hogy rohanunk a tragédia felé. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Egy másféle Hedda, Temesvárról

Két rendkívüli Hedda Gabler előadás van műsoron Erdélyben, az egyiket a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat játssza Keresztes Attila rendezésében, a másik a Temesvári Csiky Gergely Színház stúdiótermében látható, Tom Dugdale színpadra állításában. Az alábbiakban az utóbbiról lesz szó. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Pillantás a kommunába

Újabb Dogma 95 filmadaptációt mutatott be a temesvári magyar színház: Vinterberg dán filmrendező A kommuna filmjének azonos című színpadi változatát. Az előadást Radu Alexandru Nica vitte színre, akinek a Csiky Gergely Színházban rendezett Futótűz előadását 2014-ben UNITER díjra jelölték. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Az előhívott romlás

Élet és halál mezsgyéje, művészet, önzés, összetartozás, utolsó szerelem, férfiség, bezáródás, emelkedni vágyás, talán így lehetne összefoglalni Bartis Attila Romlás című drámájának temesvári előadását Mátyás Zsolt rendezésében. Simon Judit írása.


TOVÁBB

Interferenciák, fesztiválnapló 3.

Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál befejeződött, de bizonyára sok szó esik még az előadásokról. Az utolsó napokra olyan színházi csemegék maradtak, mint Eimuntas Nekrosius előadása, a Sons of the Bitch, a kétnyelvű Jaffa Theatre Godot-ra várva produkciója, továbbá ifj. Vidnyánszky Attila Woyczekje, és a romániai magyar színjátszás biztató jövőjét megcsillantó Exposed című produkció. Simon Judit fesztiválnaplójának befejező része. 


TOVÁBB

Ketten mindenkit, mindent

Kardos M. Róbert és ifj. Kovács Levente jutalomjátéka a Kövek a zsebben című előadás. De jutalom a váradi közönségnek is. Simon Judit írása.


TOVÁBB