Erdélyi Riport » Nézőtér » 2. oldal

Fiatalok a Holnaputánban

Klasszikus és kortárs művek ifjú alkotók elképzelésében, workshop, kiállítás, főiskolások és neves művészek léptek színpadra Nagyváradon a HolnapUtán fesztiválon. A Szigligeti Színház hatodszor szervezte meg a fiatalokra összpontosító találkozót, amely évről-évre jobb, izgalmasabb. Simon Judit beszámolója.


TOVÁBB

Határon túli produkciók a POSZT-on

Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjában szereplő tizennégy előadás közül öt nem magyarországi, ezekből pedig négy romániai magyar színház produkciója.


TOVÁBB

Vásárhely megmutatta

Izgalmas előadások, érdekes kísérletek, jó beszélgetések – így lehetne röviden jellemezni a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat miniévadát, a Showkeyst. Simon Judit beszámolója.


TOVÁBB

Érzelmes és érzéki Bernarda Alba háza

Nő, társadalom, család, szerelem, vágyak, elzártság, elvárások – költőien megfogalmazott kérdések és életlehetetlenségek a szatmárnémeti Harag György Társulat Bernarda Alba háza előadásában, Sorin Militaru rendezésében. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Közös miniévad a szatmári színházban

Közös miniévadot szervezett a Szatmárnémeti Északi Színház két tagozata. Három produkciót mutatott be a Harag György Társulat, ugyanennyit a román trupp. Az előadások emberi és társadalmi kapcsolatokról fogalmaztak meg hiteles kérdéseket. Simon Judit beszámolója.


TOVÁBB

Mindenkihez szóló Senki madara

Színpadi költemény, zenére, táncosokra és színészre komponálva, ez lehetne az alcíme a Nagyvárad Táncegyüttes Senki madara című előadásának. A Szabó T. Anna költő azonos című meséje nyomán Tóth Tünde rendezte játék az azonosság és különbözőség, a falu és a város, az alkotás magánya és a beolvadás szomorúságának szépséges történetét. Simon Judit kritikája.  


TOVÁBB

A váradi krétakör

Háború, nemzetek közötti viszálykodások, társadalmi konfliktusok, korrupció, szeretet, hűség, bölcsesség, értelmetlen ellenségeskedés, értelmes élet – mindez a Brecht–Dessau dráma, A kaukázusi krétakör, Anca Bradu előadásában. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Tangó, korai örömmel

Tavalyi adósságot törlesztett a Szigligeti Társulat Mrozek Tangó című darabjának bemutatásával. Baleset miatt csúszott az idénre a Harsányi Sulyom László rendezte előadás, melyben a színészi játék méltó figyelemre. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Napfény és színház Gyergyóban 3.

Egy sokat ígérő roma előadás a XII. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon, s a kérdés, jár-e a romáknak saját kőszínház Romániában. Simon Judit gyergyószentmiklósi sorozatának befejező része néhány korábban méltatott produkció linkjével.


TOVÁBB

Napfény és színház Gyergyóban 2.

Kiállításról, elkerült és állandóan megjelenő előadásról, valamint egyszemélyes produkcióról számol be Simon Judit a gyergyói Kollokvium krónikájának második részében.


TOVÁBB