Erdélyi Riport » Nézőtér » 2. oldal

Évadra készen a váradi társulatok

Érdekesnek mutatkozik a Szigligeti Színház három társulata új évadja. Fesztiválok, klasszikus drámák és vígjátékok, debütáló szerző, táncszínház és néptánc/találkozó, Saint-Exupéry, hivatásos bábszínházi találkozó, Holnap után fesztivál, vendégelőadások. Simon Judit előzetese.


TOVÁBB

Hogyan tovább, Kisvárda?

Három fontos hiányzó, egy kiemelkedő szentgyörgyi előadás, furcsa egyenetlenségek s a körülmények miatti visszatérő panaszok jellemezték az idei színházi fesztivált Kisvárdán. Jövőre harmincadik alkalommal találkozhatnak a határon túli társulatok. A kérdés: lesz-e folytatás, érdemes-e így folytatni. Simon Judit írása.


TOVÁBB

TESZT 4. Az elveszett kerék

A vasárnap véget ért temesvári színházi találkozó záróelőadásai és némi összegzés szerepel Simon Judit fesztiválnaplójának befejező részében.


TOVÁBB

TESZT 3. Kísérletek, magándrámák

Katartikus produkcióról, költői előadásról és magándrámáról számol be Simon Judit temesvári fesztivál-naplójának harmadik részében.


TOVÁBB

Teszt 2. Műélvezet négyszemközt (is)

A TESZT naplójának második részében Simon Judit fontos előadásokról számol be, továbbá elmeséli, mi köze egy a dühös nyúlhoz és miért nem ment el vízibiciklizni.


TOVÁBB

TESZT 1. Olyanok, mint a világ

Ismét TESZT, ismét Temesvár, ahonnan az idén is Simon Judit foglalja össze színházi naplóiban az eurorégiós találkozón látottakat, hallottakat.


TOVÁBB

A csoda megszületése

Vindis Andrea ezzel a – színházi nyelven szólva – nyúlfarknyi szereppel megmutatta, hogy színészből művésszé érett, hogy ott rejlik benne is a csoda, amit örökül kapott. Simon Judit színházi jegyzete.


TOVÁBB

A mizantróp rólunk, nekünk

Moliére aktuálisabb, mint valaha, talán ezért veszik elő sorra a színházak a darabjait. A francia klasszikus műveiből jobbnál jobb előadások születnek, a nagyváradi Szigligeti Társulat április végén bemutatott produkciója a legjobbak közé sorolható. A mizantróp határozottan az idei évad legjobb váradi előadása. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Ifjú arcok fesztiválja – zárt a HolnapUtán

Fiatalság, szépség, tehetség a jellemzője az 5. HolnapUtán fesztiválnak. A szélrózsa minden irányából érkeztek főiskolások, hogy megmutassák magukat Nagyváradon. Balogh Attila váradi színész-rendező a közönséggel játszott, a mindig nagyszerű sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház az Úrhatnám polgárt hozta. A színészek, illetve színis hallgatók alkotta zenekarok pedig szívet derítő és lábakat próbára tevő koncertekkel zárták a fesztivál estéit. Simon Judit beszámolója.


TOVÁBB

Két fontos előadás a váradi fesztiválon

A színház és a néző kerül a középpontba az idén a váradi HolnapUtán fesztiválnak. A Szigligeti Színház ötödik alkalommal rendezi meg a tavaszi seregszemlét, amolyan kis jubileum ez, s úgy tűnik, a fesztivál elnyerte végső formáját. A nevéhez illően fiatal alkotók és színházi csemegék érkeztek Nagyváradra, hogy ünnepeljék a színházat és a közönséget. Simon Judit írása.


TOVÁBB