Ketten mindenkit, mindent

2018. 12. 03. 22:34

Kardos M. Róbert és ifj. Kovács Levente jutalomjátéka a Kövek a zsebben című előadás. De jutalom a váradi közönségnek is. Simon Judit írása.

Két festett arcú színész, Balogh Attila rendező segédletével egy világot teremt, varázsol a szinte üres térbe. Ott az ír falu, ott a kocsma, amott a tömegjelenetekhez verbuvált falusiak, ott vannak a kamerák, a rengeteg idegen, a filmes stáb, amely rátelepedett a kis településre. Ott vannak az apró házak, a szegénység, a keserűség, ott van minden az üres színpadon.

A két férfi várja, hogy hívják őket a tömegjelenetbe. Egyikük gyakorlott statiszta, a másik most kezdi a pályát. Az idős statiszta azt is tudja, hogy nem lehet őket kirúgni, mert benne vannak az előző képekben. Egy ideig még biztosított a szerény gázsi. Lehet kocsmába menni, és lehet hazavinni a pénzt a családnak. A tapasztaltak tudják, azt kell tenni, amit a rendező asszisztensnője mond. Ő is ott van, utasít, mórikálja magát. Néhányszor az amerikai sztárszínésznő is megmutatkozik, sőt tanulni akarja a helyi tájszólást a gyakorlott statisztától. Jön a mindig elfoglalt rendező, az operatőr és mindenki más. Az ír statiszta fogyatékos unokatestvére, akit elbűvölt a film, de ebbe a világba csak az egészségesek jöhetnek, ő más, a különbözik, kitaszított tehát. A tónál teletölti a zsebeit kővel és elmerül. Ez nem film, hanem kemény valóság. A halál árnyékában fellázadnak a statiszták, a temetésre el kell menni, legalább most együtt lenni.

A film s az élet megy tovább, s a két clown, eldönti, forgatókönyvet írnak, melyben a statiszták lesznek a főszereplők. Már a címet is tudják: Kövek a zsebben.

Marie Jones azonos című darabjában a két színész játszik minden szerepet: nőt, férfit, statisztát, főszereplőt. Bohócmaszkban játszanak, felszabadultan komédiáznak, máskor torokszorítóan drámaiak. Csupán szóval és játékkal varázsolnak elő egy egész világot. Csupán egy mozdulat és már más a karakter. Soha nem összetéveszthetőn. Mindig hitelesen és őszintén. Finoman, ízlésesen. Telve a játék örömével, a ripacskodás leheletét is elkerülve. Mérhetetlen tehetséggel és színpadi tudással. A rendező – nagy dicséret érte Balogh Attilának – háttérben tudott maradni, láthatatlanul irányítani a nagyszerű játékot. Két vérbeli clown, két rendkívüli színész rendkívüli előadása.

A Kövek a zsebben Kardos M. Róbert és ifj. Kovács Levente jutalomjátéka. De jutalom a közönségnek is.

 

Marie Jones: Kövek a zsebben

Fordította: Kálloy Molnár Péter

Rendező: Balogh Attila

Díszlet- és jelmeztervező: Florina Bellinda Vasilatos

Szereplők: Kardos M. Róbert, ifj. Kovács LeventeOssza meg másokkal is!Szóljon hozzá!