Erdélyi Riport » Művház

Biennálé Velencében – térhódító művészet

Október harmadik hetében egy váradi csoport tagjaként alkalmam nyílt eljutni az 57. Velencei Biennáléra. A kétévente megrendezett összművészeti kiállítássorozat idén májustól november 26-ig várja a látogatókat. És látogatók bőven akadnak a világ minden tájáról, kicsik és nagyok, fiatalok és idősek, hozzáértők vagy csak lazán bámészkodók. Sokféleségünk ellenére egy dolog biztosan közös bennünk: a kíváncsiság. Kemenes Henriette írása.


TOVÁBB

Kőbe vésett hazugságok

Huszonhét hazug és silány kőszobor szomorú története. Szilágyi Aladár írása.


TOVÁBB

Csupa múzeum a város

Angela Lupşea jogász a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány igazgatója. Kezelésükben van a város néhány fontos turisztikai látványossága: a Darvas–La Roche ház, a városháza tornya, a neológ zsinagóga, s maga a felújított vár. A hét helyszínen két-három éven belül végleges formáját elnyerő multikulturális, multifunkcionális városi múzeummal kapcsolatos terveiről Simon Judit és Szűcs László kérdezte a szakembert.


TOVÁBB

Hálózat és kortárs művészet

A Sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben augusztus 20-án zárult a netWorks csoportos nemzetközi tárlat, amely országos premierként mutatott be olyan alkotásokat, amelyeket a hálózatelmélet inspirált.


TOVÁBB

Rossz román, jó román, meg az átírt tízparancsolat

Az első világháború harctereire vezényelt székelyföldi egységekről lehendák keringnek a mai napig. Pedig a Székelyföldről Galíciába rendelt katonák sorsa meg volt pecsételve. Korszerűtlen katonai ellátmány, hónapokon át tartó rostokolás a lövészárkokban, nemi erőszak a fronton, egymásnak feszülő magyar tisztek és román közkatonák. Nagy József történész előadása a székely hadosztályok 1916-1917-es galíciai hadviseléséről a Vásárhelyi Forgatagon. Parászka Boróka beszámolója.


TOVÁBB

Wass Albert, a liberális

Wass Albert, mint polgári-liberális erdélyi magyar szerző: ma aligha lehet bármit is kezdeni ezzel a besorolással. Pedig egy ilyen polgári-liberális írói műhelyből indult, és számos esetben kötött kompromisszumot elvi szinten írótársaival. Ezek egyike az Erdélyi Helikon 1942-ben megjelent nyilatkozata. Parászka Boróka írása.


TOVÁBB

Gyászban a konglomerát

A kortárs Erdély egyik legfontosabb alakjától, a napokban elhunyt Kántor Lajostól búcsúzunk, legutóbbi két váradi megjelenését is felidézve Szűcs László írásával.


TOVÁBB

Besztercére mentek a versek

Közel egy évtizede gyűlnek össze nyaranta Besztercén különböző nyelveken alkotó, ismert és pályakezdő költők. Idei találkozójukról Kemenes Henriette tudósítja olvasóinkat.


TOVÁBB

„Mi mit hív elő, mi mit fed el”

Újabb vendéganyag a Dunszt.sk portálról: Szabó Lovas Emőke írása Nádas Péter Világló részletek című kötetéről.


TOVÁBB

Öt színház közös célokat keres

Szövetséget alapított öt romániai magyar színház. A Magyar Színházi Szövetség (MASZIN) célja elsősorban a kommunikáció és az együttműködés. Simon Judit összefoglalója.


TOVÁBB