Erdélyi Riport » Művház

Besztercére mentek a versek

Közel egy évtizede gyűlnek össze nyaranta Besztercén különböző nyelveken alkotó, ismert és pályakezdő költők. Idei találkozójukról Kemenes Henriette tudósítja olvasóinkat.


TOVÁBB

„Mi mit hív elő, mi mit fed el”

Újabb vendéganyag a Dunszt.sk portálról: Szabó Lovas Emőke írása Nádas Péter Világló részletek című kötetéről.


TOVÁBB

Öt színház közös célokat keres

Szövetséget alapított öt romániai magyar színház. A Magyar Színházi Szövetség (MASZIN) célja elsősorban a kommunikáció és az együttműködés. Simon Judit összefoglalója.


TOVÁBB

Könyvhét és közélet

Tasnádi-Sáhy Péter időlegesen elpárolgó kedvetlensége az Ünnepi Könyvhéten.


TOVÁBB

Koncert egy sör áráért, de mire (nem) megy a közép-európai jazz?

Vida Igor, a szlovákiai jazzélet egyik meghatározó szervezője a Brémában tartott Jazzahead! nemzetközi jazzvásáron tagja volt annak a zsűrinek, amely a vásáron bemutatkozó zenészeket válogatja. Beke Zsolt interjúja a Dunszt.sk portálról.


TOVÁBB

Váradon járt az Alföld

Május 13-án, szombat este mutatkozott be Nagyváradon a nagy múltú Alföld irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat, az Illyés Gyula könyvesboltban, a Varadinum fesztivál keretében. Tasnádi-Sáhy Péter írása.


TOVÁBB

Dunába lőtt váradiak

Egy nemrég megjelent regény idézte fel Szilágyi Aladárban a nagyváradi születésű művészettörténész, Bíró József tragikus sorsát. Mint kiderült, a könyv felidézett részletében kegyeleti okokból név nélkül szereplő két áldozat maga Bíró József és édesapja, Bíró Márk gimnáziumigazgató. Mindkettejükkel 1945. január 7-én végeztek a nyilasok.


TOVÁBB

Kapcsolatok kereszttüzében

A sepsiszentgyörgyi M Studio Bezsán Noémi rendezésében játssza a Jóemberek című mozgásszínházi előadását. Fám Erika írása.


TOVÁBB

Politikamentes kultúratámogatás?

A címben megfogalmazott illúzió azt a kétrészes beszélgetést fedi, amit a Dunszt.sk szlovákiai portal közölt. Az alábbiakban a szöveg két részletét olvashatják, ám az igen érdekes párhuzamok miatt érdemes a teljes változatot elolvasni.


TOVÁBB

„Északról szelek, délről hangok, nyugatról falak, keletről tűzˮ

Az Erport.ro oldalon a jövőben – kölcsönösségi alapon – rendszeresen szemlézünk a Dunszt Polgári Társulás által Szlovákiában működtetett Dunszt.sk kulturális magazinban megjelenő anyagokból. Ezúttal Szabó Lovas Emőke ismertetőjét olvashatják Selyem Zsuzsa tavaly, a pécsi Jelenkor kiadó gondozásában megjelent regényéről.


TOVÁBB