Erdélyi Riport » Művház

Kinyílt a bánsági kaktusz

Augusztus 12-ig, az utolsó, óteleki fellépésig járja a Bánság magyarok lakta településeit, az immár hatodik éve minden nyáron útra kelő alkalmi társulat, a Bánsági Vándorszínház. Az idén egy francia vígjátékkal szórakoztató művészek fellépését a végvári bemutatón Kemenes Henriette követte nyomon.


TOVÁBB

Médialógus a tetőteraszon

2007 tavaszán Baló György az Ady Endre Sajtókollégium meghívására érkezett Nagyváradra. Délelőtt a hallgatóknak tartott előadást, majd a Fekete Sas Palota tetőteraszán a váradi sajtósokkal találkozott. A nap krónikáját Kinde Annamária írásával idézzük fel az Erdélyi Riport 2007/16. számából, ezzel búcsúzva a kiváló televíziós kollégától.


TOVÁBB

Kettőn áll a játék

Szilágyi Aladár reflexiói Ujvárossy László képzőművész Idővonal – Timeline című albumáról.


TOVÁBB

Búcsú Trifán Lászlótól

Életének 64. évében 2019. január 19-én Nagyváradon elhunyt Trifán László festő, énekes-gitáros, a Metropol együttes muzsikusa, a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának munkatársa. Szűcs László írása.


TOVÁBB

A váradi zsidóság emlékhelye

Megnyitották a nagyváradi zsidó múzeumot. Az egykori újvárosi ortodox zsinagóga földszintjén a váradi zsidó közösség történetét mutatják be, hozzájárulását a város fejlődéséhez, míg a karzaton a holokauszt áldozataira emlékeznek. Simon Judit szubjektív tudósítása.


TOVÁBB

Vásárral egybekötött Könyvmaraton Váradon

Tizedik alkalommal szervezi meg a Várad folyóirat és az Erport.ro kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület a Nagyváradi Könyvmaratont, az idén is a Szigligeti Színházzal együttműködve, a Moszkva utcai színházi stúdió Fehér és Fekete termében.


TOVÁBB

Magyar menóra

Szunyogh Szabolcs kultúrtörténész, író, publicista az első őszi vendége a Várad folyóirat Törzsasztal-sorozata új évadának szeptember 28-án, pénteken 18 órától az Illyés Gyula könyvesboltban. A szerző legújabb kötetét Szilágyi Aladár ajánlja az olvasók figyelmébe.


TOVÁBB

Látó-gatás Bagoson

Augusztus 16-19. között Szilágybagoson ismét az irodalom került előtérbe, ugyanis ekkor zajlott a 2. Látó-tábor, a marosvásárhelyi irodalmi folyóirat szervezésében. Tavaly látogatóként, idén már – Ozsváth Zsuzsival együtt – meghívottként vehettem részt a háromnapos rendezvényen. Kemenes Henriette tábori krónikája Új Krisztina fotóival.
 


TOVÁBB

Impressziók Debrecenből

Szeptember 23-ig várja az érdeklődőket Debrecenben az Impressziók elnevezésű, impresszionista műalkotásokat bemutató kiállítás. A múlt héten indult az első nagyváradi csoport a tárlatra a Debrecen Nagyváradi Értesítő (denagy.hu) közreműködésével, a kezdeményező célja a két város közti kapcsolatok megszilárdítása, híd szerep betöltése. Kemenes Henriette írása.


TOVÁBB

Változatok az elvesztett édenre

Yoko Ono macskaszobrától a Partiumi Egyetem alkalmazott grafikáin át Duna-parti performanszig kínált élményt a látogatónak a szentendrei Art Capital 2018 művészeti fesztivál. A látottakat Kemenes Henriette írása foglalja össze, a szerző és Ozsváth Zsuzsa képeivel.


TOVÁBB