Erdélyi Riport » Művház

Búcsú Trifán Lászlótól

Életének 64. évében 2019. január 19-én Nagyváradon elhunyt Trifán László festő, énekes-gitáros, a Metropol együttes muzsikusa, a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának munkatársa. Szűcs László írása.


TOVÁBB

A váradi zsidóság emlékhelye

Megnyitották a nagyváradi zsidó múzeumot. Az egykori újvárosi ortodox zsinagóga földszintjén a váradi zsidó közösség történetét mutatják be, hozzájárulását a város fejlődéséhez, míg a karzaton a holokauszt áldozataira emlékeznek. Simon Judit szubjektív tudósítása.


TOVÁBB

Vásárral egybekötött Könyvmaraton Váradon

Tizedik alkalommal szervezi meg a Várad folyóirat és az Erport.ro kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület a Nagyváradi Könyvmaratont, az idén is a Szigligeti Színházzal együttműködve, a Moszkva utcai színházi stúdió Fehér és Fekete termében.


TOVÁBB

Magyar menóra

Szunyogh Szabolcs kultúrtörténész, író, publicista az első őszi vendége a Várad folyóirat Törzsasztal-sorozata új évadának szeptember 28-án, pénteken 18 órától az Illyés Gyula könyvesboltban. A szerző legújabb kötetét Szilágyi Aladár ajánlja az olvasók figyelmébe.


TOVÁBB

Látó-gatás Bagoson

Augusztus 16-19. között Szilágybagoson ismét az irodalom került előtérbe, ugyanis ekkor zajlott a 2. Látó-tábor, a marosvásárhelyi irodalmi folyóirat szervezésében. Tavaly látogatóként, idén már – Ozsváth Zsuzsival együtt – meghívottként vehettem részt a háromnapos rendezvényen. Kemenes Henriette tábori krónikája Új Krisztina fotóival.
 


TOVÁBB

Impressziók Debrecenből

Szeptember 23-ig várja az érdeklődőket Debrecenben az Impressziók elnevezésű, impresszionista műalkotásokat bemutató kiállítás. A múlt héten indult az első nagyváradi csoport a tárlatra a Debrecen Nagyváradi Értesítő (denagy.hu) közreműködésével, a kezdeményező célja a két város közti kapcsolatok megszilárdítása, híd szerep betöltése. Kemenes Henriette írása.


TOVÁBB

Változatok az elvesztett édenre

Yoko Ono macskaszobrától a Partiumi Egyetem alkalmazott grafikáin át Duna-parti performanszig kínált élményt a látogatónak a szentendrei Art Capital 2018 művészeti fesztivál. A látottakat Kemenes Henriette írása foglalja össze, a szerző és Ozsváth Zsuzsa képeivel.


TOVÁBB

Jelentések a hunyadi szórványlétből

Hunyad megye, ezen belül elsősorban Déva szolgált helyszínéül a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete legutóbbi riporttáborának. Az újságíró szakos hallgatókkal kiegészült kollégák írásai Kövek, sorsok, bányák, emberek címmel álltak össze közös kötetté. Szilágyi Aladár könyvajánlója.


TOVÁBB

Megújulnak a nagyszalontai Arany-kéziratok

Alig három héttel az Arany János emlékév vége előtt Nagyszalontáról Budaspestre kerültek a költő fontos, szülővárosában őrzött kéziratai. A veszélyeztetett anyag restaurálását az Országos Széchényi Könyvtár szakemberei végzik. Az OSZK nagyváradi származású tudományos igazgatóját, Boka László irodalomtörténészt Szűcs László kérdezte.


TOVÁBB

Mozog Nagy hazatalált

Szilágyi Aladár tudósítása Mozog Nagy Imre egykori nagyváradi postamester Jár a baka, jár című emlékirat-válogatásának albisi bemutatójáról.


TOVÁBB