Erdélyi Riport » Művház

Csupa múzeum a város

Angela Lupşa jogász a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány igazgatója. Kezelésükben van a város néhány fontos turisztikai látványossága: a Darvas–La Roche ház, a városháza tornya, a neológ zsinagóga, s maga a felújított vár. A hét helyszínen két-három éven belül végleges formáját elnyerő multikulturális, multifunkcionális városi múzeummal kapcsolatos terveiről Simon Judit és Szűcs László kérdezte a szakembert.


TOVÁBB

Hálózat és kortárs művészet

A Sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben augusztus 20-án zárult a netWorks csoportos nemzetközi tárlat, amely országos premierként mutatott be olyan alkotásokat, amelyeket a hálózatelmélet inspirált.


TOVÁBB

Rossz román, jó román, meg az átírt tízparancsolat

Az első világháború harctereire vezényelt székelyföldi egységekről lehendák keringnek a mai napig. Pedig a Székelyföldről Galíciába rendelt katonák sorsa meg volt pecsételve. Korszerűtlen katonai ellátmány, hónapokon át tartó rostokolás a lövészárkokban, nemi erőszak a fronton, egymásnak feszülő magyar tisztek és román közkatonák. Nagy József történész előadása a székely hadosztályok 1916-1917-es galíciai hadviseléséről a Vásárhelyi Forgatagon. Parászka Boróka beszámolója.


TOVÁBB

Wass Albert, a liberális

Wass Albert, mint polgári-liberális erdélyi magyar szerző: ma aligha lehet bármit is kezdeni ezzel a besorolással. Pedig egy ilyen polgári-liberális írói műhelyből indult, és számos esetben kötött kompromisszumot elvi szinten írótársaival. Ezek egyike az Erdélyi Helikon 1942-ben megjelent nyilatkozata. Parászka Boróka írása.


TOVÁBB

Gyászban a konglomerát

A kortárs Erdély egyik legfontosabb alakjától, a napokban elhunyt Kántor Lajostól búcsúzunk, legutóbbi két váradi megjelenését is felidézve Szűcs László írásával.


TOVÁBB

Besztercére mentek a versek

Közel egy évtizede gyűlnek össze nyaranta Besztercén különböző nyelveken alkotó, ismert és pályakezdő költők. Idei találkozójukról Kemenes Henriette tudósítja olvasóinkat.


TOVÁBB

„Mi mit hív elő, mi mit fed el”

Újabb vendéganyag a Dunszt.sk portálról: Szabó Lovas Emőke írása Nádas Péter Világló részletek című kötetéről.


TOVÁBB

Öt színház közös célokat keres

Szövetséget alapított öt romániai magyar színház. A Magyar Színházi Szövetség (MASZIN) célja elsősorban a kommunikáció és az együttműködés. Simon Judit összefoglalója.


TOVÁBB

Könyvhét és közélet

Tasnádi-Sáhy Péter időlegesen elpárolgó kedvetlensége az Ünnepi Könyvhéten.


TOVÁBB

Koncert egy sör áráért, de mire (nem) megy a közép-európai jazz?

Vida Igor, a szlovákiai jazzélet egyik meghatározó szervezője a Brémában tartott Jazzahead! nemzetközi jazzvásáron tagja volt annak a zsűrinek, amely a vásáron bemutatkozó zenészeket válogatja. Beke Zsolt interjúja a Dunszt.sk portálról.


TOVÁBB