Erdélyi Riport » Helyzetkép

Felnőttként kezelni az olvasót

Magyarország története című kötetét mutatta be múlt vasárnap a nagyváradi vár egyik előadótermében Romsics Ignác történész, egyetemi tanár, akadémikus. A Festum Varadinum alkalmából szervezett eseményen elhangzottakat címszavakba rendezve Szilágyi Aladár gyűjtötte egybe.


TOVÁBB

Temesvártól Marosvásárhelyig 1.

A közelmúlt történéseit feldolgozó interjú-sorozatunk utolsó részében a rendszerváltás korszakáig tekintünk vissza. Dr. Nagy Mihály Zoltán nagyváradi főlevéltárost Szilágyi Aladár a 89 decemberi, majd a 90 márciusi események hátteréről faggatta.


TOVÁBB

Analógia, öngyújtófényben

Lobog az apró láng a magyar zászló alatt a nagyváradi éjszakában, a főtér környékén, ott, ahol igazán tudni kellene, hogy a tűzzel játszani nem szabad. Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

AVE, primar!

Pár napig akkora felhajtást okozott négy romániai város újkeletű szövetsége, hogy majdnem elnyomta a bukaresti iszapbirkózás zsivaját. Azért csak pár napig, mert azért ügyel a Dâmboviţa arra, hogy el ne mossa a hangját a Szamos, a Körös, a Bega. Persze, nem is egy a hangjuk. Simon Judit jegyzete.

 


TOVÁBB

A veszett fejsze ellenzéki nyele

Esélye sincs az ellenzéknek, ha nem szedi össze magát, hogy összefüggő, a gazdasági fejlődést célzó, az európait legalább megközelítő életkörülményeket előrevetítő programmal álljanak elő. Felnőttek új generációk, akiknek mindegy, hány éves az ország, eleget jártak külföldön, nem félnek a bevándorlóktól, sem az amerikai üzletemberektől, tudják, a hazát senki nem veszi el tőlük, úgyhogy mással kellene őket meggyőzni, hogy elmenjenek szavazni. Simon Judit elemzése. 


TOVÁBB

Erata és omerta

Hibák halmozásától a titoktartási kötelezettségig. Szilágyi Aladár írása a romániai uniformizált tankönyvkiadás botrányairól.


TOVÁBB

Ötven éve tiporták el a Prágai tavaszt 2.

Ötven éve, 1968. augusztus 21-e hajnalán a Szovjetunió és négy csatlósa, a keletnémetek, a lengyelek, a bolgárok és a vonakodó Kádár vezette Magyarország fegyveres erői vetettek véget az Alexander Dubček-féle demokratikus fordulatnak. Szilágyi Aladár összeállításának második része hiú magyar reményekről, elmaradó nyugati fellépésről, illetve Románia kimaradásának okairól.


TOVÁBB

Ötven éve tiporták el a Prágai tavaszt 1.

1968. augusztus 21-e hajnalán a Szovjetunió és négy csatlósa, a keletnémetek, a lengyelek, a bolgárok és a vonakodó Kádár vezette Magyarország fegyveres erői vetettek véget az Alexander Dubček-féle demokratikus fordulatnak. A Csehszlovákia elleni invázióra annak ötven éves évfordulóján Szilágyi Aladár összeállításával emlékezünk.


TOVÁBB

TV2, Digi, avagy a kábeltévés szappanopera

A néző, a fogyasztó, ha úgy tetszik a kisember járt rosszul két nagy médiacég háborújában. Szűcs László írása a TV2 és a Digi csatornacsörtéjéről.


TOVÁBB

Érettségi – már magyarul sem?

Ami nem változott: továbbra is a vizsgázók harmadát teszi ki azok aránya, akiknek Romániában nem sikerül az érettségi vizsgájuk, újdonság viszont, hogy az idén a magyar nyelvű anyanyelvi vizsgatételeket legalább annyi kritika érte, mint amennyi panasz a román nyelv és irodalom vizsga nehézsége miatt megfogalmazódik. Munkatársaink összeállítása.


TOVÁBB