Erdélyi Riport » Helyzetkép

Szocdem restart

Kongresszus után is van élet, sőt csak most kezdődik igazán a mozgolódás a Szociáldemokrata Pártban (PSD). Két út van, hogy melyiket követi majd a (ma még) legnagyobb romániai politikai alakulat, az sok mindentől függ, első körben a november 10-re kiírt elnökválasztás történésein. Simon Judit elemzése.


TOVÁBB

Kigolyózott bizalmatlanság

Elbukott a bizalmatlansági indítvány, a helyén marad a Dăncilă-kormány, az ellenzék úgy tesz, mintha mérgelődne, Cioloş elmegy frakcióvezetőnek, a PSD a kongresszusra, a kormány újabb sürgősségi rendeletekre készül, Iohannis kampányol, a nyár tombol, a vakáció kitört. Simon Judit elemzése.


TOVÁBB

Kontra, rekontra moldáv módra

Nehéz elhinni, de van nagyobb káosz a politikában a Romániában zajlónál, egy lépésre északkelet felé, a Moldovai Köztársaságban. Nehéz nyomon követni, ami Chisinăuban (Kisinyov) történik, rövid ideig két államfője és két miniszterelnöke volt Európa egyik legszegényebb államának. Az viszont tisztán látszik, ebben a térségben nem tarthatja meg a hatalmát az, akit sem Washington, sem Moszkva, sem Brüsszel nem támogat. Simon Judit összefoglalója.


TOVÁBB

Választási mérleg 2. – ki akar itt kormányozni?

Az érthető, hogy a nagyobbik kormánypártban rengjen a föld, miután elvesztette az európai parlamenti választásokat és lecsukták a mindenható elnökét. Érhetetlennek tűnnek viszont a nemzeti liberális körökben egyre erősebb rezgések, és mintha az USR-sek lába alatt sem lenne túl biztos a talaj. Hja kérem, győzelem után sem nyílik mindenhol virág. Simon Judit elemzésének második része.


TOVÁBB

Választási mérleg 1. – megtorpanó győztesek, túlélő vesztesek

Az érthető, hogy a nagyobbik kormánypártban, miután elvesztették az európai parlamenti választásokat és lecsukták mindenható elnökét, rengjen a föld. Érhetetlennek tűnnek viszont a nemzeti liberális körökben egyre erősebb rezgések, és mintha az USR-sek lába alatt sem lenne túl biztos a talaj. Hja kérem, győzelem után sem nyílik mindenhol virág. Simon Judit elemzésének első része.


TOVÁBB

Felnőttként kezelni az olvasót

Magyarország története című kötetét mutatta be múlt vasárnap a nagyváradi vár egyik előadótermében Romsics Ignác történész, egyetemi tanár, akadémikus. A Festum Varadinum alkalmából szervezett eseményen elhangzottakat címszavakba rendezve Szilágyi Aladár gyűjtötte egybe.


TOVÁBB

Temesvártól Marosvásárhelyig 1.

A közelmúlt történéseit feldolgozó interjú-sorozatunk utolsó részében a rendszerváltás korszakáig tekintünk vissza. Dr. Nagy Mihály Zoltán nagyváradi főlevéltárost Szilágyi Aladár a 89 decemberi, majd a 90 márciusi események hátteréről faggatta.


TOVÁBB

Analógia, öngyújtófényben

Lobog az apró láng a magyar zászló alatt a nagyváradi éjszakában, a főtér környékén, ott, ahol igazán tudni kellene, hogy a tűzzel játszani nem szabad. Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

AVE, primar!

Pár napig akkora felhajtást okozott négy romániai város újkeletű szövetsége, hogy majdnem elnyomta a bukaresti iszapbirkózás zsivaját. Azért csak pár napig, mert azért ügyel a Dâmboviţa arra, hogy el ne mossa a hangját a Szamos, a Körös, a Bega. Persze, nem is egy a hangjuk. Simon Judit jegyzete.

 


TOVÁBB

A veszett fejsze ellenzéki nyele

Esélye sincs az ellenzéknek, ha nem szedi össze magát, hogy összefüggő, a gazdasági fejlődést célzó, az európait legalább megközelítő életkörülményeket előrevetítő programmal álljanak elő. Felnőttek új generációk, akiknek mindegy, hány éves az ország, eleget jártak külföldön, nem félnek a bevándorlóktól, sem az amerikai üzletemberektől, tudják, a hazát senki nem veszi el tőlük, úgyhogy mással kellene őket meggyőzni, hogy elmenjenek szavazni. Simon Judit elemzése. 


TOVÁBB