Erdélyi Riport » Helyzetkép » 2. oldal

Hogyan tovább, Kövesi után?

Miután Klaus Iohannis felmentette tisztségéből Laura Codruţa Kövesit, a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjét, összekuszálódni látszanak a szappanopera amúgy is bonyolult cselekményének szálai. A véleményvezérek is különböző álláspontokat képviselnek, a nagy kérdésre, hogy mi következik a politikai porondon, egyelőre nem fogalmazódtak meg pontos válaszok. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB

Nem ér a nevük?

Az igazásgügyi rendszer működésének látszólag jelentéktelen mozzanata, avagy egy gazda nélküli aláírás története. Szűcs László írása.


TOVÁBB

A Rímbohóc fölszállt a porondról – In memoriam Fábián Sándor

A vasárnap elhunyt költőtől Szilágyi Aladár írásával búcsúzunk.


TOVÁBB

Közös nemcselekvési nemterv

Iránnal szembeni fenyegető követeléseket és ösztönző lehetőségeket is felvillantó cselekvési tervet ismertetett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, kiváltva Teherán azonnali elutasítását, két héttel azután, hogy Donald Trump kiléptette az Egyesült Államokat az iráni atommegállapodásból. A sokszereplős folyamatba Ady András elemzése kínál betekintést.


TOVÁBB

Az Észak, a Dél és az Egyesült

A jelképes gesztusokban gazdag Korea-közi csúcstalálkozó után akár már ebben a hónapban sor kerülhet az amerikai elnök és az észak-koreai diktátor közvetlen tárgyalásaira. Ady András elemzése a panmindzsoni Kim–Mun kézfogás értékelése mellett a folytatás esélyeiről is szól.


TOVÁBB

El legado de Fidel?

Ezen a héten Havannában Miguel Diaz-Canel személyében új kubai államfőt választ a Nemzettanács, a Castro fivérek hat évtizedes hatalma után. Ady András elemzése a szigetország, ezen belül az új államfő mozgásteréről, esélyeiről.


TOVÁBB

A külügyes mór esete a távozással

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter alig szállt le afrikai útja végén a gépéről, mikor utolérte főnöke tweetje, hogy a pátria és ő, az elnök nem tart igényt szolgálataira. Ady András elemzése arról, hogyan hallgatnak el trump körül a kritikus, önálló gondolkodásra képes hangok.


TOVÁBB

Koreák az olimpia után: fortius+citius=altius?

Már több mint egy hete kialudt a láng a pjongcsangi téli olimpia helyszínén, ám továbbra is legalább pislákolnak a remények, az elvárások arról, hogy a két Korea közti gesztusoknak, diplomáciai mozgásoknak milyen hatásuk lesz a félsziget jövőjére. Ady András helyzetképe.


TOVÁBB

Újabb váradi lapfogyatkozás

Élt: 2004–2018. Alig néhány nappal alapításának 14. évfordulója előtt az Euro Media Rt. leállította a nagyváradi Reggeli Újság (RÚ) megjelentetését. Különös párhuzam, de az ugyancsak Váradon megjelent Erdélyi Riportnak is ugyanennyi idő adatott (2002-2016), sorsuk párhuzamára az is jellemző, hogy korábbi hetilapunk online változatát is kiadója egyoldalú döntése nyomán szüntették meg. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Erdogan privát-dzsihádja Szíriában

Miután egy nappal korábban Törökország légitámadásokat hajtott végre az YPG kurd milícia ellen, január 21-én a török haderő a szárazföldi hadműveletet is megindította az északnyugat-szíriai Afrin térségében. Hogy mi történt, s mi történhet a török, szír, kurd, orosz, amerikai érdekek képletes és valóságos küzdelmében, erre keresi a választ külpolitikai szakírónk, Ady András elemzése.


TOVÁBB