Erdélyi Riport » Helyzetkép » 2. oldal

Erata és omerta

Hibák halmozásától a titoktartási kötelezettségig. Szilágyi Aladár írása a romániai uniformizált tankönyvkiadás botrányairól.


TOVÁBB

Ötven éve tiporták el a Prágai tavaszt 2.

Ötven éve, 1968. augusztus 21-e hajnalán a Szovjetunió és négy csatlósa, a keletnémetek, a lengyelek, a bolgárok és a vonakodó Kádár vezette Magyarország fegyveres erői vetettek véget az Alexander Dubček-féle demokratikus fordulatnak. Szilágyi Aladár összeállításának második része hiú magyar reményekről, elmaradó nyugati fellépésről, illetve Románia kimaradásának okairól.


TOVÁBB

Ötven éve tiporták el a Prágai tavaszt 1.

1968. augusztus 21-e hajnalán a Szovjetunió és négy csatlósa, a keletnémetek, a lengyelek, a bolgárok és a vonakodó Kádár vezette Magyarország fegyveres erői vetettek véget az Alexander Dubček-féle demokratikus fordulatnak. A Csehszlovákia elleni invázióra annak ötven éves évfordulóján Szilágyi Aladár összeállításával emlékezünk.


TOVÁBB

TV2, Digi, avagy a kábeltévés szappanopera

A néző, a fogyasztó, ha úgy tetszik a kisember járt rosszul két nagy médiacég háborújában. Szűcs László írása a TV2 és a Digi csatornacsörtéjéről.


TOVÁBB

Érettségi – már magyarul sem?

Ami nem változott: továbbra is a vizsgázók harmadát teszi ki azok aránya, akiknek Romániában nem sikerül az érettségi vizsgájuk, újdonság viszont, hogy az idén a magyar nyelvű anyanyelvi vizsgatételeket legalább annyi kritika érte, mint amennyi panasz a román nyelv és irodalom vizsga nehézsége miatt megfogalmazódik. Munkatársaink összeállítása.


TOVÁBB

Erdogan: régi elnök, új korszak

Törökország és környéke Erdogan prezidenciális rendszerének beüzemelése után. Ady András külpolitikai elemzése.


TOVÁBB

Hogyan tovább, Kövesi után?

Miután Klaus Iohannis felmentette tisztségéből Laura Codruţa Kövesit, a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjét, összekuszálódni látszanak a szappanopera amúgy is bonyolult cselekményének szálai. A véleményvezérek is különböző álláspontokat képviselnek, a nagy kérdésre, hogy mi következik a politikai porondon, egyelőre nem fogalmazódtak meg pontos válaszok. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB

Nem ér a nevük?

Az igazásgügyi rendszer működésének látszólag jelentéktelen mozzanata, avagy egy gazda nélküli aláírás története. Szűcs László írása.


TOVÁBB

A Rímbohóc fölszállt a porondról – In memoriam Fábián Sándor

A vasárnap elhunyt költőtől Szilágyi Aladár írásával búcsúzunk.


TOVÁBB

Közös nemcselekvési nemterv

Iránnal szembeni fenyegető követeléseket és ösztönző lehetőségeket is felvillantó cselekvési tervet ismertetett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, kiváltva Teherán azonnali elutasítását, két héttel azután, hogy Donald Trump kiléptette az Egyesült Államokat az iráni atommegállapodásból. A sokszereplős folyamatba Ady András elemzése kínál betekintést.


TOVÁBB