Békeremény napló 14.

2022. 04. 11. 22:21

Úgy tűnik, amikor baj van, naplót írok. Megosztottam a gondolataimat a járvány idején, megosztom most is, amikor a szomszédban háború van. Most sem ásom bele magam a politikába, nem közlök számokat, sem elemzéseket. A napjaimról mesélek, a történésekről, apró örömökről, amikkel igyekszem eloszlatni a félelmeimet. Remélem, rövid lesz ez a sorozat. Simon Judit békeremény naplója.

 

Sok minden történt az elmúlt napokban, nekem is sok dolgom akadt, ezért és lemaradtam a naplóírással. Kérem szépen az elnézést, igyekszem pótolni.

Pénteken rendhagyóan ünnepeltük a költészet napját. Itt volt Sall Laci, aki több évtizede Göteborgban él, de szívében továbbra is váradi, és a magyar kultúra elkötelezettje. Sokáig választott városában hozta össze az ottani magyarokat, hívott oda magyarországi és erdélyi, partiumi vendégeket, szervezett irodalmi esteket, kötetbemutatókat. Svédből fordít magyar nyelvre, verset csak az anyanyelvén ír. Tavaly töltötte a hatvanat, idén a 60+1-et ünnepelte, ünnepeltük. Van egy hatalmas, Váraddal kapcsolatos terve, de nem vagyok felhatalmazva, hogy elmondjam. A szerkesztőségben barátok gyűltünk össze, Sall, Kemenes Heni, Ozsváth Zsuzsi és Szűcs Laci saját verseiből olvasott, utána megnéztük azt a kisfilmet, amiben elhunyt barátoknak, költőtársaknak állított emléket. Na meg a végén nagyon jót beszélgettünk.

Szombaton nem történt semmi rendkívüli, dolgozgattam, ezzel elment az idő. Vasárnap tartották a franciaországi elnökválasztás első fordulóját. A világ – és most nem túlzok – felelős része egyemberként szurkol a jelenlegi elnöknek, mert ha a szélsőjobbos, idegengyűlölő ellenfele győz, akkor tényleg van mitől félni Európában.

Az sem megnyugtató, hogy Németországban elszabadult az infláció, ami szintén nyugtalanságra ad komoly okot. A történelemből tudjuk, hogy hová vezetett az akkori gazdasági válság.

Ma kiváltottam a havi gyógyszeradagomat, hát itt sem csökken a pénzromlás üteme.

Olvasom, hogy az állam megtámogat mindent és mindenkit, hogy fellendítse a gazdaságot és segítse az állampolgárokat. A kis- és nagyvállalkozásokat, a szállítócégeket és sok minden mást megtámogatnak. Lesz fizetésemelés, még a kisnyugdíjasok is kapnak kéthavonta 50 euró pótlékot. Az most olyan 245 lej körüli összeget jelent, de nem lehet csak úgy eldorbézolni. Hatféle meghatározott alapélelmiszerre lehet elkölteni. A kórházakban is többet, kemény 22 lejt lehet majd egy beteg napi élelmezésére költeni.

Aki, illetve, ami semmit, de egy árva fityinget sem kap többet, az a kultúra, illetve a kulturális intézmények. Gratulálok a pártja által megerősített kormányfőnek és csapatának.

Nicolae Ciuca kormányfőt ugyanis a hétvégén megválasztották a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének. Elődje nem várta meg, ameddig kirúgják, lemondott magától pár nappal korábban. A rendkívüli pártkongresszuson elsöprő többséggel lett elnök a kormányfő. Azért nem pontosan igaz az, hogy választották, ugyanis más jelölt nem volt. Így kell ezt tenni egy magát demokratikusnak és haladónak mondó alakulatban.

Nagyjából így teltek az elmúlt napok. Holnap mesélek tovább.

Jó éjt.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!