Történetek Váradtól Váradig

2022. 06. 10. 11:45

Bíró Péter nagyváradi születésú, Svájban és Spanyolországban élő aneszteziológus Váradtól Váradig – egy svájci professzor gyermekkori emlékei című kötetét mutatják be június 14-én, kedden 19 órától a Léda-házban (Republicii / Fő utca 59.)

 

„Úgy tartja a mondás, hogy a világ két táborra oszlik, váradiakra és nem váradiakra, ráadásul a váradiak szerint ők vannak többen. Kiskamaszként mentem el a szüleimmel, hosszú utat tettem meg, orvos vagyok, néhány éve írni kezdtem. Várad szellemisége, könnyedsége sok évtized után is él bennem. Talán akkori környezetem, talán a város sajátos humora, a bohém szecesszió fordított a szatíra felé. Svájcban élek, német nyelven írok, németül gondolkodom, de régi vágyam anyanyelvemen közölni, mert Váradot igazán megérteni csak magyarul lehet – vallja a szerző műve kapcsán, mely eredetileg itt, az ERport.ro oldalon jelent meg folytatásokban.

A Holnap Könyvek Kiadó gondozásában megjelent, családi felvételekkel illusztrált könyv anyaga Bíró Péter nagyváradi gyermekévei mellett családi történeteket kínál, a partiumi város hatvanas-hetvenes évekbeli korrajzát, kolozsvári, bukaresti kitérőkkel, illetve a későbbi, németországi évek emlékeit, élményeit idézi fel.

A rendezvény házigazdája Simon Judit, a szerző a találkozó végén dedikálja kiadói áron megvásárolható művét.

*

Váradtól Váradig vasárnap 14 óráig kapható a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten is, a Bánffy-palotában, a Holnap Könyvek Kiadó – Újvárad standnál.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!