Békeremény napló 11.

2022. 04. 02. 21:02

Úgy tűnik, amikor baj van, naplót írok. Megosztottam a gondolataimat a járvány idején, megosztom most is, amikor a szomszédban háború van. Most sem ásom bele magam a politikába, nem közlök számokat, sem elemzéseket. A napjaimról mesélek, a történésekről, apró örömökről, amikkel igyekszem eloszlatni a félelmeimet. Remélem, rövid lesz ez a sorozat. Simon Judit békeremény naplója.

 

Tegnap este igazi színházat láttam: Az öngyilkos című komédiát. Pompás rendezés, remek díszletek és jelmezek, izgalmas zene, és nem utolsó sorban lélegzetelállító színészi játék. Ezt az előadás látni kell, ha engem kérdeznek, többször is. Botos Bálint állította színpadra, aki negyedszer dolgozik a Szigligeti Társulattal és remélem, még sokszor meghívják.

A bemutatón nem volt ott a páholyában Tőtős Zsuzsa barátném, azonnal gondoltam, hogy valami nincs rendben. Az üzletasszony egyetlen bemutatót sem hagy ki, bérletes, mecénása a váradi színháznak. Felhívtam, kiderült, hogy nem tud kikecmeregni az influenzából. Nem, nem Covid és nem Omikron, a régről ismert grippé. Persze, hogy utál betegnek lenni, azt mondja, igazából visszaesett, és nagyon kellemetlen. Humora persze töretlen és megígérte, hamar meggyógyul.

A minap olyan történt, ami még eddig soha az országban. Egy volt SRI-tisztet elítéltek holokauszttagadásért. A bíró nem a törvény teljes szigorával sújtott, de mégis valami, hogy az ügyben egyáltalán ítélet született, amit akár történelminek is nevezhetünk, mert az első holokauszttagadásért kimondott elmarasztalás. Romániában 2002 óta számít büntetendőnek a holokauszt tagadása, vagyis húsz év után szültetett az első ilyen irányú ítélet. A bukaresti táblabíróság megrovásban részesítette Vasile Zărnescut, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt ezredesét, amiért egy 2014-ben kiadott írásában a 20. század legnagyobb csalásának nevezte a holokausztot.

Az egyik, az antiszemitizmus megfigyelésével és az ellene való közdelemmel foglalkozó szervezet igazgatója, Maximiliam Marco Katz, az egyik antiszemitizmus jelenségét megfigyelő és ellene küzdő szervezet igazgatója úgy véli, hogy ezzel a túl gyenge ítélettel komolytalanná válik az hatóságok által hangoztatott antiszemitizmus elleni küzdelem, és ennek büntethetősége.

Megígértem, ezért utánanéztem az ez év januárjában bejegyzett új pártnak, amit úgy hívnak, hogy: Națiune Oameni Împreuna (NOI), ami magyarul úgy hangzik: Nemzet Emberek Együtt. Igen, így vesszők nélkül. Magyarul nem stimmelne a betűszó, de mindegy is. Az egyetlen ismert politikus, aki eddig csatlakozott hozzájuk Viorica Dăncilă volt kormányfő, és a szocdempárt exelnöke. Az új párt programja elég zagyvára sikerült, valami olyasmiről szól, hogy együtt előre, a pártok fogjanak össze az ország fejlődésének az érdekében. Semmi konkrétum, sok blabla. Az elnevezés magyarázata, minden szava a lelkükben vibrál, majd az ideiglenes elnök elmagyarázza mindegyik szó jelentését. Úgy általában.

Az ideiglenes elnök, Bogdan Petrescu az IT ágazatban dolgozik, Besztercén született és Kolozsváron él. A többi alapító is fiatal, balközépen helyezik el magukat a politikai palettán.

Szerintem nem a legsikeresebb indítás éppen Dăncilă-val kezdeni a toborzást. Még nem derült ki, kinek az ötlete az új párt, de gondolom, nem sokat kell várni és máris megtudjuk, melyik levitézlett, esetleg „priuszos nagyöreg” szeretne így visszatérni.

Nekem bekattant az epém, fogalmam sincs mitől, de tény, hogy hosszasan időztem a fürdőszoba ama berendezésén. Most úgy tűnik, magához tért, remélem, holnap már az íróasztalnál, meg a tévé előtt töltöm az időt.

Holnap ugyanis választásokat tartanak Magyarországon és Szerbiában.

Jó éjt.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!