Békeremény napló 8.

2022. 03. 26. 21:53

Úgy tűnik, amikor baj van, naplót írok. Megosztottam a gondolataimat a járvány idején, megosztom most is, amikor a szomszédban háború van. Most sem ásom bele magam a politikába, nem közlök számokat, sem elemzéseket. A napjaimról mesélek, a történésekről, apró örömökről, amikkel igyekszem eloszlatni a félelmeimet. Remélem, rövid lesz ez a sorozat. Simon Judit békeremény naplója.

 

A naplóírással csak egy gond van: a lelkiismeretfurdalás. Rosszul érzem magam, ha kimarad egy nap. Csakhogy ez nem vesztegzár, kijárok az utcára, megyek eseményekre, színházba, ide-oda, és akkor este nem vagyok itthon, hogy megírjam. Nappal meg nem lehet. Ki hallott olyat, hogy nappali naplóírás. Lehet, hogy van, de az nem én vagyok.

Kárpótlásként, beszámolok a két kimarad napról és a mairól.

Csütörtökön szuper volt Kőrössi P. József könyvének az Ajuszinak a bemutatója, majd az utána következett baráti dumaparti.

A könyvet elkezdem olvasni, szerintem ma este befejezem. Klassz történetek vannak benne. A szerző idős anyukája meséli őket. Életek, családi kapcsolatok, az egykori nagyváradi lét körvonalazódik. Kisiparosok, munkások, háziasszonyok szerepelnek a történetekben, és persze a szerző családja. Vannak vidám és megrázó fejezetek, de ettől kerek az egész.

Utána folytatódott a történetmesélés, Boka Laci is benézett hozzánk. Jóska írótörténetei nagyon érdekesek. Persze Szkárosi Endre váratlan halála rányomta a bélyegét mind a bemutatóra, mind a beszélgetésre. Mindenki szerette, mindenkinek hiányzik. Nyugodjon békében!

Tegnap viszont olyan péntek volt, hogy péntekebb nem is lehetett. A nap jól kezdődött, jött Piroska, főzött finom spenótot, húslevest, a főtt húshoz zöldség és torma járt.

Aztán kiderült, eltört (már megint) a sok millió európai uniós euróba került, pár évvel ezelőtt lefektetett fővezeték, vagy cső, vagy mit tudom én, ami a melegvizet és a fűtéshez szükséges valamit szállítja a telepre. A lényeg, hogy a fél városhoz hasonlóan nálam se volt melegvíz, s fűtés sem. Jó, van ilyen, megszoktuk, hogy ősszel és télen és tavasszal bemondja az unalmast a rendszer. A baj ott kezdődött, illetve folytatódott, hogy amikor már mindenhol felmelegedtek a fűtőtestek, nálam továbbra is jéghidegen röhögtek.

Próbáltam az illetésekkel megértetni, hogy akkor jön fel a meleg hozzám az ötödikre, amiről tudjuk, hogy a valóságban a hetedik, ha a földszinti hőközpontot nagyobb nyomásra állítják. Csakhogy akkor nagyon meleg lesz – mondják. Nem baj, ne aggódjanak, én szeretem, aki meg nem csökkentheti a hőmérsékletet, lezárhatja a fűtőtestet, azért van rajta csavaros fogantyú. Erősítettek a nyomáson, de nálam semmi eredménye. Küldtek egy kedves szerelőt – tényleg kedves volt –, aki csavart egyet itt, aztán ott, aztán még amott is, és láss csodát, minden fűtőtest felmelegedett, ennek hatására én is. A jatott pedig nem fogadta el.

Ma hajnali fél kilenckor felhívott a lépcsőház főnöke, hogy megkérdezze, minden rendben van-e. Hirtelen azt sem tudtam, melyik világon vagyok, aztán rájöttem, hogy ebben a nem túl jóban. Minden rendben, megköszöntem a törődést, aztán ha már felébresztettek, kibotorkáltam kávézni.

Felhívott Mátyás Zsolt komám, hogy vasárnap megy Temesvárra a Bánk bán bemutatójára. Szívesen elvisz, sőt hétfőn vissza is hoz. Hirtelen felindulásból igent mondtam, úgyhogy holnap, a Színházak Világnapján megyek megnézni a nagy magyar klasszikust. Hétfőn majd elmondom, milyen volt.

Fogalmam nincs, miben utazok, ebben a szép tavaszban milyen kabátot kellene vinni és azt sem tudom, mit vegyek fel a bemutatóra. Be kell ássam magam a szekrénybe. Ilyenkor jön a szokásos nyafogás, hogy már megint nincs semmim, amit felvegyek. Pedig van.

És erről eszembe jutottak megint a menekültek, akik egy táskával mennek világgá, és örülnek, hogy életben vannak. Ilyenkor szégyenkezem. Itt vagyok a szép otthonomban, meleg van, ételből sem szenvedek hiányt, körülöttem béke van, színházba készülök, délelőtt kint sütkéreztem a teraszon.

Csoma Judittal is beszélgettem ma, elkezdte a forgatást. Zámbó Jimmy anyját játssza egy az énekesről készülő televíziós sorozatban. Kemény munka, de szereti a szerepét. Közben a Katona József Színházban is vannak előadásai. Lehet, eljön megnézni a váradiak következő bemutatóját április elején. Örülnék neki.

Megnéztem az időjárásjelentést, holnap szép napsütéses, de hűvös idő lesz Temesvárom. Megyek, beköltözöm a szekrénybe keresgélni.

Jó éjt.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!