Erdélyi Riport » Művház » 2. oldal

Váradon járt az Alföld

Május 13-án, szombat este mutatkozott be Nagyváradon a nagy múltú Alföld irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat, az Illyés Gyula könyvesboltban, a Varadinum fesztivál keretében. Tasnádi-Sáhy Péter írása.


TOVÁBB

Dunába lőtt váradiak

Egy nemrég megjelent regény idézte fel Szilágyi Aladárban a nagyváradi születésű művészettörténész, Bíró József tragikus sorsát. Mint kiderült, a könyv felidézett részletében kegyeleti okokból név nélkül szereplő két áldozat maga Bíró József és édesapja, Bíró Márk gimnáziumigazgató. Mindkettejükkel 1945. január 7-én végeztek a nyilasok.


TOVÁBB

Kapcsolatok kereszttüzében

A sepsiszentgyörgyi M Studio Bezsán Noémi rendezésében játssza a Jóemberek című mozgásszínházi előadását. Fám Erika írása.


TOVÁBB

Politikamentes kultúratámogatás?

A címben megfogalmazott illúzió azt a kétrészes beszélgetést fedi, amit a Dunszt.sk szlovákiai portal közölt. Az alábbiakban a szöveg két részletét olvashatják, ám az igen érdekes párhuzamok miatt érdemes a teljes változatot elolvasni.


TOVÁBB

„Északról szelek, délről hangok, nyugatról falak, keletről tűzˮ

Az Erport.ro oldalon a jövőben – kölcsönösségi alapon – rendszeresen szemlézünk a Dunszt Polgári Társulás által Szlovákiában működtetett Dunszt.sk kulturális magazinban megjelenő anyagokból. Ezúttal Szabó Lovas Emőke ismertetőjét olvashatják Selyem Zsuzsa tavaly, a pécsi Jelenkor kiadó gondozásában megjelent regényéről.


TOVÁBB

Klasszikus animációk színeváltozása

Több országból kitiltották, vagy korhatáros filmmé tették a Disney legújabb alkotását, A szépség és a szörnyeteg 1991-ben bemutatott animáció filmadaptációját. Miért? Mert az egyik mellékszereplő homoszexuális, és van benne néhány, egyesek számára kellemetlen jelenet, amely tönkreteheti a gyermekek normális családról alkotott képét. Sarány Orsolya írása a Disney fejlődéséről és sokkal durvább üzeneteiről.


TOVÁBB

Célratörően beszélj mellé!

Demény Péter nem színikritikája a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdiójának Mikve című előadásáról.


TOVÁBB

Barbárok. Válaszkeresés tánccal

A népi és a kortárs szimbiózisa a Barbárok, amely egyszerre hat az érzelmekre és az értelemre, egyszerre röpít egy mitikus világba és fogalmaz meg mindenkor érvényes kérdéseket. A zene, a látvány és mozgás tökéletes harmóniájával fogalmazza újra Móricz Zsigmond azonos című novellájának, népmesékből ihletődött érzelemvilágát. Simon Judit írása a Nagyvárad Táncszínház előadásáról.


TOVÁBB

Parancs, ige, ajánlat?

Rendkívül érdekes könyvvel volt dolgom a múlt héten: Tízparancsolat? – tízparancsolat 12 részben. Az Erdélyi Református Egyházkerület és az Exit Kiadó közös kiadványa a kolozsvári református egyetemi misszió sorozata alapján készült, melynek egyes alkalmain az igemagyarázó lelkész (a kötet szerkesztői, Dávid István és Vitus-Bulbuk István) mellett egy-egy szakember (filozófus, dramaturg, szociológus, politológus, orvos) reflektált egy-egy parancsolatra. A kötetet Adorjáni László karikatúrái és Demény Péter versei színesítik. Tasnádi-Sáhy Péter könyvajánlója.


TOVÁBB

Egy svédhoni szobrász-fi Váradon

A Petőfi parki Pantheonban, József Attilánál – Wagner Nándor egyetlen, szülővárosában felállított köztéri remekműve előtt – találkozott Wagner Bálinttal, a művész fiával Szilágyi Aladár. Bálint Japánba, apja harmadik hazájába készül, felkutatni a tíz esztendeje elhalálozott szobrász hagyatékát.

TOVÁBB