Erdélyi Riport » Művház » 2. oldal

Öt színház közös célokat keres

Szövetséget alapított öt romániai magyar színház. A Magyar Színházi Szövetség (MASZIN) célja elsősorban a kommunikáció és az együttműködés. Simon Judit összefoglalója.


TOVÁBB

Könyvhét és közélet

Tasnádi-Sáhy Péter időlegesen elpárolgó kedvetlensége az Ünnepi Könyvhéten.


TOVÁBB

Koncert egy sör áráért, de mire (nem) megy a közép-európai jazz?

Vida Igor, a szlovákiai jazzélet egyik meghatározó szervezője a Brémában tartott Jazzahead! nemzetközi jazzvásáron tagja volt annak a zsűrinek, amely a vásáron bemutatkozó zenészeket válogatja. Beke Zsolt interjúja a Dunszt.sk portálról.


TOVÁBB

Váradon járt az Alföld

Május 13-án, szombat este mutatkozott be Nagyváradon a nagy múltú Alföld irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat, az Illyés Gyula könyvesboltban, a Varadinum fesztivál keretében. Tasnádi-Sáhy Péter írása.


TOVÁBB

Dunába lőtt váradiak

Egy nemrég megjelent regény idézte fel Szilágyi Aladárban a nagyváradi születésű művészettörténész, Bíró József tragikus sorsát. Mint kiderült, a könyv felidézett részletében kegyeleti okokból név nélkül szereplő két áldozat maga Bíró József és édesapja, Bíró Márk gimnáziumigazgató. Mindkettejükkel 1945. január 7-én végeztek a nyilasok.


TOVÁBB

Kapcsolatok kereszttüzében

A sepsiszentgyörgyi M Studio Bezsán Noémi rendezésében játssza a Jóemberek című mozgásszínházi előadását. Fám Erika írása.


TOVÁBB

Politikamentes kultúratámogatás?

A címben megfogalmazott illúzió azt a kétrészes beszélgetést fedi, amit a Dunszt.sk szlovákiai portal közölt. Az alábbiakban a szöveg két részletét olvashatják, ám az igen érdekes párhuzamok miatt érdemes a teljes változatot elolvasni.


TOVÁBB

„Északról szelek, délről hangok, nyugatról falak, keletről tűzˮ

Az Erport.ro oldalon a jövőben – kölcsönösségi alapon – rendszeresen szemlézünk a Dunszt Polgári Társulás által Szlovákiában működtetett Dunszt.sk kulturális magazinban megjelenő anyagokból. Ezúttal Szabó Lovas Emőke ismertetőjét olvashatják Selyem Zsuzsa tavaly, a pécsi Jelenkor kiadó gondozásában megjelent regényéről.


TOVÁBB

Klasszikus animációk színeváltozása

Több országból kitiltották, vagy korhatáros filmmé tették a Disney legújabb alkotását, A szépség és a szörnyeteg 1991-ben bemutatott animáció filmadaptációját. Miért? Mert az egyik mellékszereplő homoszexuális, és van benne néhány, egyesek számára kellemetlen jelenet, amely tönkreteheti a gyermekek normális családról alkotott képét. Sarány Orsolya írása a Disney fejlődéséről és sokkal durvább üzeneteiről.


TOVÁBB

Célratörően beszélj mellé!

Demény Péter nem színikritikája a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdiójának Mikve című előadásáról.


TOVÁBB