Évadzáró Uniter-gála

2021. 07. 22. 10:55

Simon Judit összefoglalója a romániai színházi élet legfontosabb szakmai rendezvényéről.

Kató Emőke, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze a legjobb női főszereplő díját vehette át

 

Kevés országos szakmai díj ismeri el a romániai színházcsinálók munkáját. Bizonyosan a legfigyelemreméltóbb a Romániai Színházi Szövetség elismerése, az Uniter-díj. Évente, szakmai zsűrik, két fordulóban döntik el, hogy a jók közül kik voltak a legjobbak az elmúlt évadban. A díjakat nagyszabású gálaesten adják át, a házigazda az Uniter elnöke, Ion Caramitru színművész, a bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház igazgatója. Azóta vezeti a színházi embereket tömörítő szövetséget, amióta megalakult, azaz 1991-től, ugyanis az ő kezdeményezésére született.

Az Uniter-gálán az idén is nyomot hagyott a járvány, de legalább élőben tartották, nem online, mint tavaly, illetve hazatért, mármint a rendezvény a fővárosi nemzeti színházba, miután hat évig vándorolt a megyeszékhelyek színházaiban. Rendezték többek között Marosvásárhelyen és Nagyváradon is. Az is a járvány számlájára írandó, de nem biztos, hogy negatívumként, hogy az idei gálaműsor sokkal rövidebb és pörgősebb volt, mint az előző években.

A díjat odaítélő szakembereket, és magát a szövetséget is sokan, sokféle indokkal bírálják. A színház megítélése viszont szubjektív, lehet a zsűri tagjainak más előadás, színészi alakítás, díszlet, jelmez, rendezés tetszett, mint az elégedetleneknek: kritikusoknak, színházi embereknek, nézőknek. Népszavazást nem lehet színházi előadásokról tartani, jó is lenne, ha az ország lakosságának legalább hatvan százaléka járna rendszeresen színházba, sőt utaznának is egy-egy előadás kedvéért. Arról nem is szólva, hogy az előadásokat sem könnyű összehasonlítani egymással.

Amiért biztos elismerésre méltó az Uniter és a díj, hogy előadást, művészeket jutalmaz, anélkül, hogy figyelembe venné, milyen nyelven, milyen nemzetiségű alkotók hozták létre. Számos Uniter-díjat tudhat magáénak a kolozsvári, a sepsiszentgyörgyi, a temesvári magyar színház, a marosvásárhelyi Tompa Miklós társulat, nem beszélve a jelölésekről.

Idén sem volt ez másként, Kató Emőke, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze vehette át a legjobb színésznő főszerepben kategória díját, Nagy Eszter szerepéért a Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois (Mindaz, amit Alois elvett tőlem) című előadásban. Cosmin Stănilă kortárs román szerző drámáját Andrei Măjeri állította színpadra a Reactor de Creație și Experiment (Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület) kolozsvári független színházban.

A legjobb tévészínházi (teleplay) előadásnak kijáró díjat pedig a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Rövidek című, Becket-darabokat feldolgozó előadásával nyerte el, melyet Zakariás Zalán rendezett.

Az elmúlt év legjobb kritikusának járó díj Kolozsvárra ment: Miruna Runcan, a BBTE Színház és Televízió szakának tanára vehette át.

Két fontos díjjal tértek haza a nagyváradi Regina Maria Színház művészei: Răzvan Vicoveanu nyerte a legjobb színész főszerepben kategória díját, Hlesztakov szerepérét a Petru Vutcărău rendezte Revizor előadásban. Ugyanez az előadás kapott még egy díjat az évad legjobb díszleteiért.

Az idei díjkiosztó után is „égett” a közösségi háló, sokan gratuláltak a nyerteseknek, sokan morogtak, hogy miért ez és miért nem amaz. Ilyen az élet és ilyenek a díjak: mindig azok kapják, akiknek adják.

A jelöltek és a nyertesek teljes névsorát itt olvashatják:https://www.uniter.ro/laureatii-galei-premiilor-uniter/Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!