Erdélyi Riport » Nézőtér » 3. oldal

Interferenciák, fesztiválnapló 2.

Öt előadás, öt izgalmas alkotó, akik megosztják a szakmát és a közönséget. Lehet szeretni vagy nem szeretni, elfogadni vagy elutasítani Luk Perseval orosz Macbethjét, Tompa Gábor kolozsvári A velencei kalmárját, Cezary Tomaszewski lengyel Cezary Goes to War-ját, Urbán András szerb Hazafiakját, Toni Servillo Elviráját, de egyikkel szemben sem lehet közömbösnek maradni. Simon Judit fesztiválnaplójának második része.


TOVÁBB

Interferenciák, fesztiválnapló 1.

A háború a központi témája a 6. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválnak. Kilenc nap alatt a kortárs színház meghatározó egyéniségei, társulatai mellett fiatal alkotók, új társulatok is helyet kapnak Kolozsváron. Tompa Gábor igazgató a kezdés előtt néhány nappal a váratlanul elhunyt litván rendező, Eimuntas Nekrošius emlékének ajánlotta a fesztivált. Simon Judit fesztiválnaplójának első része.


TOVÁBB

Shakespeare-komédia, kegyetlenül

A velencei kalmár előadásmódja koronként változik, másképpen fogalmazva: időről-időre színpadra kell állítani Shakespeare talán legbonyolultabb színművét. Tompa Gábor rendezésében a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása most, itt, körülöttünk és velünk játszódik. Simon Judit értékelése.


TOVÁBB

A chicagói járat

A Trap Door Theatre másodszor turnézott Romániában. Ezúttal a Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivál (Festivalul International de Teatru Oradea – FITO) meghívására mutatta be Szabó K. István rendezésében Matei Vişniec Occidental Express című drámáját a chicagói társulat. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Maszatok és mosolyok

„Aki rossz, annak vacak legyen, túl a Maszat-hegyen.” Na, kérem, egy ilyen kívánság után még akkor sem lehetek rossz a Túl a Maszat-hegyen előadás alkotóival, ha akarnék. De nem akarok, mert nemhogy rosszaságot, inkább vödörnyi dicséretet érdemelnek, és akkor a vödör sem marad üres. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Banyavakság, tisztán láttatva

Szürreális, groteszk, kacagtató, ugyanakkor nyugtalanságot keltő Hunyadi István rendezésében Székely Csaba Bányavaksága a nagyváradi Szigligeti Színházban. Mondhatnánk, olyan mint az élet, de nem mondjuk. Simon Judit kritikája.


TOVÁBB

Száz éve született a váradi színház nagyura

Több mint negyedszázada nincs közöttünk, számos kiváló alakítására mégis mindmáig sok váradi színházba járó – köztük az alábbi sorokat jegyző Simon Judit is – emlékszik szívesen a kiváló művészre, Gábor Józsefre, aki 1918. augusztus 16-án született.


TOVÁBB

Színházi tavasz Szatmáron

A Maszín – vállalásához híven – április végén megszervezte a I. Mafeszt-et, melyen a fiatal szervezet tagszínházai mutatták be kedvenc előadásaikat, színészei vettek részt workshopon, jó szakmai vitákon elemezték a produkciókat, vagy csak jókat beszélgethettek egymással. Simon Judit szubjektív szatmári beszámolója.


TOVÁBB

Fiatalok a Holnaputánban

Klasszikus és kortárs művek ifjú alkotók elképzelésében, workshop, kiállítás, főiskolások és neves művészek léptek színpadra Nagyváradon a HolnapUtán fesztiválon. A Szigligeti Színház hatodszor szervezte meg a fiatalokra összpontosító találkozót, amely évről-évre jobb, izgalmasabb. Simon Judit beszámolója.


TOVÁBB

Határon túli produkciók a POSZT-on

Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjában szereplő tizennégy előadás közül öt nem magyarországi, ezekből pedig négy romániai magyar színház produkciója.


TOVÁBB