A chicagói járat

2018. 10. 22. 08:38

A Trap Door Theatre másodszor turnézott Romániában. Ezúttal a Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivál (Festivalul International de Teatru Oradea – FITO) meghívására mutatta be Szabó K. István rendezésében Matei Vişniec Occidental Express című drámáját a chicagói társulat. Simon Judit kritikája.

A chicagói társulat előadására Nagyváradon zsúfolásig megtelt a Szigligeti stúdió fekete terme, sokan be sem tudtak jutni

 

Csak legalább megérinteni az a szép vonatot, ami meg sem áll azon az állomáson, azon a helyen, ahol annyira vágynak rá. Elrobog a luxussal, a jó élettel, a kelet-európai álmokkal, átsüvít azon a kis állomáson, ahol az idős férfi – a forradalomnak nevezett valami testi és lelki sebesültje – várja és várja, hátha egyszer megáll, hátha egyszer legalább megérintheti. A luxusvonat, az Orient Express az álmok városa, Párizs felé robog, akik felszállhattak rá komédiások, aki az utasokat szórakoztathatják. Teljesen mindegy, hogy ők színészek, művészek, a lényeg, hogy egzotikusnak vélt cigány lakodalmat mutassanak a nyugati gazdagoknak. A végállomáson sem várja őket más, mint nyomorúság, magándrámájuk elől nem menekülhetnek. A nyugati vonat meg sem áll ezen a helyen, megérinteni sem lehet, csak meghalni a síneken.

Matei Visniec Occidental Express című drámáját Chicagóban állította színpadra a romániai magyar rendező, Szabó K. István (a nagyváradi színtársulat előző művészeti vezetője). A moldovai származású Vişniec Párizsban, Szabó K. Budapesten él. 

Kettőjük színházi találkozása már a második amerikai produkciót eredményezte, az elsőt The word progress on my mother's lips doesn't ring true (Anyám ajkáról a fejlődés szó hamisan cseng) pár évvel ezelőtt a magyarországi és romániai turné során mutatták be Nagyváradon is.

Az Occidental Express-t a Regina Maria Színház Nemzetközi Színházi Fesztiválra hívták meg. A társulat Budapestről érkezett és több romániai város érintésével (például Szatmárnémeti) Kisinyovban fejezte be körútját.

Szerencsére mind Szabó K., mind a chicagói színház lengyel származású vezetője, a nagyszerű színésznő, Beata Pilch is fontosnak tartja, hogy a volt szocialista országok társadalmi és egyéni drámáit feldolgozó előadások eljussanak a témaadó országokba.

A rendező dekonstruálta Vişniec drámáját, hogy a szerző verseivel kiegészítve felépítse a szomorú bohócok drámai világát ebben a közép-kelet európai cirkuszban, a lepusztult állomással, ahol nem áll meg az álomvonat, s még csak nem is lassít. Kisstílű ügyeskedők, szerződés nélküli színészek, reményvesztettek, de reményeket táplálók, a változó világ és társadalom veszteseinek privát drámái. A fényes vonatról nem látszanak a sötét kis állomás alakjai. Pár román mondat is keveredik az angol szövegbe, mert a gyökerek túl erősek ahhoz, hogy feledni engedjék a valóságot. A vonat elrobogott és csak várunk, hátha egyszer mi is felszállhatunk rá, részesei leszünk az inkább vélt, mint valós csillogásnak.

Szürreális világ, szürreális képekben megfogalmazva. Drámai látvány az irodává alakított, kiselejtezett vagon, az elegánsnak szánt lerongyoltság, a tettetett jókedv mögött rejlő mélységes boldogtalanság. A zene, amely hol hangsúlyozza, hol megrázón ellenpontozza a sivárságot, drámai helyzeteket. A rendező a fényekkel hangulatokat teremt, helyszíneket változtat.

Szabó K. ezúttal is megtalálta a tökéletes szereposztást. A nagyszerű színészi játék teszi hitelessé a peremre szorultak kis csoportjának a drámáját, amely csoport, ha jobban belegondolunk, a társadalmat alkotók többsége. A chicagói színészek, mintha a romániai valóságból léptek volna a színpadra, hogy őszintén elmeséljék a történetet.

Izgalmas, felkavaró élmény volt a Trap Door Theatre előadása, amely művészetté varázsolta napjaink nyomorúságát.

 

Chicagói Trap Door Theatre

Matei Vişniec: Occidental Express

 

Rendező: Szabó K.István

Fordította: Nick Awde, Daniela Silindean

Dramaturg: Daniela Silindean, Szabó K.István

Díszlet és jelmez: Florina Bellinda Vasilatos, Szabó K. István

Zene: Ovidiu Iloc, Danny Rockett

Szereplők: Dennis Bisto, Gary Damico, Michael Garvey, Emily Nichelson, Beata Pilch, Mike Steele, Nicole WiesnerOssza meg másokkal is!Szóljon hozzá!