Határon túli produkciók a POSZT-on

2018. 03. 26. 20:37

Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjában szereplő tizennégy előadás közül öt nem magyarországi, ezekből pedig négy romániai magyar színház produkciója.

POSZT-reklámfelirat a pécsi Széchenyi téren (2017)   Fotó:POSZT Wikipédia oldal

 

A 18. POSZT versenyprogramjába a két válogató, Regős János színpadi szerző, szakíró, színész, rendező, a Szkéné Színház volt igazgatója és Térey János író, költő, drámaíró, műfordító, valamint választott segítőik, Balog József, a MASZK egyesület elnöke és Bazsányi Sándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészkara esztétika szakának megbízott tanszékvezetője a 2017. március 1. és 2018. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi premierek közül választotta ki a versenyprogram előadását

A Nagyváradi Szigligeti Színház Brecht – Dessau A kaukázusi krétakör előadásával szerepel (több mint másfél évtized után újra) a pécsi találkozón. Anca Bradu rendezése valódi versenyhelyzetben lesz, hiszen a budapesti Katona József Színház és a Miskolci Nemzeti Színház is ennek a drámának a színpadra állításával lépnek fel. Előbbit Székely Kriszta, utóbbit Szőcs Artur rendezte.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában Ibsen Rosmersholm című darabjának előadásával szerepel, melyet Andriy Zholdak állított színpadra.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának versenyprodukciójaként szintén egy Ibsen-művet, a Hedda Gablert hívták versenyre a válogatók, Keresztes Attila rendezésében. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a Matei Visniec Migránsoookavagy túlsúlyban a bárkánk című műve szerepel, Zakariás Zalán színpadra állításában.

Romániai vonatkozás még, hogy a budapesti Radnóti Színház előadását az Andrei Şerban rendezte III. Richardot is beválogatták a POSZT programjába, igaz, a neves román rendező New Yorkban él.

Az ötödik nem magyarországi előadást az Újvidéki Színház mutatja be. Danilo Kis: Borisz Davidovics síremléke című darabját Alekszandar Popovszki állította színpadra.

 

A teljes versenyprogram ITT olvasható.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!