Van-e színház az alagút végén?

2020. 11. 16. 21:42

A Vimeón, a Facebook-on és a Zoom-on közvetítik ingyen november 19-től, csütörtöktől tíz napon át az Interferenciák nemzetközi színházi fesztivál előadásait. A seregszemle három szekcióból tevődik össze: a Horizontok gyűjtőcímet viselő fesztivál előadásai, a 30. évét ünneplő Európai Színházi Unió (UTE) színháztörténeti előadásai és a OFF, amelyben rendhagyó produkciókat mutatnak be független színházak. Simon Judit összefoglalója.

Átköltözött a világ a netre, költözik a színház is, mert nincs más választása.

A kétévenként, Kolozsváron megrendezett Interferenciák nemzetközi színházi fesztivált is online tartják, noha a szervezők és Tompa Gábor fesztiváligazgató is az utolsó pillanatig reménykedtek: élőben találkoznak a művészek és a közönség. Nem így lett, de a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója szerint „lesznek értékes, érdekes, különleges és egyedi dolgok ezen a fesztiválon, amelyeket még online is élvezni lehet”. Ráadásul idén 30 éves az Európai Színházi Unió (UTE), amelynek elnökévé az elmúlt hetekben újraválasztották Tompát.

El lettünk volna kényeztetve évenként egy-egy nagyszabású nemzetközi színházi seregszemlével, tavaly ugyanis az UTE fesztiválon tobzódtunk a jó előadásokban, s még nem ért véget, amikor már kérdezgettük, mi lesz az Interferenciák címe. Ha lesz Interferenciák jövőre – jegyezte meg akkor Tompa, mi meg arra gondoltunk, mindez anyagi kérdés, és biztattuk: persze, hogy lesz, nincs az a városvezető vagy miniszter, aki ne támogatna egy ilyen rangos és nemzetközileg jegyzett fesztivált.

Támogatták is, a hétfői sajtótájékoztatón meg is köszönte nekik az igazgató, aki mégis vátesznek bizonyult: az előadásokat otthonainkban nézzük majd, online. Nem az összes meghívott produkciót, mert van, amelyikről nem készült felvétel, és olyan is, amit a szerzői jogok miatt nem lehet közvetíteni.

Ellenben láthatóak lesznek a kolozsváriak nagysikerű előadási, továbbá a temesvári Csiky Gergely Színház Az ember tragédiája Silviu Purcărete rendezésében, valamit a temesvári nemzeti színház Rinocéroszok előadása, melyet Tompa Gábor állított színpadra.

Az Interferenciák gyűjtőcíme, a Horizontok a színigazgató szerint más értelmezést kap az idei év eseményei nyomán. „A Horizontok az elmúlt év tükrében átértékelődnek, hiszen most nem is annyira arra fogunk reflektálni, hogy milyen utat választ majd a színház a 21. század derekán, hanem inkább arra, hogy van-e színház az alagút végén. A választásokra, a kulturális forradalomra vagy ellenforradalomra gondolok, amelyben szobordöntögetések, a kultúra megkérdőjelezése, a kulturális emlékezet eltörlésének a kísérlete is benne van. Európát nagyon sok támadás érte és éri. Meg kell fogalmaznunk, hogy mi lesz az európai kultúrával. Tudunk-e tovább kötődni az európai kulturális örökséghez? Hogyan élünk ezt követőn? Ahogyan eddig, vagy radikálisan meg kell változtatnunk az életünket? Mindenképp valamilyen változásnak kell lennie, aminek a színház elébe megy, mert a színház mindig a jelenhez kötődik” – magyarázta Tompa, aki az utóbbi időben elég drámai színekben látja a világot.

Az UTE-évfordulóra bemutatandó produkciókkal annyival volt könnyebb dolguk a szervezőknek, hogy ezek nagy része színháztörténeti előadás, melyeket amúgy is vetítettek volna a fesztiválon. Többek között Giorgio Strehler Faust előadásából részleteket, és filmet a milánói Piccolo színház alapítójáról.

Tompa Gábor azt is elmondta, a fiatalok sem maradhattak ki, ami nemcsak bemutatkozási lehetőséget, de túlélést is jelent a független színházaknak. A nem hagyományos produkciók, többek között a kiváló Reactor társulat az OFF-szekcióban kapnak helyet.

 

Az Intereferenciák fesztivál, illetve az UTE teljes ünnepi programja itt érhető el. Fontos tudni, hogy az egyes előadások különböző ideig érhetők el az online felületeken.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!