Teszünk egy húszast a kormányra?

2021. 10. 03. 22:45

Jó eséllyel egy év sem adatik a tavalyi parlamenti választás után hatalomra jutott romániai koalíciós kormánynak. A jobboldali kabinet sorsáról kedden dönt a parlamentben a bizalmatlansági indítványról szóló szavazás. A Cîțu-kabinet végnapjait Simon Judit írása foglalja össze.

 

Rossz jel, amikor új bankjegy kerül a piacra, olyan, ami eddig nem volt használatban. Nem biztos, hogy a pénzügyi szakemberek is így vélik, de a tapasztalat ezt mutatja. Készül a húszlejes bankó, a közösségi hálón az a téma, hogy nőt vagy férfit ábrázol a kép, pontosan kit és miért. Lehet, hogy ez nagyon fontos, de végül is fontosabb, hogy akkorát lendül felfelé az infláció, hogy a fal adja a másikat.

Az ország megkapja az Európai Uniótól az újjáépítési pénzt, az önkormányzatok a kormánytól remélhetnek fejlesztési támogatást, a nagy kérdés viszont, hogy melyik kormánytól. A mostani ugyanis inog, mint öregasszony alatt a létra, hajszál híja és már zuhan is, padlóra kerül. Megbukik, így mondják politikus nyelven. És ha a kormány nem tudja összekaparni magát a padlóról, a szép támogatások sorsa is bizonytalan.

Történt ugyanis, hogy amikor már várható volt, de még nem érkezett meg a járvány negyedik hulláma, az ifjú és bohó Mentsük meg Romániát meg a Plus társa (USR-PLUS) kilépett a kormányból. Megharagudtak Florin Cîțura. Dan Barna, az akkori uszerés társelnök azt mondta, hogy a miniszterelnök és a kabinet nemzeti liberális része nem hajlandók a reformokra, az igazságügyére még úgy sem. Igazából azt vette zokon, hogy leváltották az igazságügyi miniszterét. Az elemzők viszont úgy vélik, hogy a reformistának elkönyvelt alakulat több tagot és szimpatizánst, sőt kormányalakítási lehetőséget remél, ha pillanatnyilag ellenzékben politizál. Közben a párt korifeusai tisztújító kongresszusra is készültek.

Az USR PLUS jól kiválasztotta, mikor okozzon galibát, mivel éppen akkor a nagyobb kormányzó alakulaton belül is az elnökségért folyt az ádáz küzdelem. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) eddigi elnöke, Ludovic Orban vívott élet-halál harcot a kormányfővel a párt vezetéséért. A lassan háborúvá növekedett csatározások közepette nem jutott idő érdemben kormányozni, felkészülni a járvány újabb fellángolására, az infláció féken tartására stb. Orban és Cîțu a mögöttük lévő csoportokkal mindent alárendeltek a kongresszus előkészítésének, még a vírusra sem figyeltek.

A nagy harci zajok közepette egyszer csak megállt a kés a levegőben, a politikát csinálók és figyelők nem hittek a fülüknek, de a szemüknek sem: az europérnek, reformistának, Nyugat-barátnak kikiáltott, magát feddhetetlennek tartó USR PLUS minden skrupulus nélkül összeállt a Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) nettó vasgárdista, Európa- és Nyugat-ellenes, kirekesztő, kétes egyének vezette alakulattal, hogy közös erővel buktassák meg a kabinetet.

Az elemzők néztek, mint a moziban, még a legrutinosabbnak sem fordult meg a fejében, hogy éppen a reformokra, európaiságra hivatkozó alakulat legitimálja az a pártot, amelyik a legsötétebb időket és agyakat idézi. Máig nincs rá magyarázat, arra viszont lett válasz, hogy Dacian Cioloș, aki az Európai Parlamentben a liberális pártcsalás frakcióját vezeti, miért nem akadályozta meg ezt a dicstelen együttműködést: az USR PLUS online elnökválasztást tartott, amit szoros versenyben nyert Ciolos, Barna mehet a levesbe, a volt társelnök vitte az AUR-os balhét.

Ciolos, immár teljes jogú elnökként kijelentette, hogy az alakulata továbbra sem hajlandó visszatérni a kabinetbe, ameddig Cîțu a miniszterelnök. Márpedig úgy tűnik, Cîțu marad, legalábbis egyelőre.

A PNL is megtartotta a botrányokkal fűszerezett kongresszusát, ahol az államfő megnyerte az elnökséget a miniszterelnöknek. Rossz nyelvek szerint nem minden volt tiszta és szabályos, de kicsire még a liberálisok sem adnak pláne, ha nemzetiek.

Ludovic Orban nagyon megharagudott Klaus Iohannis-ra, mondta is, hogy rá többé nem számítson. Szegény embernél kiborult a pohár, hiszen már akkor megsértődött, mikor a választások után nem őt kérte fel kabinetalakításra az államelnök. Hősiesen hallgatott, vágta a jó képet a kongresszusig, aminek végén elszakadt nála a cérna. Tartani lehet tőle, hogy akár a párt is szakadhat Orban sértettsége okán, de ez még a jövő zenéje.

Iohannis valamilyért nagyon ragaszkodik Cîțuhoz, pedig ha cseppet is hidegebb fejjel gondolkodna, gyorsan összehívná a pártvezetőket és összefoltozná a koalíciót egy másik kormányfővel. Más lehetőség ugyanis nem nagyon mutatkozik a jobboldalon. A kisebbségi kormányzás simán zsákutca, mert akkor a Szociáldemokrata Párt (PSD) diktálná a feltételeket, ami – legalábbis az elemzők szerint – senkinek sem kedvezne, de leginkább a PNL hitelét rombolná. Ami még abból mutatóba megmaradt – teszik hozzá a kevésbé jóindulatúak.

Olyan hangok is akadtak, akik az előrehozott választást vélik célszerűnek, de őket a többség csendre inti, hiszen a járványhelyzetben, ősszel, amit a tél követ, a gáz és áram árának emelkedésekor esélye nem lenne egyetlen eddig a koalíciót alkotó pártnak sem nyerni. A most készülő, a fűtőanyag és villamosenergia ártámogatását biztosító kormányrendelet annyit ér, mint halottnak a puszi, a számtalan kormányzási baki után és felfokozott közhangulatban. Úgyhogy előrehozott választások törölve.

A PSD eddig csendben kávézott, élvezte az előadást, de most úgy döntött, hogy vége a szünetnek, dolgozni kellene. Összedobott egy bizalmatlansági indítványt. Az USR PLUS – AUR indítványa elbukott az alkotmánybíróságon, mert ugye a demokráciában sem lehet szembe menni az alaptörvénnyel. Rutin kell ehhez is, márpedig a PSD mestere a bizalmatlanságiaknak. Saját kormányán is gyakorolta, megtanulta, hogyan kell kabinetet buktatni. A poén az, hogy bejöhet nekik, mert egyáltalán nem biztos, hogy Ludovic Orbán hívei nem segítenek be Cîțu és kabinetje eltávolításába.

Az államfő, aki a kártyákat szokta keverni, mintha éppen nem értené, mi történik az országban, vagy legalábbis úgy tesz, mintha nem rajta múlna.

Pedig de, eddig is övé volt az utolsó szó, de most még az elsőt sem siet kimondani. Érdekes lesz, ha kiderül, hogy megint a PSD alakíthat kormányt, mert kedves nemzeti liberálisai, és megtűrt USR-je éppen elbaltázzák, amit ő kínkeservesen grundolt a választások után.

Megfontolt újságíró vetette fel, hogy nem lenne butaság most RMDSZ-es politikust felkérni, alakítson kabinetet. Ha Iohannis ezt meglépné, több legyet is ütne egycsapásra: eszméletlen tisztelet övezné mind Európa nyugati felében, mind a tengeren túl, hogy nemzeti kisebbséghez tartozó politikust kér fel kormányalakításra, valamint egyik nemzeti liberális tábort sem haragítana magára. Nagy munka lenne meggyőzni a három törvényhozásban részt vevő nagyobb alakulatot (PNL, USR-PLUS, PSD), hogy elfogadják ezt a megoldást, de nem lehetetlen. Az ország népének a nacionalista része háborogna, lehet utcára is vinné őket az AUR, meg néhány neofasiszta kis csoportosulás, de ha a szocdemek elfogadják, akkor nem lenne számottevő az ellenállás. Ez persze spekuláció, nincs Iohannisnak annyi vér az installációjában, hogy ezt megtegye. Talán eszébe sem jut.

Egyelőre a kormány kapkod, nevetségesen bizonytalanul kezeli a járványhelyzetet, nem mer bátor döntéseket hozni a járvánnyal kapcsolatban. Megpróbál az utolsó pillanatban népszerű intézkedéseket hozni, hamarabb kellett volna.

Cioloșékat is valahogy vissza kellene csalogatni a koalícióba, azok után, hogy összeálltak az AUR-ral, már nem hiteles a finnyásságuk. Cîțut nem volna nagy veszteség beáldozni egy valamivel nyugodtabb és főleg megfontoltabb kormányzás érdekében, persze kérdés, kire lehetne cserélni.

Az államfő kivár, az ország népét pedig jobban foglalkoztatja az oltani vagy nem oltani kardinális kérdés, miközben csúcsokat dönt az új covid-esetek száma, az ország a negyedik hullámban európai sereghajtó lett a járványkezelés terén.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!