Erdélyi Riport » Riport » 2. oldal

Túra, Erdélyből Olténiába (2.)

Barangolása második részében Szilágyi Aladár a Transzalpina magasából a környék nem kevésbé látványos völgyeibe ereszkedett, ahol barátságos vendéglátásban részesült, s a Páring lábainál találkozhatott magával Dodon kapitánnyal is.


TOVÁBB

Túra, Erdélyből Olténiába (1.)

Szilágyi Aladár riportja a Transzalpinán és környékén, miccs-szaggal, kolostor-szemlével és némi múltidézéssel.


TOVÁBB

Helló csöcsi! Genderoktatást a hazai közoktatásban?

Csendes, polgári beszélgetés zajlott a Vásárhelyi Forgatagon a családon belüli erőszakról. Több gyilkosság és verés helyszíne a város, szó szerint vérre megy itt a játék. Parászka Boróka beszámolója.


TOVÁBB

Hogyan tovább, Szent Anna strand?

Nyár elején újra felvetődött, kitiltanák a fürdőzőket a Szent Anna-tóból. Az évek során többször „ijesztgettek” ezzel, ám a végéhez közelgő szezonban még meg lehetett mártózni a tengerszemben. Pedig okkal tennék, hiszen a strandolók jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a tó lassan elveszítse szent jellegét, valamilyen intézkedésre szükség lenne, ha nem akarjuk, hogy átalakuljon egyfajta második Mohossá. Sarány Orsolya írása.


TOVÁBB

Látó-tábor – irodalom a vidéken

A Látó szépirodalmi folyóirat augusztus 10-13. között szervezte meg első írótáborát, Irodalom a vidéken címmel Szilágybagoson és környékén. A meghívottak és a résztvevők főként olyan fiatal alkotók voltak, akik valamilyen formában a Látóhoz is kapcsolódnak. A táborozókhoz Kemenes Henriette is csatlakozott.


TOVÁBB

Hadüzenet a területrablónak

Van „Valaki”, aki immár közel egy évszázad, azaz létrejötte óta – fittyet hányva a szent és sérthetetlen trianoni országhatárnak – büntetlenül és folyamatosan csonkítja az egységes román nemzetállam területét. Szilágyi Aladár jegyzete.


TOVÁBB

Vásárhelyi banánhéj-keringő

Marosvásárhely jelenlegi polgármesterét és volt alpolgármesterét vádolta meg a Korrupcióellenes Ügyészség. Ugyan most csupán egy ügyben, igaz, formálisan közel tízezer rendbeli esetben vádol a DNA. Bögözi Attila összeállítása felidézi a közel két évtized megannyi sötét ügyletét, szóvá téve egyes RMDSZ-es tisztségviselők szerepét s a helyi szervezet jelenlegi érthetetlen hallgatását.


TOVÁBB

Műtőasztalon a Bánság „ütőere”

Közös román-szerb projektet jelentettek be augusztus elsején a Bega-csatorna újbóli hajózhatóvá tételéről. Az elképzeléssel kapcsolatos borúlátást az teszi indokolttá, hogy körülbelül annyi pénzt nyúltak le, határidőket vettek semmibe, mint az észak-erdélyi sztrádaprojektnél. Bögözi Attila írása.


TOVÁBB

Tusványos, a káosz

Szombat délelőtti füttyszó, agresszió, elégtelen számú és alkalmatlan rendfenntartók, elszabadult indulatok Tusnádfürdőn. Az Orbán beszéd idején történtekről a helyszínről Parászka Boróka riportja tudósít.


TOVÁBB

Tévedések várjátéka

Rémséges tárlatvezetés, hiányzó információk, tragikomikus feliratok fogadták a váradi várban álturistáskodó kollégánkat. Szilágyi Aladár írása.


TOVÁBB