Erdélyi Riport » Riport » 2. oldal

A Freedonia hadművelet 3.

Parászka Boróka riportsorozatának harmadik részében a román hadsereg sajtósok számára szervezett kiképzésén bekapcsolódunk egy gáztámadásba, majd részt vehetünk egy lőgyakorlaton. Közben az ejtőernyős próbaugrást is vállaló szerzőről megállapítást nyer: nem csupán magyar, hanem autonómista is.


TOVÁBB

A Freedonia hadművelet 2.

Évente száz újságíró hal meg katonai övezetekben, a válságzónákban átalakul a haditudósítás, a krízishelyzetekben végzett újságírói munka jellege, tétje. A felkészülést ma gyakorta fegyveres testületek segítik. Parászka Boróka riportsorozatának második részében is arra keresi a választ, mit keres egy magyar újságíró a román hadseregben.


TOVÁBB

A Freedonia hadművelet 1.

Évente száz újságíró hal meg katonai övezetekben, a válságzónákban átalakul a haditudósítás, a krízishelyzetekben végzett újságírói munka jellege, tétje. A felkészülést ma gyakorta fegyveres testületek segítik. Parászka Boróka riportsorozata arról, mit keres egy magyar újságíró a román hadseregben.


TOVÁBB

Tékozló virágkertész, zongorával

Tavasszal tulipánmezővé varázsolta a Körös-partot, nemrég pedig egy szabadtérre kihelyezett, filegóriával védett zongorával örvendeztette meg a váradiakat. Sabău Marius virágkötő mesterrel a Szacsvay szobor árnyékában Szilágyi Aladár beszélgetett.


TOVÁBB

Az utolsó út: dzsungelből Romániába

„Megrekedt” a nyugat-balkáni útvonal, menekültek ezrei várakoznak szerbiai táborokban arra, hogy menekültstátuszt kapjanak, vagy tovább haladhassanak valamelyik európai ország felé. A horvát és a magyar határról a rendőri brutalitás híre érkezik, egyre inkább Románia tűnik a járható útnak. Parászka Boróka riportja a szerbiai Obrenovac menekülttáborából.


TOVÁBB

Gyergyói gyújtogatás: nem népharag

Március 31-én csoportos erőszak és gyújtogatás történt Gyergyószentmiklóson. Bár kezdetben úgy tűnt: a helyi romák és magyarok közötti konfliktusok miatt lángolt fel egy ház, és vertek meg több embert, a jelek arra engednek következtetni, szervezett, előre kitervelt akció volt a székelyföldi kisvárosban. Parászka Boróka riportja Fodor Zsuzsa képeivel.


TOVÁBB

„Nincs apelláta, újjáépítjük az iskolát!” (2.)

Az év elején leégett kommandói iskoláról szóló írásuk második részében Kádár Kata és Sarány Orsolya a gyermekek új iskolát váró optimizmusa mellett a tanintézmény korábbi igazgatójával beszélgetve a tűzoltás perceit is felidézi.


TOVÁBB

„Nincs apelláta, újjáépítjük az iskolát!”

A kommandói Horn Dávid Általános Iskola fele semmisült meg a január 9-i tűzesetben. A délutáni órákban csaptak fel a lángok, így szerencsére senki sem tartózkodott az épületben. Hivatásos és önkéntes tűzoltók mellett a falu lakói oltották a tüzet, minden eszközzel, ami a kezükbe került. Megsemmisült az iskola könyvtára és irattára, két informatikai labor, a tanári szoba, a raktár az ott tárolt sportfelszerelésekkel. A leégett épületrész maradványait eltakarították, a tanítás a megmaradt részen folytatódik. Kádár Kata és Sarány Orsolya riportja az ország legmagasabban fekvő településéről.


TOVÁBB

Nehéz és drága búcsú a szeméttől

Február első hetében megkezdte működését Kerelőszentpálon Maros megye legkorszerűbb hulladéklerakata. Az viszont kevésbé jó hír, hogy az új szemétlerakási adó egyaránt megnehezíti a szolgáltatók helyzetét, ám végső soron az új fizetési kényszer kárvallotja a lakosság lesz. BÖGÖZI ATTILA riportja.


TOVÁBB

A kincses város kincset érő kétszobásai

Romániában ma Kolozsvárott a legdrágábbak a lakások, négyzetméterenként 1200 euró körül kelnek el. A fővárost abban az összevetésben is megelőzik, hogy a Szamos-partján lehet a legdrágábban lakást bérelni. Ebbéli személyes tapasztalatait SARÁNY ORSOLYA osztja meg az olvasóval.


TOVÁBB