Simon Judit: Őszi napló 2.

2020. 10. 13. 22:25

Az élet akkor is szép, ha nem éppen habostorta, és akkor is, ha néha a helyzet fokozódik. Nagyjából erről szól majd a sorozat, aminek elkezdésére mindazok az ismerősök és ismeretlenek, barátok és nem éppen barátok üzenetei, telefonhívásai, kritikái, és persze kellemes személyes beszélgetések indítottak. Időnként írni fogok arról, ahogy az én „ablakomból” látszik a város, az ország, a világ idén ősszel. Nagyon tudnék örülni, ha portálon kommentben kapnék kérdéseket, hozzászólásokat, őszi történeteket. A kérdésekre, a hozzászólásokra itt válaszolok, a történeteket – ha kell, szerkesztve – idemásolom. Örüljünk együtt az ősznek.

 

Nem is tudom, hogy köszönjem meg a rengeteg jókívánságot, csoki felajánlást, gyógyulási tippeket, javaslatokat. Rendkívül jól esik az együttérzés. Bizonyára ennek is köszönhető, hogy egyre jobban vagyok. Holnap, azaz szerdán már a szerkben leszek, este 6-tól Kőrössi P. Jóska barátunk könyvbemutatóján. KPJ sajna nem lesz itt személyesen, de bekapcsoljuk zoomban, úgyhogy válaszolni fog Szűcs Laci és Kemenes Heni kérdéseire és persze a mesél a könyv megszületéséről. A kötetben a szerző és a felkért írók, költők, művészek vallomásai vannak az 1989 előtti romániai életről.

 

Aki nem lehet jelen, az sem marad le róla, elég 18 órakor (magyarországiaknak 17 óra) az alábbi linkre kattintani és nézni, hallgatni. Egy gyors regisztráció után hozzá is lehet szólni, kérdezni a szerzőt.

https://www.twitch.tv/varadlive

 

Szívből köszönöm a sok biztatást is, hogy folytassam az írást és az ígéreteket, hogy olvasni fogják. Nagyon remélem, hogy minden kedves embernek sikerült válaszolnom, továbbra is várom a kérdéseket, hosszabb megjegyzéseket, őszi történeteket.

Az volt az első indíttatásom, hogy itt is mindenkinek személyesen válaszoljak, de rájöttem, hogy lehetetlen. Hosszú a névsor. Úgyhogy csak néhány hosszabbra reflektálok. Székely Ghita Julika, voltam én ortopéd orvosnál és balneológusnál is, de sajnos a gerincem javíthatatlan. Olyan mint én, mert én is javíthatatlanul lusta vagyok, holott kellene gyalogolni és tornászni. Pleiner Zsuzsának messzendzserben megírtam, a tornát meg nagyon unom. Kemenes Eli, persze megyek színházba, hacsak nem pottyant valamit közbe az ominózus eb. Kovács Éva, kenegettem én magamnak, ha már nincs más, aki kenje. Dr. Bíró Péter köszönöm a jótanácsot, főleg, hogy ingyen adod. Az év elején ugyanezt elmondta egy kardiológus, de az mintegy 150 eurómba került. Elkezdek megint figyelmesebben enni, hogy a malaclétből áttérjek is kismalac létbe. Tomcsányi Mari köszi az „előfizetést”. 

Ma arra ébredtem, hogy elindították a fűtést. Igaz, csak félárbocra eresztve – na, milyen sikkes képzavar –, de már ez is jobb a semminél. Egyben az is kiderült, hogy a fűtőtestek szellőztetésre szorulnak. Minden ősszel eljátsszák velem, hogy félig melegednek, és rajtakaptam őket, amint azon élvezkednek, hogy én bosszankodom. Idén azért sem mérgelődőm, majd hívok valakit, akinek szerszámja is van hozzá, hogy kiengedje a levegőt.

Két napja röhögök egy agyonmediatizált híren, gondoltam leírom, hogy min szórakozom. Tessék elképzelni, hogy szép hazánkban valaki úgy lehet egyetemi tanár, hogy még érettségije sincs. Bizonyítványa van neki, de kiderült, hogy hamis, és még a hamis diplomát is csak 32 éves korbában sikerült megszereznie. Addig becsületes munkával kereste a kenyerét, esztergályos szakmunkás volt. Erre viszont nem büszke, be sem írta a hivatalos életrajzába. Aztán gyorsan elvégezett egy diplomágyárnak nevezett teleormáni egyetemet, néhány tanfolyamot és elkezdte egyetemi oktatói pályafutását az egyik dobrudzsai, nem túl híres egyetemen. Valójában egyik sem túl híres.

A politikai karrierje 2012-ben kezdődött, első lépésben a Polgári Erő (Forta Civica) nevű alakulatnak lett a megyei elnöke, aztán mindenhová beolvadt, ahová lehetett, végül az idők szavára hallgatva a Nemzeti Liberális Pártban (PNL) kötött ki. Szépen ívelt a karrier, az úriembert kinevezték az államtitkokat őrző hivatal (ORNISS) tanácsosává, később pedig elfoglalhatta az alelnöki széket. Igaz, időközben elvégezte a belföldi titkosszolgálat (SRI) felsőfokú kémiskoláját. Úgy tűnik, nagyon jól végezte a munkáját, a pártbéli tevékenysége is megfelelhetett az elvárásoknak, mert Ludovic Orban kormányfő szeptemberben kinevezte a pénzmosás elleni hivatal (OPCSB) élére. Laurentiu Baranga büszkén vállalta az új kinevezését, de utolérte a balszerencse, a sajtó. Ugyanis, mint minden magas beosztást kapott új ember esetében, néhány tényfeltáró román kolléga elkezdte kutatni, ki is a frissen kinevezett elnök, honnan jött. Az újságírók kiderítették, hogy a derék férfiú valójában nem járt egyetemre, ahogy az érettségi diplomáját sem vizsga útján szerezte. Laurentiu Baranga önszántából vagy sem, de lemondott alig megszerzett tisztségéről, és 24 órás vizsgálati fogságba vonult. Az ügyészség okirathamisítással vádolja, továbbá azzal, hogy 640 ezer lej kárt okozott az államnak, mert olyan állásokat töltött be, melyekhez nem volt megfelelő végzettsége, de az ezekkel járó juttatásokat, jutalékokat, bérpótlékokat stb. felvette.

Azon tűnődőm, miért kellett ahhoz hét év és egy újabb kinevezés, hogy kiderüljön: Baranga úr bizonyíthatóan esztergályos. Ez már csak azért is furcsa, mert a papírok országa vagyunk, annyi dokumentumot, diplomát, lepecsételt okiratot kell felmutatni, ha valaki egy akármilyen állást akar betölteni, hogy felsorolni is sok. És akkor még nem beszéltem a versenyvizsgáról.

Ja, bocsánat: Barangat mindenhová kinevezték.

Na, barátaim, mit szólnak hozzá? Én nagyon röhögök. Elképzeltem ugyanis, hogy a pasas mindig zárt ajtó mögött írta alá a dokumentumokat, és a kint várakózók el nem tudták képzelni, mi tart olyan sokáig. Azt hitték, olvassa a papírokat, pedig csak írt. Aláírt, de ebben az esetben az is kemény munka lehetett számára.

Szép napot, szép estét mindenkinek!Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!