Simon Judit: Oltomiglan napló 31.

2021. 03. 17. 21:46

Megjött az új esztendő, vele együtt a mindenévi remény: jobb lesz, mint az előző. 2021-nek nem nagy kihívás jobbnak lenni, úgyhogy, hátha tényleg. Látszik a fény az alagút végén, és én remélem, nem vonat világít, hanem az oltás megfékezi ezt a mindent leállító, felborító járványt. Addig is, engedve sokak unszolásának, naplót írok. Nem tudom, hány hétig, esetleg hónapig tart, csak akkor zárom le, ha megkaptam a második szurit. A sorozat immár a két oltás közti napokhoz ért.

 

Most már biztosnak látszik, kapunk zöldkártyát az utazáshoz. Ne tessék nagyon örülni, nem az amerikai tartózkodási engedélyről van szó, hanem az európai utazási bizonylatról, más szóval vakcinaútlevéltől, bár ez utóbbi elnevezést utálom. Maradok a zöld kártya (így külön írva, mert a színét jelzi) használatánál.

A zöld kártyának lehet kicsit örülni, mert hátha utazhatunk az egyik fajtájával bárhová, a másikkal oda, ahová beengednek, a harmadik pedig azt mondja meg, hogy az oltatlanok az előírt teszttel rendelkeznek. Bonyolultnak látszik, az is. A tervezet ma született meg, keresztül kell jusson az EU-bürokrácia jónéhány hivatalán, s amikor végre mindenki jóváhagyta, akinek az dolga, a tagországok lakói letölthetik, vagy papíron megkaphatják, akinek érvényes oltási igazolása van, megkaphatja a zöld kártya első változatát. Az is kaphat passzust, aki átesett a betegségen, ez a második lehetőség, a harmadikat, az oltásosat lásd fennebb. Kavarja még a kavarnivalót, hogy a zöld kártyán feltüntetik, milyen oltást kapott a polgárnő/polgár. Ha az EU egészségügyi hatósága által elismertet, akkor elvileg minden uniós országba bemehet, és a karantént is megússza. Ám, ha más, az uniós hatóság által el nem ismert oltóanyag szerepel a kártyán, akkor az adott ország dönti el, beengedi vagy sem az ezzel beoltott illetőt. Elég bonyolult? Ha nem, akkor van tovább is: amennyiben valamelyik tagország úgy dönt, mégis vesztegzár alá helyezi a turistát, azt jelentenie és indokolnia kell az EU felé. Létrejön egy európai hálózat, amihez csatlakoznak a tagországok hálózatai, amivel ellenőrzik, lényegében leolvassák a zöld kártya kódját. Még mindig nem elég bonyolult? Jó, akkor azt is elmondom, hogy az oltási igazolásnak, ebből következhetően a zöld kártyának is van lejárási határideje.

Kíváncsi vagyok, hogy a nyárig, azaz a turisztikai szezonig eljut-e a zöld kártya minden tagország minden érintett polgárához, mert én attól tartok, hogy nem jut. Mi legyen azokkal, akik nem turistáskodni akarnak, hanem a családjukat szeretnék meglátogatni? Várjanak türelemmel míg zöldre vált a kártya? Vajon addig is, miért nem lehet az adott országban kiadott oltási igazolással utazni? Továbbá, én értem az emberi jogokat, és elutasítok mindenfajta megkülönböztetést, de nem lett volna egyszerűbb és gyorsabb, ha a beoltottak, illetve a kigyógyultak kapnának zöld kártyát, a többiek pedig felmutatnák a teszteredményt, esetleg helyben, beutazáskor tesztelnék őket?

Nagyon érdekelne az is, hogy mi történik azt követően, miután lejár a zöld kártya félévesre tervezett érvényessége?

Én mindenesetre nem szövögetek nagyobb utazási terveket erre az évre. Már annak is örülnék, ha nem zárnának be megint a vendéglők, meg a színház, illetve lehetne, ha kis létszámú közönséggel is, rendezvényeket tartani. A számok azonban semmi jóval nem kecsegtetnek, sőt…

Az a szörnyűség fordult meg a fejemben, hogy netán addig tartanak a megszorítások nálunk és a többi európai országban, ameddig elkészül a zöld kártya, és eljut minden polgárhoz. Aztán gyorsan elhessentettem ezt a gondolatot, nem akarom vele sem magamat, sem mást keseríteni.

 

Az USR Plus javaslatára Gabriela Dan-Unterseh ifjú geológust nevezték ki a Fekete-tenger kőolaj- és földgázkitermelését felügyelő állami intézmény, az ACROPO igazgatójának. Eddig semmi különös. A bajok ott kezdődtek, hogy erről elfelejtették a kinevezetett értesíteni. Gabriela Dan-Unterseh a Hivatalos közlönyből érdesült arról, hogy ő az ACROPO igazgatója. Még ez sem lett volna nagy gubanc, csakhogy a fiatal geológus Franciaországban lakik, egy Courbevoie nevű városkában. Amint megtudta, hogy mi történt, azonnal indult a legközelebbi reptérre, hogy mielőbb megérkezzen Bukarestbe és onnan indulhasson az új munkahelyére.

Meg is érkezett szerencsésen az új igazgató, csakhogy nem mehetett tovább. A járványügyi előírások miatt két hétre karanténba kell vonulnia. Addig dolgozhat otthonról, azaz szálláshelyéről, pedig – gondolom – nagyon szeretné látni hol fog dolgozni, megismerni a kollégáit, ugyanis még soha nem járt ennél a vállalatnál, amit vezet. Szerencse, hogy hogy csak tíz napig kell otthon dekkolnia, mert 72 óránál nem régibb a tesztje, s ez idő alatt is kapja a fizetését, ami csekély 16640 lej havonta. A pótlékokra csak azt követően lesz jogosult, miután valóságosan is bemegy dolgozni. Hiába, az állam nem szórja a pénzt.

Amúgy a kinevezése nem meglepő, hiszen Gabriela Dan-Unterseh magas szintű képesítésének megfelelő állásban dolgozik a Furgon névre hallgató, holland tengeri kőolaj- és földgázlelőhelyek feltárásával foglalkozó vállalatnál.

Ilyenek történtek, amióta legutóbb találkoztunk.

Virtuális ölelés.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!