Itt a vörös kód, hol a vörös kód?

2017. 08. 04. 13:39

Belátom, az árnyék nem hűs, a víz nem elég, a meleg nem játék. Szűcs László jégkockákért kiáltó jegyzete.

 

A hét közepe óta különböző ravasz eszközökkel veszem fel a (kesztyűt nem, mert beleizzadnék, úgyhogy csak) a küzdelmet az augusztus elejére váratlanul ránk szabadult (mint vízkeresztkor a hóesés) kánikula hatásaival. Egyébként azt beszélik a városban, hogy ez nem a véletlen műve, nem is a természeté, a globális felmelegedésé, esetleg a Mindenhatóé, hanem az oroszok bosszúja azért, mert nem engedtük be az ősi román légtérbe a Rogozin nevű antipatikus miniszterelnök-helyettest. (Jut eszembe róla, jobb is lenne kifeküdni valami tengerparti fövenyen egy gyékény rogozsinára.)

Az első változat egyféle szerepjáték, úgy jövök-megyek a tűzforró városban, mintha éppen Spanyolországban nyaralnék, Földközi-tengernek megteszi a Körös a Garasos hídnál, semmi stressz, elengedem az ideges úrvezetőket, előnyt adok a zebrán átbringázó srácnak, dupla adag simogatást kap az alélt macska, nem gondolok a Fideszre, a PSD-re, teszek arra, hogy a székelyek önálló kisebbség lehetnek Magyarhonban, csak nyaralok, laza vagyok, kivételesen időben küldök sms-t parkoláskor.

A másik módszer drasztikusabb és idegesítőbb. Ez már a 39 fokos csütörtök, kell a mentális fegyelem a vörös kódhoz. Bárkivel beszélek, tetszőleges a téma is, minden második-harmadik mondatom végébe beleszövöm a zagyvaságot, hogy …most, amíg nincs olyan meleg. Szinte minden mondatnál működik, garantáltan idegesítő, másfél-két fokkal képes csökkenteni hőérzetemet a sikerélmény. „Intézzük el ezt a számlát most, amíg nincs olyan meleg.” Vagy telefonba: „Kellemes hétvégét kívánok, most, amíg nincs olyan meleg!” „Szólok az olvasószerkesztőnek, fussa át ezt a kéziratot, most amíg…” Politikai síkra is lehet terelni: „Jó lenne, ha összefogna az ellenzék, most amíg…” „Vegyünk néhány Patriot légvédelmi rakétát, most amíg…”

Ma már péntek délután van, a hőtérkép higanyszála nyalogatja a negyven fokot. Kifogytam az ötletekből, bambán magam elé bámulva belátom, hogy az árnyék nem hűs, a víz nem elég, a meleg nem játék.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!