Erdélyi Riport » Nézőpont » 2. oldal

Ellendrukkerek

Négy héten át rokonszenvvel figyeltem a horvát focisták tündöklését Oroszországban. Aztán arra eszméltem, hogy csak semmi sportszerűség: nemzeti ügy a franciák ellen szorítani. Le a függőleges kék, fehér, pirossal, éljen a vízszintes kék, fehér, piros! Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

Egy longobárd királyfi halálára

Szilágyi Aladár emlékezése lombardiai riportútjának kísérőjére, Marco Guarneri újságíróra, kiben longobárd királyok vére csörgedezett.


TOVÁBB

Erdélynek jövőt hazudni

„Mit érünk azzal, ha nem csupán a múltunkat, nem csak a jelenünket, hanem a jövendőnket is mitikus ködbe burkoljuk, a »rejtélyes, ám megnyerhető jövő« ígéretével?” Szilágyi Aladár jegyzete a Raffay kontra Romsics történészpolémiáról.


TOVÁBB

Romániában sem lehet más a…?

Az állam polgára csak azt látja, e súlyos politikai küzdelmek közepette rosszabbul él, viszont sokkal drágábban, a legrosszabb helyzetben pedig azok vannak, az a mindenkori többség, akiket soha, senki nem akar lehallgatni. Igaz, meghallgatni sem. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Hogy vagy, kedves korrupció?

Egész frontos támadásba lendültek Dragnea szocdem pártelnök és társai, hogy olyan országgá váljon Románia, amilyennek megálmodták: a miniszterelnök és kabinetje fékek és ellensúlyok nélkül kormányozhasson egy következmények nélküli nemzetállamot. Simon Judit elemzése.


TOVÁBB

Vélekedés sajtónk szabadságáról

Május elején, a nemzetközi sajtószabadság napja alkalmából a szakmai szervezetek ünnepségeket, konferenciákat rendeznek, kiadják a sajtószabadságra vonatkozó rangsorolások, illetve megemlékeznek a meggyilkolt, börtönbe zárt, üldözött és zaklatott újságírókról. Horváth-Kovács Szilárd írása a magyar és a román mellett elsősorban a romániai magyar sajtó szabadságának helyzetéről szól.


TOVÁBB

Ádám, hol vagy?

„Meg kell győznünk a körülöttünk levőket, hogy soha ne legyenek elutasítóak, próbálják megérteni azokat, akik hisznek, illetve azokat, akik nem, mivel ez a kérdés nagyon fontos a jövőre nézve” – sommázza véleményét egyház és állam, vallás és társadalom kérdéseit érintő jegyuzetében Markó Balázs.


TOVÁBB

Mehetünk a levesbe?

A tervezett marosvásárhelyi egyetemi fúzió ügye váratlanul érte az utólag tiltakozó, reagáló politikai szereplőket. Mi lehet az oka a meglepettségnek, a késve reagálásnak, maradt-e még mozgástere bármiféle érdekvédelemnek? Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

Kossuth hordái

Történelmi „oknyomozás” és a közösnek remélt centenáriumi ünneplés vágya. Szilágyi Aladár jegyzete.


TOVÁBB

Anyaország, miért aláz? Beszélgessünk róla

„Anyaország gondoskodni akar, elvárja, hogy engedjék, sőt hagyják őt gondoskodni. Gyermekország, a kiskorúsított pedig elvárja, hogy gondoskodjanak róla, és még gyámkodjanak is fölötte. Micsoda kényelem, ha töretlenül megvalósulna. Már egyek is vagyunk! Csakhogy anyaországnak és gyermekországnak is vannak felnőtt, sőt az anya- és a gyermekországgal hasonló érzelmű, de független, és független gondolkodású, nem kaloda érzelmű állampolgárai. Állampolgárai, és polgárai, akik nem akarnak sem Anyaországban, sem Gyermekországban élni.” Kőrössi P. József írása.


TOVÁBB