Erdélyi Riport » Nézőpont » 2. oldal

Ádám, hol vagy?

„Meg kell győznünk a körülöttünk levőket, hogy soha ne legyenek elutasítóak, próbálják megérteni azokat, akik hisznek, illetve azokat, akik nem, mivel ez a kérdés nagyon fontos a jövőre nézve” – sommázza véleményét egyház és állam, vallás és társadalom kérdéseit érintő jegyuzetében Markó Balázs.


TOVÁBB

Mehetünk a levesbe?

A tervezett marosvásárhelyi egyetemi fúzió ügye váratlanul érte az utólag tiltakozó, reagáló politikai szereplőket. Mi lehet az oka a meglepettségnek, a késve reagálásnak, maradt-e még mozgástere bármiféle érdekvédelemnek? Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

Kossuth hordái

Történelmi „oknyomozás” és a közösnek remélt centenáriumi ünneplés vágya. Szilágyi Aladár jegyzete.


TOVÁBB

Anyaország, miért aláz? Beszélgessünk róla

„Anyaország gondoskodni akar, elvárja, hogy engedjék, sőt hagyják őt gondoskodni. Gyermekország, a kiskorúsított pedig elvárja, hogy gondoskodjanak róla, és még gyámkodjanak is fölötte. Micsoda kényelem, ha töretlenül megvalósulna. Már egyek is vagyunk! Csakhogy anyaországnak és gyermekországnak is vannak felnőtt, sőt az anya- és a gyermekországgal hasonló érzelmű, de független, és független gondolkodású, nem kaloda érzelmű állampolgárai. Állampolgárai, és polgárai, akik nem akarnak sem Anyaországban, sem Gyermekországban élni.” Kőrössi P. József írása.


TOVÁBB

Erdélyi retrotrópiák – széljegyzetek és indítókérdések

Jelen szövegében Tamás Pál a retrotrópia három elemét érinti. Először a „magyar balkániság” jelző formáit. Másodszor a 89 utáni regionális kommunizmusképek különbségeit jelzi. Végül érinti a retrotrópiákban a különböző szenvedéstörténetek szerepeit. 


TOVÁBB

Búcsú Verestóy Attilától

Ugyan jó ideje hallani, hogy beteg, 2011-es, súlyos sérülésekkel járó autóbalesetét a sajtó is megírta, mégis, meghökkentő volt ma délben a képernyőre nézve szembesülni a hírrel: 63 éves korában elhunyt Verestóy Attila vegyészmérnök végzettségű politikus, nyomtatott lapelődünk, az Erdélyi Riport 2002 és 2009 közötti tulajdonosa, finanszírozója.


TOVÁBB

Kampány előtti kisokos

Ha elfogadjuk azt, hogy minden embernek kötelezően egy közös célt kell követnie, és büntetjük azt, akinek nem ugyanaz a célja, mint nekünk, máris semmivé vált a szabadság (és főként a véleményszabadság) elve. Markó Balázs publicisztikája.


TOVÁBB

Erdélyi sajtótámogatás: agyarak villogtatása jön

„Nem tudjuk, ki dönt, és miért dönt úgy, ahogy dönt rólunk, velünk, általunk. Nem kérhetjük számon, hiszen nincs akin. Nem mondhatjuk, hogy igazságtalan, méltánytalan – mert nincs az igazságosságnak, méltányosságnak kidolgozott szempontrendszere.” Parászka Boróka írása.


TOVÁBB

Merjünk kommunikálni!

Az etnikumközi együttműködés, a román-magyar kapcsolatok egy marosvásárhelyi fiatalember olvasatában. Markó Balázs írása. „A fő kérdés, mi mit tehetünk.”


TOVÁBB

Búcsú Veres-Kovács Attilától

Életének 64. évében kedden este váratlanul elhunyt VERES-KOVÁCS ATTILA, Várad-Olaszi református lelkipásztora, a város egyházi és kulturális életének fontos alakja. Szilágyi Aladár és Szűcs László írásával búcsúzunk tőle.


TOVÁBB