Erdélyi Riport » Nézőpont » 2. oldal

Kampány előtti kisokos

Ha elfogadjuk azt, hogy minden embernek kötelezően egy közös célt kell követnie, és büntetjük azt, akinek nem ugyanaz a célja, mint nekünk, máris semmivé vált a szabadság (és főként a véleményszabadság) elve. Markó Balázs publicisztikája.


TOVÁBB

Erdélyi sajtótámogatás: agyarak villogtatása jön

„Nem tudjuk, ki dönt, és miért dönt úgy, ahogy dönt rólunk, velünk, általunk. Nem kérhetjük számon, hiszen nincs akin. Nem mondhatjuk, hogy igazságtalan, méltánytalan – mert nincs az igazságosságnak, méltányosságnak kidolgozott szempontrendszere.” Parászka Boróka írása.


TOVÁBB

Merjünk kommunikálni!

Az etnikumközi együttműködés, a román-magyar kapcsolatok egy marosvásárhelyi fiatalember olvasatában. Markó Balázs írása. „A fő kérdés, mi mit tehetünk.”


TOVÁBB

Búcsú Veres-Kovács Attilától

Életének 64. évében kedden este váratlanul elhunyt VERES-KOVÁCS ATTILA, Várad-Olaszi református lelkipásztora, a város egyházi és kulturális életének fontos alakja. Szilágyi Aladár és Szűcs László írásával búcsúzunk tőle.


TOVÁBB

A Transindex és a Metoo: kezdet vagy vég?

„Mit jelent a szexuális zaklatás, elnyomás, erőszak? Hogyan lehet bizonyítani? Mi történik az áldozattal? Hogyan lehet kezelni, fellépni ellene? Hogyan lehet beszélni róla? Ezek látszólag egyértelműen megválaszolt kérdések. De éppen a transindexes eset mutat rá, hogy felkészületlenek vagyunk, alapvető ismereteink hiányosak, képtelenek vagyunk kezelni őket.” Horváth–Kovács Szilárd írása.


TOVÁBB

Hasznos olvasmány a nem létező székelyekről

Elég-e valamit tagadni ahhoz, hogy ne legyen? Szilágyi Aladár jegyzete.


TOVÁBB

A jól megfontolt nemszavazat

Fél évvel a választások előtt a magyarországi nemzetpolitikai kínálat úgy fest: míg határon innen a kormánypártok pénzzel és gesztussal, Gyurcsány a szavazati jog megvonásával határon onnan remél szavazatokat, a pártok többsége elengedte a témát, amivel a Momentum próbál érdemben foglalkozni, a határ két oldalán egymást bizalmatlanul méregető magyarok közé hidakat építve. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Dragneán megfizetünk?

Forró télre számíthatunk, amennyiben a Szociáldemokrata Párt (PSD) és különbejáratú kormánya úgy nem dönt, hogy hanyagolva mindenható pártelnökük ambícióit, elkezdi észszerűen vezetni az országot. A szakszervezetek több százezer embert készülnek utcára vinni, amennyiben a Tudose kabinet nem mond le a pénzügyi törvényről, míg az igazságügyi törvény módosításának visszavonását követelők már az utcán vannak. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB

Csilingel. Ha jár

Városszerte dugókat, a nyilvánosságban éles vitákat váltott ki a napokban a nagyváradi tömegközlekedést két napra megbénító sztrájk. Kinek van igaza, lehet-e csak az egyik félnek igaza egy ilyen bérvitában? Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

Bűn és büntetlenség

Az egyetlen elfogadható magatartásforma, amit a hatalommal szemben ismerünk, az a fal mellett osonás, és a tökéletes megadás. Aki nem így viselkedik, az már kihívó, azaz hatalmi igénnyel lép fel, ne csodálkozzon, ha az erősebb kutya magáévá teszi. A rendszert sokkal kevesebben akarják felszámolni, mint ahányan szívük szerint maguk is erősebb kutyák lennének… Tasnádi-Sáhy Péter jegyzete.


TOVÁBB