Erdélyi Riport » Nézőpont » 2. oldal

Referendum? Kösz, nem

Ha nem csal az emlékezetem, 1990 óta egyetlen választást, népszavazást sem hagytam ki, ott sorakoztak a személyi igazolványom hátoldalán a kis igazoló cédulácskák, ám e mostani próbálkozás nem más, mint a demokrácia meghamisítása. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Megjött a tanárkommandó

„Tőszomszédi minőségemben nem csupán a szokott gyerekzsivaj, a kerítésen átpattanó labda jut el hozzám, hanem az iskola hétköznapi történései is tudomásomra jutnak.” Szilágyi Aladár jegyzete.


TOVÁBB

A medve, a csiga és az ember

Rossz, vagy rosszul alkalmazott jogszabályok, az országos és helyi hatóságok közötti hiányos kommunikáció, a felelősségek áthárítása is közrejátszhat abban, hogy súlyosbodik a medvehelyzet a Székelyföldön. Alábbi jegyzetünkben az emberi felelőtlenséget egy igazán békés hazai ökoszisztéma elpusztításával is illusztráljuk. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Nyári szezon uborka nélkül?

A nyár és a törvényhozási szünet nem hűti le a politikai kedélyeket. Koalíciós feszültség, kormányátalakítás, rendkívüli ülésszak és sok minden más várható augusztusban. Ami biztos: egyelőre Liviu Dragnea keveri a kártyákat. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB

Ellendrukkerek

Négy héten át rokonszenvvel figyeltem a horvát focisták tündöklését Oroszországban. Aztán arra eszméltem, hogy csak semmi sportszerűség: nemzeti ügy a franciák ellen szorítani. Le a függőleges kék, fehér, pirossal, éljen a vízszintes kék, fehér, piros! Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

Egy longobárd királyfi halálára

Szilágyi Aladár emlékezése lombardiai riportútjának kísérőjére, Marco Guarneri újságíróra, kiben longobárd királyok vére csörgedezett.


TOVÁBB

Erdélynek jövőt hazudni

„Mit érünk azzal, ha nem csupán a múltunkat, nem csak a jelenünket, hanem a jövendőnket is mitikus ködbe burkoljuk, a »rejtélyes, ám megnyerhető jövő« ígéretével?” Szilágyi Aladár jegyzete a Raffay kontra Romsics történészpolémiáról.


TOVÁBB

Romániában sem lehet más a…?

Az állam polgára csak azt látja, e súlyos politikai küzdelmek közepette rosszabbul él, viszont sokkal drágábban, a legrosszabb helyzetben pedig azok vannak, az a mindenkori többség, akiket soha, senki nem akar lehallgatni. Igaz, meghallgatni sem. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Hogy vagy, kedves korrupció?

Egész frontos támadásba lendültek Dragnea szocdem pártelnök és társai, hogy olyan országgá váljon Románia, amilyennek megálmodták: a miniszterelnök és kabinetje fékek és ellensúlyok nélkül kormányozhasson egy következmények nélküli nemzetállamot. Simon Judit elemzése.


TOVÁBB

Vélekedés sajtónk szabadságáról

Május elején, a nemzetközi sajtószabadság napja alkalmából a szakmai szervezetek ünnepségeket, konferenciákat rendeznek, kiadják a sajtószabadságra vonatkozó rangsorolások, illetve megemlékeznek a meggyilkolt, börtönbe zárt, üldözött és zaklatott újságírókról. Horváth-Kovács Szilárd írása a magyar és a román mellett elsősorban a romániai magyar sajtó szabadságának helyzetéről szól.


TOVÁBB