Erdélyi Riport » Nézőpont » 2. oldal

Kihez legyen lojális a szlovákiai magyar média?

„Az újságírás alapértékei érvényesek a kisebbségi magyar sajtó számára is: független, objektív, kiegyensúlyozott információt szolgáltatni az olvasó számára, hogy az a lehető legjobb döntéseket hozza nemcsak saját maga vagy a családja számára, de a kisebbségi közösség, tágabb értelemben pedig az ország javára is.” Balog Beáta írása a Dunszt.sk szlovákiai magyar online kultmagazinban jelent meg.


TOVÁBB

Csak pragmatikusan?

A többségi akarat előtti behódolás receptjét fogalmazta meg Nagyváradon egy néppárti politikus. A lényeg, inkább haladjuk díszlépésben az elrománosodás felé, mintsem az RMDSZ… Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

Körökön kívül, a peremen

Románia január első napján átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Felkészületlenül, elmarasztaló MCV jelentéssel, nacionalista szólamokkal, összeesküvés-elméletekkel, Viorica Dăncilă kormányfővel, a pártjában teljhatalmú Dragneával, az ellenzékbe szorult Iohannisszal vágunk neki a kontinens és az ország számára rendkívül fontos, bár kissé túl is értékelt hat hónapnak. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB

Cigányutak

Céltalan és tanácstalan jegyzet megtörtént események alapján. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Háromszor bukott igazi magyar

„Nem elég, amit a román többség kínál, vagy nem kínál, az egyéni és főleg a közös kisebbségi perspektívák útjainak ilyen fajta önkéntes, defetista lezárása veszedelmesen csökkenti túlélésünk, továbbélésünk esélyeit.” Szilágyi Aladár jegyzete.


TOVÁBB

Behálózva

Nem jelenhetett meg a Közép-európai Egyetem érintettsége egy pozitív tartalmú hírben a magyar nemzeti hírügynökség anyagában. Szűcs László jegyzete a magyar sajtó legújabb mélypontjáról.


TOVÁBB

Referendum? Kösz, nem

Ha nem csal az emlékezetem, 1990 óta egyetlen választást, népszavazást sem hagytam ki, ott sorakoztak a személyi igazolványom hátoldalán a kis igazoló cédulácskák, ám e mostani próbálkozás nem más, mint a demokrácia meghamisítása. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Megjött a tanárkommandó

„Tőszomszédi minőségemben nem csupán a szokott gyerekzsivaj, a kerítésen átpattanó labda jut el hozzám, hanem az iskola hétköznapi történései is tudomásomra jutnak.” Szilágyi Aladár jegyzete.


TOVÁBB

A medve, a csiga és az ember

Rossz, vagy rosszul alkalmazott jogszabályok, az országos és helyi hatóságok közötti hiányos kommunikáció, a felelősségek áthárítása is közrejátszhat abban, hogy súlyosbodik a medvehelyzet a Székelyföldön. Alábbi jegyzetünkben az emberi felelőtlenséget egy igazán békés hazai ökoszisztéma elpusztításával is illusztráljuk. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Nyári szezon uborka nélkül?

A nyár és a törvényhozási szünet nem hűti le a politikai kedélyeket. Koalíciós feszültség, kormányátalakítás, rendkívüli ülésszak és sok minden más várható augusztusban. Ami biztos: egyelőre Liviu Dragnea keveri a kártyákat. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB