Erdélyi Riport » Nézőpont » 2. oldal

Anyaország, miért aláz? Beszélgessünk róla

„Anyaország gondoskodni akar, elvárja, hogy engedjék, sőt hagyják őt gondoskodni. Gyermekország, a kiskorúsított pedig elvárja, hogy gondoskodjanak róla, és még gyámkodjanak is fölötte. Micsoda kényelem, ha töretlenül megvalósulna. Már egyek is vagyunk! Csakhogy anyaországnak és gyermekországnak is vannak felnőtt, sőt az anya- és a gyermekországgal hasonló érzelmű, de független, és független gondolkodású, nem kaloda érzelmű állampolgárai. Állampolgárai, és polgárai, akik nem akarnak sem Anyaországban, sem Gyermekországban élni.” Kőrössi P. József írása.


TOVÁBB

Erdélyi retrotrópiák – széljegyzetek és indítókérdések

Jelen szövegében Tamás Pál a retrotrópia három elemét érinti. Először a „magyar balkániság” jelző formáit. Másodszor a 89 utáni regionális kommunizmusképek különbségeit jelzi. Végül érinti a retrotrópiákban a különböző szenvedéstörténetek szerepeit. 


TOVÁBB

Búcsú Verestóy Attilától

Ugyan jó ideje hallani, hogy beteg, 2011-es, súlyos sérülésekkel járó autóbalesetét a sajtó is megírta, mégis, meghökkentő volt ma délben a képernyőre nézve szembesülni a hírrel: 63 éves korában elhunyt Verestóy Attila vegyészmérnök végzettségű politikus, nyomtatott lapelődünk, az Erdélyi Riport 2002 és 2009 közötti tulajdonosa, finanszírozója.


TOVÁBB

Kampány előtti kisokos

Ha elfogadjuk azt, hogy minden embernek kötelezően egy közös célt kell követnie, és büntetjük azt, akinek nem ugyanaz a célja, mint nekünk, máris semmivé vált a szabadság (és főként a véleményszabadság) elve. Markó Balázs publicisztikája.


TOVÁBB

Erdélyi sajtótámogatás: agyarak villogtatása jön

„Nem tudjuk, ki dönt, és miért dönt úgy, ahogy dönt rólunk, velünk, általunk. Nem kérhetjük számon, hiszen nincs akin. Nem mondhatjuk, hogy igazságtalan, méltánytalan – mert nincs az igazságosságnak, méltányosságnak kidolgozott szempontrendszere.” Parászka Boróka írása.


TOVÁBB

Merjünk kommunikálni!

Az etnikumközi együttműködés, a román-magyar kapcsolatok egy marosvásárhelyi fiatalember olvasatában. Markó Balázs írása. „A fő kérdés, mi mit tehetünk.”


TOVÁBB

Búcsú Veres-Kovács Attilától

Életének 64. évében kedden este váratlanul elhunyt VERES-KOVÁCS ATTILA, Várad-Olaszi református lelkipásztora, a város egyházi és kulturális életének fontos alakja. Szilágyi Aladár és Szűcs László írásával búcsúzunk tőle.


TOVÁBB

A Transindex és a Metoo: kezdet vagy vég?

„Mit jelent a szexuális zaklatás, elnyomás, erőszak? Hogyan lehet bizonyítani? Mi történik az áldozattal? Hogyan lehet kezelni, fellépni ellene? Hogyan lehet beszélni róla? Ezek látszólag egyértelműen megválaszolt kérdések. De éppen a transindexes eset mutat rá, hogy felkészületlenek vagyunk, alapvető ismereteink hiányosak, képtelenek vagyunk kezelni őket.” Horváth–Kovács Szilárd írása.


TOVÁBB

Hasznos olvasmány a nem létező székelyekről

Elég-e valamit tagadni ahhoz, hogy ne legyen? Szilágyi Aladár jegyzete.


TOVÁBB

A jól megfontolt nemszavazat

Fél évvel a választások előtt a magyarországi nemzetpolitikai kínálat úgy fest: míg határon innen a kormánypártok pénzzel és gesztussal, Gyurcsány a szavazati jog megvonásával határon onnan remél szavazatokat, a pártok többsége elengedte a témát, amivel a Momentum próbál érdemben foglalkozni, a határ két oldalán egymást bizalmatlanul méregető magyarok közé hidakat építve. Szűcs László írása.


TOVÁBB