Erdélyi Riport » Nézőpont » 2. oldal

Háromszor bukott igazi magyar

„Nem elég, amit a román többség kínál, vagy nem kínál, az egyéni és főleg a közös kisebbségi perspektívák útjainak ilyen fajta önkéntes, defetista lezárása veszedelmesen csökkenti túlélésünk, továbbélésünk esélyeit.” Szilágyi Aladár jegyzete.


TOVÁBB

Behálózva

Nem jelenhetett meg a Közép-európai Egyetem érintettsége egy pozitív tartalmú hírben a magyar nemzeti hírügynökség anyagában. Szűcs László jegyzete a magyar sajtó legújabb mélypontjáról.


TOVÁBB

Referendum? Kösz, nem

Ha nem csal az emlékezetem, 1990 óta egyetlen választást, népszavazást sem hagytam ki, ott sorakoztak a személyi igazolványom hátoldalán a kis igazoló cédulácskák, ám e mostani próbálkozás nem más, mint a demokrácia meghamisítása. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Megjött a tanárkommandó

„Tőszomszédi minőségemben nem csupán a szokott gyerekzsivaj, a kerítésen átpattanó labda jut el hozzám, hanem az iskola hétköznapi történései is tudomásomra jutnak.” Szilágyi Aladár jegyzete.


TOVÁBB

A medve, a csiga és az ember

Rossz, vagy rosszul alkalmazott jogszabályok, az országos és helyi hatóságok közötti hiányos kommunikáció, a felelősségek áthárítása is közrejátszhat abban, hogy súlyosbodik a medvehelyzet a Székelyföldön. Alábbi jegyzetünkben az emberi felelőtlenséget egy igazán békés hazai ökoszisztéma elpusztításával is illusztráljuk. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Nyári szezon uborka nélkül?

A nyár és a törvényhozási szünet nem hűti le a politikai kedélyeket. Koalíciós feszültség, kormányátalakítás, rendkívüli ülésszak és sok minden más várható augusztusban. Ami biztos: egyelőre Liviu Dragnea keveri a kártyákat. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB

Ellendrukkerek

Négy héten át rokonszenvvel figyeltem a horvát focisták tündöklését Oroszországban. Aztán arra eszméltem, hogy csak semmi sportszerűség: nemzeti ügy a franciák ellen szorítani. Le a függőleges kék, fehér, pirossal, éljen a vízszintes kék, fehér, piros! Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

Egy longobárd királyfi halálára

Szilágyi Aladár emlékezése lombardiai riportútjának kísérőjére, Marco Guarneri újságíróra, kiben longobárd királyok vére csörgedezett.


TOVÁBB

Erdélynek jövőt hazudni

„Mit érünk azzal, ha nem csupán a múltunkat, nem csak a jelenünket, hanem a jövendőnket is mitikus ködbe burkoljuk, a »rejtélyes, ám megnyerhető jövő« ígéretével?” Szilágyi Aladár jegyzete a Raffay kontra Romsics történészpolémiáról.


TOVÁBB

Romániában sem lehet más a…?

Az állam polgára csak azt látja, e súlyos politikai küzdelmek közepette rosszabbul él, viszont sokkal drágábban, a legrosszabb helyzetben pedig azok vannak, az a mindenkori többség, akiket soha, senki nem akar lehallgatni. Igaz, meghallgatni sem. Szűcs László írása.


TOVÁBB