Erdélyi Riport » Nézőpont » 3. oldal

Cimboránk, a cipzár

Esti olvasmány kezdőknek és haladóknak sorozatunkban Bíró Péter a szemtanú hitelességével meséli el, hogyan válhat a cipzár az ember ősellenségévé.


TOVÁBB

A múltat végképp. A jelent sehogy?

A szobordöntögetés – bármilyen szándékkel történjen is – nem vezet a megbékéléshez. Akkor sem, ha a nyelv az, ami elválaszt, s akkor sem, ha a bőr színe. Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

A nyelv, amiben élünk

Romániában ma nem ütközik a jogba nagy nyilvánosság előtt kijelenteni, hogy a magyarok a lovak nyelvén beszélnek. Az egyszerre sértő és semmitmondó hasonlatot Szűcs László jegyzete ügeti körbe.


TOVÁBB

A szabadság mint ingatag képződmény

Esti olvasmány kezdőknek és haladóknak sorozatunkban Bartha Réka meglepődik, hogy Dániában a rendőrség dönt az igazi szerelemről. A szerző attól tart, hogy a biztonság oltárán a feláldozzák a szabadságot.  

 


TOVÁBB

Kapkodni csak pontosan és szépen

Mese nincs, törvény van, ami hétfőn életbe lép, vége a lazítás lazaságának, lehet ellenőrizni, büntetni. Az erre illetékes hatóságok fognak is – biztosított róla a miniszterelnök. Vagy nem. A készültségi kerettörvényt kormányrendelettel lehet csak működtetni, amit a törvényhozásnak kell megerősítenie. Kell, de nem muszáj. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB

Kenyértörés

Hogyan jutunk el egy cserbenhagyott kenyérbolttól a napi politikáig? Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

Tüzet visznek, botrányt hoznak

A húsvéti láng körüli mellébeszéléssel valaki megégeti magát, hiszen az ország vezetői körül ebben a súlyos helyzetben valaki nyilvánvalóan hazudott. Szűcs László írása.


TOVÁBB

A szlovákiai magyar irodalom újragondolása

Németh Zoltán írása a Dunszt.sk kultmagazinban a Szlovákiai Magyar Írók Társaságában bekövetkezett szakadás okairól. „Valami nagyon elromlott, ha egy írótársaság csak úgy hagyja kilépni legsikeresebb szerzőit”.


TOVÁBB

Magyar vizsgát méltányosan

Reméljük, hogy a hétfőn ismertté váló kiváló érettségi eredmények, a bukók meglepően alacsony száma okafogyottá teszi Szűcs László alábbi jegyzetét.


TOVÁBB

Kis városházi számtan

Napokkal az ellenzéki előválasztás után, s hetekkel az őszi önkormányzati választás előtt Tamás Pál szociológus a budapesti politikai térkép vonalait rajzolja meg.


TOVÁBB