Kapkodni csak pontosan és szépen

2020. 05. 17. 22:40

Mese nincs, törvény van, ami hétfőn életbe lép, vége a lazítás lazaságának, lehet ellenőrizni, büntetni. Az erre illetékes hatóságok fognak is – biztosított róla a miniszterelnök. Vagy nem. A készültségi kerettörvényt kormányrendelettel lehet csak működtetni, amit a törvényhozásnak kell megerősítenie. Kell, de nem muszáj. Simon Judit jegyzete.

 

Ludovic Orban, aki a CNSU (Országos Sürgősségi Tanács) elnöke is, azután állt vasárnap este a nyilvánosság elé, hogy kupaktanácsot tartott a belügyi és az egyészségügyi tárca vezetőivel, valamint a Sürgősségi Helyzetek Bizottságának vezetőjével. Orban, Vela, Tătaru és Arafat eldöntötték, hétfőn megint összeülnek, pontosítani a szabályozásokat, hogy aztán fél óra múlva elkezdődhessen a kormányülés.

Ma arról tárgyaltak, hogy holnaptól életbe lép a készültségi állapotot szentesítő törvény, amit múlt hét végén szavazott meg a törvényhozás. Három napig kormányrendelet biztosította a lazítási megszorításokat, hétfőtől már törvény szabályozza a mit lehet, és mit nem lehet lajstromát. Vagy mégsem.

A kormány ugyanis azért ülésezik, hogy megalkossa a kerettörvény alapján a kormányrendeletet, hogy milyen enyhítések és tiltások maradnak érvényben. A miniszterelnök szerint semmi nem változik, csak éppen most törvényes, amit tesznek. Vagy nem tesznek. Orban bízik benne, hogy tesznek.

A helyzet ugyanis ennél bonyolultabb, mert a törvényhozás kell elfogadja a szabályozó kormányrendeletet. Ráadásul gyorsan, mert ha nem, akkor megint ott áll a kabinet és a mindenféle vész- és sürgősségi bizottság, ahol a part szakad.

A miniszerelnök azt mondta a sajtónak, azaz az ország népének, biztos abban, hogy a törvényhozók semmilyen akadályt nem gördítenek a szabályok életbe léptetése elé, mert ugye, az egészség a legfontosabb. Örvendetes, hogy így gondolja, de az ellenzék, amely még mindig többségben van a két házban, éppen bizalmatlansági indítványokat fogalmaz, szám szerint négyet. A szocdem párt szóvivője azt mondta, még nem terjesztik be, mert nem akarják kormány nélkül hagyni az országot a készültségi állapot idején. Lefordítva: vigye el a kormány a balhét, aztán majd jönnek ők a porondra.

Teljesen elképzelhető viszont, hogy az ellenzék megragadja az alkalmat, hogy ismét borsót törjön a kabinet orra alá, némi módosításokkal, esetleg elutasítással. Benne van még a pakliban az Alkotmánybíróság, ha netalán valaki a T. Házból úgy gondolja, a kormányrendeletből a pont vagy a vessző ellentmond az alaptörvénynek.

Orban derülátó nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy ilyen helyzetre aligha lenne forgatókönyve a kabinetnek, de talán számít rá az államfő és ezúttal is megmondja, mi a teendő.

Kérdésre válaszolva elárulta: már van a kormánynak stratégiája megelőzni a nagylakihoz hasonló határátlépési botrányokat: megnyitják a többi határátkelőt.

Jó, nem igazán érthető, hogy miért akar most mindenki Nagylaknál bejönni az országba, amikor Borsnál is nyitva az út, és az sem, miért kell annyi gyalogos sáv az átkelőnél. Erre nem a miniszterelnöknek kell válaszolni, de valakinek mégiscsak. Például a belügyi tárca vezetőjének.

Az viszont napokkal ezelőtt megfordulhatott volna a kormány és mindenféle bizottság, tanács és egyebek tagjai fejében, hogy mihelyst a hazatérőknek csak otthoni elszigetelődést, nem intézményes karantént ír elő a jogszabály, tízezrével ostromolják majd az országhatárokat.

Nagyjából bő két hónapja tört ki a járvány az országban, de a hatóságok, illetékesek, vezetők, nagyvezír továbbra is mindig mindent lekésnek, amit lehet. Minden hórukk kutyafuttában történik. Az éjszaka hozott rendeleteket kell betartani már másnap. Az nem járja meg az eszüket, hogy az állampolgárok nagy többsége nem várja lélegzetvisszafojtva, hogy mit döntöttek a vezetők, hanem alszanak.

A végrehajtók többet beszélnek, mint cselekszenek, semmit nem látnak előre, nincsenek kész tervek, nem a közeljövőre, de még következő hétre sem. Mintha ők sem tudnák pontosan, hogy mit akarnak.

Ellenben a kormányfő megsértődik, amikor kellemetlen kérdéseket kap a sajtótájékoztatón. Az újságíróknak a kellemetlenkedés a dolguk. A kormánynak pedig a helyzetek megoldása. Az újságírók teljesítik a feladatukat.

 

Címlapfotó: MediafaxOssza meg másokkal is!Szóljon hozzá!