Erdélyi Riport » Nézőpont » 4. oldal

Hazugságmentes román Krónikát

Szilágyi Aladár jegyzete a napokban megjelent Nagyvárad krónikája első román sajtó- és komment-visszhangjairól.


TOVÁBB

Érik a gyümölcs

„Nagyon kilóg a lóláb, amikor a múltról van szó, és arról, hogy a nagy »antikommunisták« nem mernek múltbéli tevékenységükről beszélni. Lehet, hogy a nép néha naiv, néha manipulálható. De egyelőre nem vak, és látja, hogy a háttérben valami nagyon nincs rendben.” Markó Balázs írása.


TOVÁBB

Mindenre képesek

Egy gyakorlatilag színmagyar székelyföldi település magyar nyelvű havilapja miatt büntetett az Országos Diszkriminációellenes Tanács. Az inkább politikai, mintsem médiaügy különböző vonzatait Szűcs László írása igyekszik feltárni.


TOVÁBB

Hány megosztás egy újságíró?

Senki többet? Hány megosztást lehet elérni ugyanazzal a tartalommal? Hányszor fogják áhított lájkjukat nekünk adni az értelmes olvasók/hallgatók/nézők? S hogyan segít majd nekik az ismétlés eligazodni a mindennapokban? Én úgy tanultam, ez is a média feladata: segítsen tájékozódni, könnyebben eligazodni. Rácz Éva jegyzete.


TOVÁBB

A blogger, a pápa és a hírkacsa tánca

Egy megalapozatlan hír elkésett cáfolata mutatja meg, milyen következménye lehet a médiában a szakszerűtlen magatartásnak. Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

Kikoptunk innen, kikoptunk onnan

Fontos, sajtónyilvános rendezvények a magyar és a román fővárosban, a romániai magyar média teljes hiányában. A valóság tükrözése helyett maradnak az átvett anyagok. Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

Hol volt, hol nem volt...

„Mindannyian érezzük azt, ha az emberek megunják a régi történeteket, és újakat keresnek. Könnyű primitív meséket kitalálni primitív eszmék mellé. Nagyon nehéz összetett eszméket kifejezni izgalmas és színes narratívákkal.” Markó Balázs írása.


TOVÁBB

Kihez legyen lojális a szlovákiai magyar média?

„Az újságírás alapértékei érvényesek a kisebbségi magyar sajtó számára is: független, objektív, kiegyensúlyozott információt szolgáltatni az olvasó számára, hogy az a lehető legjobb döntéseket hozza nemcsak saját maga vagy a családja számára, de a kisebbségi közösség, tágabb értelemben pedig az ország javára is.” Balog Beáta írása a Dunszt.sk szlovákiai magyar online kultmagazinban jelent meg.


TOVÁBB

Csak pragmatikusan?

A többségi akarat előtti behódolás receptjét fogalmazta meg Nagyváradon egy néppárti politikus. A lényeg, inkább haladjuk díszlépésben az elrománosodás felé, mintsem az RMDSZ… Szűcs László jegyzete.


TOVÁBB

Körökön kívül, a peremen

Románia január első napján átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Felkészületlenül, elmarasztaló MCV jelentéssel, nacionalista szólamokkal, összeesküvés-elméletekkel, Viorica Dăncilă kormányfővel, a pártjában teljhatalmú Dragneával, az ellenzékbe szorult Iohannisszal vágunk neki a kontinens és az ország számára rendkívül fontos, bár kissé túl is értékelt hat hónapnak. Simon Judit jegyzete.


TOVÁBB