A blogger, a pápa és a hírkacsa tánca

2019. 02. 02. 19:59

Egy megalapozatlan hír elkésett cáfolata mutatja meg, milyen következménye lehet a médiában a szakszerűtlen magatartásnak. Szűcs László jegyzete.

Ferenc pápa egy korábbi látogatásán. Vajon ki fogadja Csíkban?

 

Február első napján sebesen fut végig a magyar nyelvű médiában Erdély-szerte (is) a hír: a csíksomlyói látogatásra érkező Ferenc pápát június 1-jén maga Orbán Viktor fogadhatja majd a román főméltóságok távollétében. A januári influenza terjedése ehhez képest lassított felvétel. Azt, hogy miért is marhaság ez az egész, azt diplomáciai s egyéb vonatkozásaiban Szele Tamás kitűnő elemzése teszi a helyére, mi elsősorban az esetnek a média működésére vonatkozó tanulságait vonjuk le az alábbiakban.

Némileg meglepő, hogy a közéleti-politikai terepen máskor magabiztosan mozgó, tájékozott, nehezen megvezethető Maszol vagy Transindex komoly hírként tálalta a bejelentést. Hiába, szoros a hírverseny, az árnyékra vetődés is hozza a kattintásokat, igaz, ugyanígy viszi a másik oldalon a hitelességet. Elismerem, joggal hivatkozhatnak arra, hogy ők csak a nemzeti hírügynökség, az MTI anyaga alapján tették a dolgukat. Más kérdés, mennyire bántóan gyakran jellennek meg témák az erdélyi magyar sajtóban ilyes budapesti kitérők után. Másol. Behelyez. Szerkeszt. Közben az is magyarázhatja a bejelentés komolyan vételét, hogy a magyarországi politikusok oly otthonosan intézkednek, nyilatkoznak Romániában, hogy nem is tűnik elrugaszkodottnak a lehetőség, a pápamobilból kilépő Szentatyát a somlyói kegyhelynél a nemzet miniszterelnöke kegyeskedik fogadni.

No de, no de. Annak azért mégiscsak fel kellett volna tűnnie, hogy nem megbízható a forrás, lásd a korábbiakat, amikor magát a pápalátogatást nevezték erdélyi katolikus vezetők álhírnek mindaddig, amíg azt hivatalos helyen be nem jelentették, s horribile az sem szúrt szemet az ügyeletes hírszerkesztőknek, hogy az MTI nem ellenőrizte le az információt. (Egy másik ügyben épp a minap mondta ki a Fővárosi Törvényszék, hogy az MTI felelős a hírek tartalmáért.)

Szombaton egyetlen szerkesztőség működött szakszerűen a prérin, az Index, hiszen a hír közzététele előtt megkérdezte Havasi Bertalant, a miniszterelnök személye körüli szóvivőt, aki röviden annyit mondott: sajtókacsával nem foglalkozunk. Látva a cáfolatot, gyorsan észbekaphattak az MTI-nél, hiszen az Index anyaga után négy perccel, 20.41-kor hozták szinte betűre azonos módon Orbán szóvivőjének szavait: ez „sajtókacsa”, amivel „nem foglalkoznak”. Több-kevesebb spéttel aztán a többiek is szépen, sorban frissítettek, csakhogy valamennyien az MTI-re hivatkozva közölték Havasi cáfolatát, ugyebár mégiscsak a hírügynökség a megbízható forrás. Vagy mégsem? Vagy mégsem.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!