Tüzet visznek, botrányt hoznak

2020. 04. 16. 17:23

A húsvéti láng körüli mellébeszéléssel valaki megégeti magát, hiszen az ország vezetői körül ebben a súlyos helyzetben valaki nyilvánvalóan hazudott. Szűcs László írása.

 

Néhány órán át sokunk fejében megfordulhatott, na, pár héten belül már a második román miniszter bukik bele a járvány elleni küzdelmet színező magánakciójába. Aztán a végén mégsem így történt. Illetve nem történt semmi különös, csak a szokásos maszatolás. Megnyugodhatunk, Románia a korlátlan lehetetlenségek országa továbbra is. Ugye, március vége fele Victor Costache bukott bele abba, hogy egyeztetés és előkészítés nélkül nyilatkozott a fővárosban élők tömeges teszteléséről. Amiből ugye, Costache lelépésén kívül nem lett semmi. Hát most nem oltanak, hanem gyújtanak.

Két napja Marcel Vela jelentette be, hogy az általa vezetett belügyminisztérium megállapodást kötött a Román Ortodox Egyház fejével, Daniel pátriárkával arról, hogy ortodox húsvét alkalmával a hét végén önkéntesek mellett rendőrök és csendőrök segítenek a templomoknál a Jeruzsálemből érkező szent láng szétosztásánál. Pontosan ugyanazon a napon történt a bejelentés, amikor újabb harminc nappal meghosszabbították a kijárási korlátozással járó rendkívüli állapotot. A megegyezés nem csupán a közvélemény, a média, s jónéhány ortodox pap értetlenségét és tiltakozását váltotta ki, de élesen reagált az egészségügyminiszter, s ami még fontosabb, az államfő is. Klaus Iohannis egyenesen az „úgynevezett” megállapodás hatályon kívül helyezését követelte. Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy Vela nem egyeztetett sem a Victoria-, sem a Cotroceni-palotával, feltéve, hogy a két politikus felháborodása őszinte volt. Több parlamenti párt, például a szintén minden másban eltérő véleményt képviselő RMDSZ és USR órákon belül a belügyminiszter lemondását követelte.

Két jel is utalt arra, hogy bár a rendőrök és a csendőrök nem fognak szombaton lángot fuvarozni, Vela helyére sem kell még új jelöltet keresni. Egyelőre. Iohannis ideges reakciója után nem történt semmi, majd következett egy kormányülés, ahol nem is volt jelen a belügyminiszter, aztán továbbra sem történt semmi. Késő este jelentette be Vela: az egyházzal kötött megállapodást módosítják, ennek értelmében mindenki otthon kell várja, hogy az egyházközségek önkéntesei házhoz vigyék a tüzet. Amivel kapcsolatban több egyházi szakértő elmondta, az ünnep akkor is teljes értékű, ha ki-ki saját otthonában gyújt gyertyát, mécsest. Az egyik rendőri szakszervezet vezetője szégyenletesnek és törvénytelennek nevezte a megállapodást, mondván, ha a testület működését szabályozó törvény ilyet lehetővé tesz, ő elmegy szerzetesnek. A bírálók részéről az az érv is elhangzott, hogy egy héttel korábban, a római katolikusok és protestánsok húsvétja idején semmi hasonló gesztust nem tett az állam és az ő kormánya. Vela lépése azért is támadható, hiszen a koronavírus járvány csúcspontján nullázza le a katonai rendeleteknek a szellemét és betűjét, amelyeket ő maga jelentett be. A botrány óráiban meglehetősen passzívnak mutatkozó Orban miniszterelnök egy kérdésre válaszolva ezt azzal magyarázta – olajat öntve a felháborodás profán tüzére –, hogy a nem ortodoxok jóval kevesebben vannak az országban. Később egy interjúban elismerte: tudott a megállapodásról, minimálisnak tartva az azzal járó kockázatot. Marcel Vela pozíciója stabilnak látszik, erre abból is lehet következtetni, hogy a legújabb katonai rendeletet is ő maga jelentette be, egyebek közt a gabonaexport tilalmának a feloldását, valamint 13000 újabb hely kialakítását az intézményes karanténokban.

Hogy Románia belügyminisztere esetében gyenge lábakon áll az állam és az egyház különválasztása, erre ő már korábban is érdekes adalékokkal szolgált. A miniszteri tisztség átvételekor, múlt év őszén a pópákkal megszenteltette az irodát, ahol dolgozik, ugyenis egykor ugyanott állt Nicolae Ceausescu íróasztala, a miniszter pedig „nagyon sok negatív energiát” tapasztalt a helyiségben. 2010-ben megkapta a patriárkátus Sanctus Stephanus Magnus rendjét, egy évvel később pedig elárulta egy helyi lapnak, hogy ha nem lenne polgármester (a tízes években a Krassó-Szörény megyei Karánsebes első embere volt a ma 57 éves politikus), akkor az egyik bánsági ortodox kolostor sztarece lenne. A szent életű belügyminiszter a felelősséget áthárítva azzal próbálta magyarázni a megállapodást, hogy szocdem polgármesterek aknamunkája miatt húsvétkor tömegekre lehetett számítani egyes templomoknál. Ennél is meredekebb azon állítása, mely szerint Iohannis kormányfő előzetesen tudott a megállapodásról, sőt egyet is értett azzal. A húsvéti láng körüli mellébeszéléssel valaki megégeti magát, hiszen az ország vezetői körül ebben a súlyos helyzetben valaki nyilvánvalóan hazudott.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!