Áll a maszkabál!

2020. 06. 27. 22:07

Esti olvasmány kezdőknek és haladóknak sorozatunkban Simon Judit a legújabb divatcikk, a maszk ellentmondásos megítéléséről ír.

 

Döntsd el, mit akarsz, szokta volt mondani anyám, amikor ezt is kértem, meg azt is, sőt amazt is kívántam magamnak. Kölyökkoromban nem pontosan értettem, miért nem lehet minden az enyém, amit szeretnék, felnőttként már értettem, hogy vannak helyzetek, tárgyak, óhajok, melyek kizárják egymást.

Megtanultam néhány közmondás jelentését. Rájöttem, hogy nem minden arany, ami fénylik, és már nem tévesztem össze a szezont a fazonnal. Vagy csak nagyon ritkán.  

Harminc évvel ezelőtt elkezdtem szabálykövető állampolgár lenni, noha mindmáig nem szeretem a szabályokat. A törvényekért sem rajongok, de tisztelem őket, merthogy vénségemre azt is tudom, hogy az anarchia nem egyenlő a szabadsággal.  

Bármilyen vicces, mindez a maszkviseléről és az egészségügyi szabályozások lazításáról jutott az eszembe.

Az a tapasztalatom, hogy túl sokan élik meg a légzőszervek védelmét a szabadság korlátozásaként. A lázmérést az emberi-, állampolgári jogok megsértéseként értelmezik. A járványt valahogyan kordában kellene tartani. Az nem megoldás, hogy eltoljuk magunktól, hogy tagadjuk a létét, hogy összeesküvés-elméleteket könnyebben elhiszünk, mint a valós veszélyt. (Persze, az sem megoldás, amit másutt látunk, hogy az új esetek számát a tesztelések mellőzésével igyekeznek alacsonyan tartani.)

Engem is nagyon idegesít, hogy a hatalom nem tekint felnőttnek és nem hiszi el, hogy tudok magamra vigyázni, sőt, másokra is. Idegesít, hogy a kormány kiszámíthatatlan, hebehurgya, hogy ne mondjam, impotens. Visítani tudnék, amikor értelmes cselekvés helyett ide-oda tologatja a felelősséget, hogy gyáva népszerűtlen intézkedéseket hozni, hogy jobban foglalkoztatja a kampány, mint az állampolgárok sanyarú helyzete.

Én sem vagyok meggyőződve arról, hogy a járvánnyal kapcsolatos számok teljes mértékben reálisak, mi másra is gondoljak, amikor egyet mond a miniszter, mást az államtitkár.

A számok miatt viszont Romániát az Európai Unió egészségügyi hatósága a sárga zónába sorolja. Dánia és Észtország már jelezte, a román állampolgárokat csak akkor látják szívesen, ha van hová elvonulniuk minimum hat napig. Tartok tőle, hogy ha nem javulnak a számadatok, egyre több ország utasít majd minket vesztegzárba.

A járvány, mint olyan tagadása sem vall felnőtt gondolkodásra. Bármennyire tetszetősek, bármennyire bizonygatják, hogy nincs járvány, csak világakármi, bármennyire is fényezik magukat a terjesztők, mégis hitelesebbek az európai kormányok adatai, még ha egyes vezetők csúsztatnak is.  

A lazítások nyomán nem csak nálunk, hanem más európai és Európán kívüli országban is növekedett a megbetegedések száma. Az ok nyilvánvalóan a felelőtlenség, a meggondolatlanság, a fertőzés veszélyének elutasítása.

A COVID 19 vírusos megbetegedésre nincs még gyógyszer, sem oltóanyag. Bizonyára lesz, számos laboratóriumban számtalan tudós ezért dolgozik éjt nappallá téve.

Addig viszont nem tehetünk mást, minthogy vigyázunk magunkra és egymásra. Viselkedjünk felnőtt módra, hátha a kormány sem tekint minket többé gyerekeknek, akik nem értik meg, hogy baj van. Most kérek bocsánatot a gyerekektől, mert ők megértik.

Sem a szabadságunk, sem a jogaink nem sérülnek, ha feltesszük a maszkot, ahol több ismeretlennel találkozunk, mint ismerőssel. Ha zárt helyen vagyunk. Másfél méter távolságból nagyon jól lehet beszélgetni. Tudom, kipróbáltam. Sőt, kevésbé szabadnak sem érzem magam maszkban, mint anélkül. (Ami érdekes, hogy épp ezekben a napokban indult el a kormány járvánnyal kapcsolatos, sok vitát kiváltó, a maszkviselést reklámozó tájkoztató kampánya, amikor lépten-nyomon azt látni, hogy boltokban, piacokon, buszokon, villamosokon egyre kevesebben viselnek maszkot, s még kevesebben előírásos módon, orrot-szájat egyaránt takarva.)

Ne tévesszük össze a szezont a fazonnal: a kormány balfékségét a járvány létével. A kampányban is sunyin fertőz majd. A kortesbeszédekben lehet ez az egyetlen igaz állítás.  

Fogjuk fel másként: az idén a maszk a legdivatosabb kiegészítő. Hölgyeim és uraim, ha ebben a szezonban divatosak akarunk lenni, az eleganciához hozzátartozik a maszk.

Döntsünk. A hatalom döntse el, hogy mit akar. Mi, állampolgárok pedig döntsük el: akarjuk élni maszkban a mindennapjainkat, akarunk elmenni bel- vagy külföldre nyaralni vagy maradunk itthon, bezárva maszk nélkül, kitéve a fertőzés veszélyének.

Nekem mindegy, idén nem terveztem külföldre menni. Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!