A nyárnak vége, a kormány marad

2020. 09. 01. 09:59

Szünettel kezdődött és hatalmas sóhajjal ért véget a törvényhozás két házának együttes ülése augusztus utolsó napján. A szocdemek és állítólagos társaik nagy csinnadrattával beharangozott bizalmatlansági indítványa a vitáig sem jutott el. A legnagyobb ellenzéki párt mérgesen, a kormánypárt megkönnyebbülve sóhajtott egy nagyot, és mindenki ott folytatja, ahol pár órával korábban abbahagyta. Simon Judit jegyzete.

Ciolacu pártelnök politikai vereséggel indított a szocdempárt élén

Az ellenzéki pártok egy részének (a Băsescu-féle PMP nem szállt be a kormánybuktatási kísérletbe) bizalmatlansági indítványa el sem jutott a vitáig, mert nem jött össze a szükséges kvórum, más szóval a törvényhozók közül többen maradtak távol az ülésteremtől, mint ahányan bementek. A bizalmatlansági indítvány megszavazásához legkevesebb 233 voksra lett volna szükség, de még annyian sem voltak, hogy eldönthessék a napirendet, azaz az indítvány szavazásra bocsátását.

Marcel Ciolacu a Szociáldemokrata Párt (PSD) pár napja megválasztott elnöke úgy ment neki a bizalmatlansági indítványnak, mint vak ló a falnak. Azt hitte, bátor, pedig csak nem vette észre, ami körülötte történik. Igaz, a kongresszus előtt még azt hangoztatta, legalább 250 szavazattal zavarják el a nemzeti liberális kormányt, utána már nem mondott számot, de biztosított minden érdeklődőt, hogy augusztus 31-én megbukik a Ludovic Orban vezette kabinet. A pakliban az is benne van, hogy még az ügyvezető pártelnöksége idején beharangozott buktatási kísérletet nem fújhatta le, éppen az őt ellenzők miatt, akiknek meg akarta mutatni, legény ő a gáton. Mire eljött a nagy nap, elfogytak a harcosok, ami senkinek nem okozott meglepetést, sem lelki válságot.

A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szövetség Romániáért (USR) előre közölte: bojkottálják az ülést, nem mennek el a bizalmatlansági indítvány szavazására. Orban felkészült ugyan a vitára, de mindvégig arról beszélt: esélyük sincs a szocdemeknek összeszedni a szükséges voksszámot, de még az ülés megkezdéséhez szükséges létszám is kétséges. Igaza lett.

A T. Ház két kamarája a törvényhozás rendkívüli ülésszakának utolsó napján gyűlt össze a bizalmatlansági indítvány megtárgyalására. Az ülés szünettel kezdődött, hogy a frakcióvezetők megszámolják a jelenlévő tagokat és bemondhassák, mennyien vannak jelen. Egy óra múlva kiderült, kevesen.

Ráadásul a PSD frakcióból is hiányoztak néhányan, többek között Carmen Dan ex-belügyminiszter, aki a börtönbüntetését töltő volt pártelnök, Liviu Dragnea jobbkeze volt a szocdem kormányzások idején. A hölgy gyorsan karanténba vonult, de mások is beteget jelentettek. Érdekes, a nagy napon mind azoknak akadt egészségügyi problémájuk, akik nem támogatták Ciolacut a kongresszuson. Az újonnan megválasztott szocdem pártelnök árulást kezdett emlegetni és kilátásba helyezte, a hiányzókat kizárja az alakulatból.

Kelemen Hunor szövetségi elnök, miután napokig lebegtette azt, hogy az RMDSZ frakciója beszáll-e vagy sem a kormánybuktatásba, a hétfői ülés előtt elmondta: nem szavazza meg az indítványt, és csak akkor megy be a terembe, ha lesz kvórum. Nem volt, az RMDSZ-esek is kint maradtak. Távol maradt az ülésről a nemzeti kisebbségek frakciója is, pedig részben ennek tagjaira is nagyon számítottak a szocdemek.

A Victor Ponta vezette Pro Románia látszólag teljes mellszélességgel odaállt a PSD mellé, de sem a vezetőben, sem alakulatában nem lehet bízni – állítják a szocdemekhez közeli újságírók. Pontának kemény munkával sikerült elérnie, hogy senki ne higgye el, amit mond, pedig, legalábbis az elemzők szerint, most akár igazat is mondhatott. A volt kormányfő egy nappal korábban azt hangoztatta, a PSD kiegyezett a PNL-vel, hogy kvórum hiányában maradjon el a voksolás, így mindkét alakulat jól jár.

A két nagy párt korifeusai vehemensen tagadják, hogy a színfalak mögött szóba álltak volna, de az elemzők úgy vélik, elképzelhető az egyezség, hiszen az egész bizalmatlansági hercehurcának nincs semmi értelme. A politikát értelmezők szerint a PSD inkább erőt akart fitogtatni, mintsem a járvány közepén, üres kasszával kormányozni, a PNL pedig szeretné levezényelni a helyhatósági és törvényhozási választásokat, valamint helyrehozni megtépázott hitelét a lakosság körében. Továbbá a PSD-nek sokkal nagyobb presztízsveszteség, ha elbukja a bizalmatlansági indítványt, mintha jelenlét hiányában elmaradt a szavazás.

Ciolacu az ülés berekesztése után már azt mondta, ha lett volna kvórum, akkor meglett volna a kormánybuktatáshoz szükséges szavazatszám, sőt annál több is, legalább 250 szavazat. Majd meglesz a következő ülésen – jelentette ki. Az elemzők viszont úgy vélik, a szocdemek szép csendben elfelejtik a bizalmatlansági indítványt és teljes gőzzel készülnek a választásokra.

Ami ezek után nyilvánvaló, ma a PSD-n belül legalább két tábor van: az egyik az Európai Unió és az Egyesült Államok felé forduló Ciolacut támogatja, aki a programjában a demokrácia, a jogállam megerősítését, az igazságszolgáltatás függetlenségét hangsúlyozta. A másik táborban Dragnea exelnök konzervatívjai tömörülnek. Akár jól is jöhet ez a fordulat az új elnöknek, hogy megszabaduljon néhány párton belüli erős ellenfelétől.  

A PNL, valamit a miniszterelnök és az államfő örül a vélt győzelemnek, holott a sikeres bizalmatlansági indítvány mozgósította volna a szavazótáborukat és a velük rokonszenvezőket.   

A játszmának nincs vége, elképzelhető, a PSD – bár vezetői ellentmondásos nyilatkozatokat tettek – mégsem mond le az indítványról, már csak azért sem, hogy borsot törjön Orban és Iohannis orra alá.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!