Erdélyi Riport » Többszemközt » 2. oldal

„Lelkünk nem más, mint képek sokasága”

A belső képek természetéről, terápiás módszerekről és a pszichológia képi kérdésfeltevéseiről beszélgetett Prof. Dr. phil. Ralf T. Vogel pszichológussal, a Drezdai Képzőművészeti Főiskola professzorával Fám Erika.


TOVÁBB

A romló minőségű közélet rossz döntéseket hoz

Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, kommunikációs szakember, könyvkiadó, az Így szerettek ők 1–2., az Igazi hősök – 33 magyar, a Merész magyarok – 30 emberi történet és a Festői szerelmek című könyvek szerzője volt a váradi Törzsasztal estek új évadának első vendége. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatóját Szűcs László kérdezte új könyvéről, a családról, az okos és buta Kölcsey-vitáról, s egy csipetnyi politikáról.


TOVÁBB

Oktatási reform, magyar szó nélkül

Napok óta több országban, jellemzően Ukrajna szomszédainál foglalkoztatja élénken a közvéleményt a Kijevben elfogadott, kisebbségellenes oktatási törvény, mely államfői kihirdetésre vár. A helyzet jobb áttekintése érdekében fordultunk kérdéseinkkel az ungvári magyar napilap, a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztőjéhez, Kőszeghy Elemérhez. Szűcs László interjúja.


TOVÁBB

„A múlt is felpúposodik a háttérben”

A nemzetközi vers- és zenefesztiválon olvasott fel július elején, Besztercén, abból az alkalomból is, hogy nemrég jelent meg román nyelven, Mihók Tamás fordításában Elromlani milyen című kötete. Krusovszky Dénes költővel Kemenes Henriette beszélgetett.


TOVÁBB

Az egészség megőrzése morális kötelesség

Beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár elsősorban az egészségszemlélet változásairól kérdezte Dr. Magyar László András orvostörténészt, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár főigazgató-helyettesét.


TOVÁBB

„Kár ezért az intézetért”

Dr. Magyar László András orvostörténésszel, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár főigazgató-helyettesét beszélgetésük első részében Szilágyi Aladár a nagyhírű intézményről, továbbá tudományos és írói munkásságáról kérdezte az orvostörténészt.


TOVÁBB

Előre a kutyaszorítóból

Nem kevés vita mellett, egyes szakszervezetek tiltakozását is kiváltva a román parlament alsóháza elfogadta a közalkalmazottak egységes fizetési rendjét szabályozó törvényt. A témáról Lakatos Pétert, a Számvevőszék tanácsosát, az RMDSZ korábbi Bihar megyei képviselőjét, gazdasági szakértőt kérdezte Szűcs László.


TOVÁBB

Hadtörténész a hastörténetben

A konyhaművesség kultúrtörténetével foglalkozó beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár egyebek közt a szerzetesek szerepéről, a királyi lakomákról, s a pálinkafőzésről, mint a szövőipar „melléktermékéről” kérdezte Dr. Paksa Rudolfot, a történettudomány doktorát.


TOVÁBB

Erdély, az elhatárolható gasztrorégió

A nagyváradi Szacsvay Akadámia Mindennapi történelem tematikájú előadás-sorozatának elkerülhetetlen kérdésköre a gasztronómia. Dr. Paksa Rudolf a konyhaművesség kultúrtörténetével is foglalkozik – nem csak hobbi szinten. Szilágyi Aladár arról is faggatta, hogy a szakácsművészet gyakorlójaként „mire képes” a történettudomány doktora.


TOVÁBB

Célegyenesben az új Térey-regény

Nagyváradon tartott lapbemutatót a debreceni Alföld folyóirat. A szerkesztőség tagjait elkísérte a lap debreceni születésű szerzője, Térey János is, akivel a találkozó előtt Szilágyi Aladár készített röpinterjút.


TOVÁBB