Erdélyi Riport » Többszemközt » 2. oldal

A II. bécsi döntés és a „kis magyar világ”

Kortárs történészekkel készített interjúsorozata újabb részében Szilágyi Aladár a bécsi döntés időszakáról beszélgetett Sárándi Tamás marosvásárhelyi muzeológussal, aki a Szacsvay Akadémia meghívására tartott előadást Nagyváradon.


TOVÁBB

Román gazdaság: óvatos pesszimizmus

Magas infláció, szerény növekedési adat, egymásra mutogató politika, a magánnyugdíj-pénztári betétek felé kacsingató kormány, változó közbeszerzési törvény. A román gazdaság aktuális ügyeiről Lakatos Pétert, a Számvevőszék tanácsosát kérdezte Szűcs László.


TOVÁBB

Dél-erdélyi magyarság, 1940-1944

L. Balogh Béni főlevéltárossal készített interjúja második részében Szilágyi Aladár egyebek közt a Magyar Népközösségről, Gyárfás Elemér ellentmondásos személyiségéről, a történelmi egyházak szerepéről, illetve a kölcsönös sérelmek orvoslásáról kérdezte a téma, illetve a korszak kutatóját.


TOVÁBB

A szétfejlődés kezdetei Dél-Erdélyben (1.)

A második bécsi döntés Erdély kettészakítását eredményezte. Az északon maradt román, a délen rekedt magyar lakosság számára ez a drámai fordulat nem sok jót hozott. Erről a kölcsönösen gyakorolt „adok-kapok”-ról – melyben a román hatóságok fölülmúlták a magyarokat – beszélgetett L. Balogh Béni főlevéltárossal Szilágyi Aladár.


TOVÁBB

„Nem zárkózhat be az ember abba, amit már megcsinált”

Másfél évtizede van jelent a világhálón a Spanyolnátha művészeti folyóirat. Az alapító főszerkesztővel, a Miskolc közeli Hernádkakon élő Vass Tibor költővel nagyváradi Törzsasztal-estje után beszélgetett Szűcs László.


TOVÁBB

Elszakadtakból politikai közösség

Az erdélyi magyarság két világháború közötti történetét felidéző beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár egyebek közt a különleges zónákról, a Katolikus Státusról, a Népszövetség szerepéről, illetve a felélénkült sajtóéletről kérdezte dr. Bárdi Nándor történészt, az MTA Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársát.


TOVÁBB

Kiáltó szavak, pártok, paktumok

Az MTA Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársa, dr. Bárdi Nándor, előadói körútja alkalmával Szilágyi Aladár kérdéseire válaszolva vázolta fel az erdélyi magyarság két világháború közötti politikai helyzetét, a Trianon után kialakult kisebbségi magyar közösségek történetének fontosabb fázisait.


TOVÁBB

„Szentül hiszem, hogy nekünk volt igazunk”

„Nagy gond a magyar társadalommal, hogy mindenki azt a hírt fogadja el, ami az ő világnézetébe passzol. Nem olvas más újságot, nem hallgat más rádiót, nem néz más tévét, mint ami a kedvence. Ezzel pedig saját magát fosztja meg az árnyaltabb képek és információk beszerzésétől. A gondolkodás lehetőségétől.” Tóth Istvánnal, a megszűnt Lánchíd Rádió munkatársával Csiki Zsuzsanna beszélgetett.


TOVÁBB

1918-1920: Az impériumváltás stációi 2.

Dr. Fodor János, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanársegédje volt Az erdélyi magyarság 100 éve tematikájú történeti sorozat első előadója. A Szacsvay Akadémia évadnyitó rendezvényének vendégével Szilágyi Aladár beszélgetett a nagy háború vége és a Trianoni békediktátum közötti időkről.


TOVÁBB

1918-1920: Az impériumváltás stációi

Dr. Fodor János, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanársegédje volt Az erdélyi magyarság 100 éve tematikájú történeti sorozat első előadója. A Szacsvay Akadémia évadnyitó rendezvényének vendégével Szilágyi Aladár beszélgetett a nagy háború vége és a Trianoni békediktátum közötti időkről.


TOVÁBB