Erdélyi Riport » Többszemközt » 2. oldal

Aki ezt a könyvet elolvassa, nem tud antiszemita lenni

Szunyogh Szabolccsal készített interjúja befejező részében Szilágyi Aladár a mű érzelmi szálairól, a holokauszt utáni évtizedek antiszemitizmusáról, valamint a mádi zsinagógáról kérdezte a Magyar menóra című kötet szerzőjét.


TOVÁBB

Isten odagurítja elénk a lehetőséget

A szeptember végén Nagyváradon, a Törzsasztal-sorozat vendégeként járt Szunyogh Szabolcs írót, kultúrtörténészt beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár elsősorban Magyar menóra című könyvének hátteréről kérdezte.


TOVÁBB

A Bibliát tessenek komolyan venni!

Szunyogh Szabolcs író, oktatási újságíró, rádiós szerkesztő, kultúrtörténész volt szeptemberben a Várad folyóirat Törzsasztal sorozatának évadnyitó vendége. Szilágyi Aladár interjúja.


TOVÁBB

„Egy kisebbség is lehet elnyomó”

Az elbeszélése alapján Török Ferenc rendezővel írt forgatókönyvükből készült 1945 című film világsikert aratott. Párizstól Addisz-Abebáig, Hong-Kongtól New Yorkig, Sydneytől Sao Paulóig játszották a mozik, a kritika és a közönség egyaránt lelkesedett érte, rangos fesztivál-díjakkal ismerték el. Az író könyvei követik a film útját, a közeljövőben több nyelven is megjelenik regénye, novelláskötete. Szántó T. Gábor, az 1945 írója Simon Judit kérdéseire válaszolt. Részlet a Várad folyóirat 11. számában megjelenő interjúból.


TOVÁBB

„Együttműködni, nem szétforgácsolódni”

Kapott és hideget és meleget, miután Kolozsvár főterén, egy ellenzéki tüntetésen bejelentette, 28 év után kilép a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből. Volt szenátor, államtitkár, miniszter, Traian Băsescu államfő kisebbségügyi tanácsosa. Eckstein-Kovács Péter jelenleg ügyvéd, a román média politikai szakértőnek tekinti. Simon Judit interjúja.


TOVÁBB

A befelé látás tisztasága

Káli Istvánnal készített interjúja harmadik részében faggatja nemrég Nagyváradon is bemutatott, A szemfényvesztett című regényéről az írót Szilágyi Aladár.


TOVÁBB

A Holnaptól a digitalizált Aranyig

Boka László irodalomtörténész, kritikus május végén a váradi Törzsasztal évadzáró estjének volt a vendége, abból az alkalomból is, hogy megjelent Peremek és középpontok című, a 20. század első felének magyar irodalmáról szóló tanulmánykötete. Az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatójával Szűcs László beszélgetett.


TOVÁBB

„Az elkedvetlenedett értelmiség, az nem értelmiség”

Nagyváradon is bemutatta A szemfényvesztett című regényét a Törzsasztal estek vendégeként Káli (Király) István író, könyvkiadó, akinek eddigi életútját az estet megelőzően készült interjúval Szilágyi Aladár segít felidézni. A beszélgetés második részében a Mentor kiadó történetét, illetve újjászületését idézzük fel.


TOVÁBB

A féleleműző bezártság

Nagyváradon is bemutatta A szemfényvesztett című regényét a Törzsasztal estek vendégeként Káli István író, könyvkiadó, akinek eddigi életútját az estet megelőzően készült interjúval Szilágyi Aladár segít felidézni.


TOVÁBB

A II. bécsi döntés és a „kis magyar világ” 3.

Sárándi Tamás marosvásárhelyi muzeológussal készült interjúja harmadik részében Szilágyi Aladár a korszak gazdasági, oktatási, kisebbségpolitikai vonatkozásairól, a háború végnapjairól kérdezte a szakembert.


TOVÁBB