Erdélyi Riport » Többszemközt » 2. oldal

Paulina sorra verte a férfiakat

Dr. Zeidler Miklós történésszel folytatott beszélgetése második részében Szilágyi Aladár némi focitörténet után, előbb a sportolónők befogadásának akadályoztatásáról kérdezte az MTA Történettudományi Intézetének főmunkatársát, majd az első olimpiai játékok fordulatokban gazdag eseményeiről faggatta a nagyváradi Szacsvay Akadémia vendégelőadóját.


TOVÁBB

A sportélet tilalomfákkal teli kezdete

Dr. Zeidler Miklós történész az MTA Történettudományi Intézetének főmunkatársa, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének docense, kutatási területe: Magyarország két világháború közötti külpolitikája mellett előszeretettel foglalkozik a 19.-20. századi sportélettel is. A Szacsvay Akadémia utóbbi témára felkért előadójával Szilágyi Aladár beszélgetett.


TOVÁBB

A bátor Bulgakovné bundabugyija

Barna Imrével folytatott beszélgetése második részében Szilágyi Aladár tovább kérdezősködött a műfordítónak Umberto Ecoval kapcsolatos élményeiről, majd egy négyévnyi itáliai közjáték felidézése után, a 60 esztendős Európa Könyvkiadónál eltöltött négy, fordulatos évtizedéről kérdezte őt.


TOVÁBB

Süssük vagy főzzük a hajótöröttet?

Egy fordító csak annyiban „szószólója” a szerzőnek, hogy alázatosan és szerényen rekonstruálja a mondatait, – vallja Rilke, Umberto Eco, Salinger és Bob Dylan fordítója, Barna Imre, a váradi Törzsasztal októberi vendége, akivel Szilágyi Aladár beszélgetett.


TOVÁBB

Hogyan tovább, alapkamat?

Nem a kamat jelenlegi szintje, hanem a tendenciák az aggasztóak, – vélekedik Lakatos Péter, a Számveszőszék tanácsosa azzal kapcsolatban, hogy a jegybanki alapkamat, a ROBOR közeledik a két százalékos értékhez. A gazdasági szakemberrel Szűcs László beszélgetett.


TOVÁBB

„Lelkünk nem más, mint képek sokasága”

A belső képek természetéről, terápiás módszerekről és a pszichológia képi kérdésfeltevéseiről beszélgetett Prof. Dr. phil. Ralf T. Vogel pszichológussal, a Drezdai Képzőművészeti Főiskola professzorával Fám Erika.


TOVÁBB

A romló minőségű közélet rossz döntéseket hoz

Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, kommunikációs szakember, könyvkiadó, az Így szerettek ők 1–2., az Igazi hősök – 33 magyar, a Merész magyarok – 30 emberi történet és a Festői szerelmek című könyvek szerzője volt a váradi Törzsasztal estek új évadának első vendége. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatóját Szűcs László kérdezte új könyvéről, a családról, az okos és buta Kölcsey-vitáról, s egy csipetnyi politikáról.


TOVÁBB

Oktatási reform, magyar szó nélkül

Napok óta több országban, jellemzően Ukrajna szomszédainál foglalkoztatja élénken a közvéleményt a Kijevben elfogadott, kisebbségellenes oktatási törvény, mely államfői kihirdetésre vár. A helyzet jobb áttekintése érdekében fordultunk kérdéseinkkel az ungvári magyar napilap, a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztőjéhez, Kőszeghy Elemérhez. Szűcs László interjúja.


TOVÁBB

„A múlt is felpúposodik a háttérben”

A nemzetközi vers- és zenefesztiválon olvasott fel július elején, Besztercén, abból az alkalomból is, hogy nemrég jelent meg román nyelven, Mihók Tamás fordításában Elromlani milyen című kötete. Krusovszky Dénes költővel Kemenes Henriette beszélgetett.


TOVÁBB

Az egészség megőrzése morális kötelesség

Beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár elsősorban az egészségszemlélet változásairól kérdezte Dr. Magyar László András orvostörténészt, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár főigazgató-helyettesét.


TOVÁBB