Erdélyi Riport » Többszemközt » 2. oldal

A Ceauşescu-rendszer magyarságpolitikája 1.

Novák Csaba Zoltán marosvásárhelyi történészt, szenátort, a közelmúlt és a jelenkor kutatóját törvényhozói minőségében a beszélgetés fő témája előtt Szilágyi Aladár néhány időszerű kérdésről is faggatta.


TOVÁBB

Román átalakulás 45-től 68-ig

Államosítás az iparban és a mezőgazdaságban szovjet asszisztenciával, területi és adminisztratív átrendezések, 68 hatásai, Ceausescu szerepe. Szilágyi Aladár interjújának második része Gagyi József szociográfussal.


TOVÁBB

Urbanizációtól a boszorkánykutatásig

Gagyi József szociográfus, egyetemi tanár, a Sapientia Egyetem tanára októberben A társadalmi átalakítás és átalakulás kezdetei az 1950-es években címmel tartott Nagyváradon előadást a Szacsvay Akadémián, persze az őt faggató Szilágyi Aladár egyéb témákról is kérdezte.


TOVÁBB

1956 hatása és következményei Erdélyben

Stefano Bottoni történészt nagyváradi előadása előtt faggatta Szilágyi Aladár az 1956. október 23. előtti időszak romániai viszonyairól, valamint a bukaresti hatalom első reakcióiról a forradalom kitörése után.


TOVÁBB

Aki ezt a könyvet elolvassa, nem tud antiszemita lenni

Szunyogh Szabolccsal készített interjúja befejező részében Szilágyi Aladár a mű érzelmi szálairól, a holokauszt utáni évtizedek antiszemitizmusáról, valamint a mádi zsinagógáról kérdezte a Magyar menóra című kötet szerzőjét.


TOVÁBB

Isten odagurítja elénk a lehetőséget

A szeptember végén Nagyváradon, a Törzsasztal-sorozat vendégeként járt Szunyogh Szabolcs írót, kultúrtörténészt beszélgetésük második részében Szilágyi Aladár elsősorban Magyar menóra című könyvének hátteréről kérdezte.


TOVÁBB

A Bibliát tessenek komolyan venni!

Szunyogh Szabolcs író, oktatási újságíró, rádiós szerkesztő, kultúrtörténész volt szeptemberben a Várad folyóirat Törzsasztal sorozatának évadnyitó vendége. Szilágyi Aladár interjúja.


TOVÁBB

„Egy kisebbség is lehet elnyomó”

Az elbeszélése alapján Török Ferenc rendezővel írt forgatókönyvükből készült 1945 című film világsikert aratott. Párizstól Addisz-Abebáig, Hong-Kongtól New Yorkig, Sydneytől Sao Paulóig játszották a mozik, a kritika és a közönség egyaránt lelkesedett érte, rangos fesztivál-díjakkal ismerték el. Az író könyvei követik a film útját, a közeljövőben több nyelven is megjelenik regénye, novelláskötete. Szántó T. Gábor, az 1945 írója Simon Judit kérdéseire válaszolt. Részlet a Várad folyóirat 11. számában megjelenő interjúból.


TOVÁBB

„Együttműködni, nem szétforgácsolódni”

Kapott és hideget és meleget, miután Kolozsvár főterén, egy ellenzéki tüntetésen bejelentette, 28 év után kilép a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből. Volt szenátor, államtitkár, miniszter, Traian Băsescu államfő kisebbségügyi tanácsosa. Eckstein-Kovács Péter jelenleg ügyvéd, a román média politikai szakértőnek tekinti. Simon Judit interjúja.


TOVÁBB

A befelé látás tisztasága

Káli Istvánnal készített interjúja harmadik részében faggatja nemrég Nagyváradon is bemutatott, A szemfényvesztett című regényéről az írót Szilágyi Aladár.


TOVÁBB