„Együttműködni, nem szétforgácsolódni”

2018. 07. 03. 19:44

Kapott és hideget és meleget, miután Kolozsvár főterén, egy ellenzéki tüntetésen bejelentette, 28 év után kilép a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből. Volt szenátor, államtitkár, miniszter, Traian Băsescu államfő kisebbségügyi tanácsosa. Eckstein-Kovács Péter jelenleg ügyvéd, a román média politikai szakértőnek tekinti. Simon Judit interjúja.

Eckstein-Kovács Péter ügyvéd, politikus

 

Azzal indokolta a kilépését az RMDSZ-ből, hogy „sok mindenben nem értek egyet az RMDSZ-szel, de az igazságügyi törvények módosításának megszavazásával betelt a pohár. A másik ok, ami a döntésben szerepet játszott, hogy az RMDSZ összejátszik a PSD-vel, ez számomra elfogadhatatlan”. Miért éppen most és miért éppen Kolozsvár főterén jelentette be döntését?

 

Hát azért, mert a Főtér az Főtér. Talán kicsit nosztalgiából is. Vagy hét évvel ezelőtt, ebben az időben és kísértetiesen azonos helyen (a Főtér azért nem kicsi) jelentettem be nyilvánosan a döntést, hogy Verespatak okából elhagyom a Cotroceni palotát, azaz lemondok az elnöki tanácsosi tisztségről.

 

Mi az a sok minden, amivel korábban sem értett egyet, mégsem hagyta el a Szövetséget?

 

Most hallgattam éppen Cseke Attilát, a Szenátusban beszélt az igazságügy kiherélése kapcsán. Jó arc (mármint Attila), jól beszél románul, még az sem volt teljesen hülyeség, amit mondott. Erkölcsileg viszont, véleményem szerint

elfogadhatatlan támogatni egy olyan kurzust, amely jelenleg uralkodik.

Az RMDSZ függetlensége, sajnos, füstbement. Hogy is van a nóta, „Nem leszek játéka mindenféle szélnek”?

 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke sajnálatosnak nevezte a döntését, sok sikert kívánt önnek, egyben kijelentette: „A mi elveink és céljaink nem változnak a kilépése után. Eckstein-Kovács Péter az utóbbi években nem járult hozzá aktívan a magyar közösség jogainak védelméhez”. Mire utalhatott a szövetségi elnök?

 

Gőzöm sincs. Amikor volt alkalmam, az autonómiától a kétnyelvű filmfeliratokig, mindig mondtam jó szót magyar ügyekben. A szövetségen belül nem engedtek döntésközelbe, de a médiában, ahol szakértőnek számítottam, a magyarság ügyeit védtem, és próbáltam igazunkról meggyőzni mind a beszélgető partnereimet, mind a nézőket. Más kérdés, a RMDSZ vezetősége azt ígérte, hogy 2012-ben helyem lesz a Európai Parlamentben, de nem tartották be a szavukat. 

 

Hogyan éli meg, hogy számos volt politikustársa élesen támadja a döntése miatt?

 

Megértéssel. Nincsenek bennem tüskék.

 

Anélkül, hogy belemennénk az igazságügyet érintő kérdésekbe – számos kollégámtól eltérően nem váltam hirtelen jogásszá –, miért gondolja kártékonynak a PSD–ALDE kormány reformnak nevezett módosításait, illetve módosítási javaslatait?

 

Az emberek nagyon harsányan mondtak véleményt a 13. kormányhatározat kapcsán. Aztán a nagyokosok rájöttek, hogy lépésről lépésre megoldható. Rápazarolva egy kis időt, cseppenként próbálják adagolni azt a törvényes keretet, amely a hatalmon levők és hozzájuk közelállók, illetve a tehetősek érdekeit szolgálják. Akik erősek és a hatalmat birtokolják, azokat ne lehessen felelősségre vonni. Két hívószó van ezzel kapcsolatban. Egyik, ami az utcán is elhangzik, a tolvajok (hoţii), a másik a törvényenfelüliség. Az igazságüggyel kapcsolatos módosítások ezek mentén fogalmazódnak meg. Az emberi jogok helyett a törvényenfelüliség a cél, azoknak, akiknek bármilyen hatalmuk van. Más szóval, ha te vagy a Jani, csinálhatsz, amit akarsz. Eddig ezt szavazta meg az RMDSZ, némi krákogás kíséretében. Nem oda Buda, nem hogy Várad, vagy Kolozsvár, de szerintem Inaktelke és Majtény (kicsi meg nagy) sem vesz be hasonló szélhámosságot, nemhogy Marosvásárhely.  

 

Nem okozott meglepetést, hogy megbukott a bizalmatlansági indítvány. Az RMDSZ kivonult a szavazáskor, de a szavazataival sem lett volna meg a kormánybukatáshoz szükséges többség. Mit kellett volna tennie a Szövetségnek?

 

Az RMDSZ mintegy jelképesen megszavazhatta volna a bizalmatlansági indítványt, és aztán bontsa fel a kormánnyal kötött megállapodást. 

 

Ön úgy fogalmaz, hogy az RMDSZ összejátszik a PSD-vel? Ez a két alakulat közötti megállapodást jelenti, vagy tud valamit, amit mi nem?

 

Nekem kifordult a gyomrom, amikor 2002-ben, Szatmáron, a kongresszuson agyonszerették egymást eremdéeszék az akkori magyar és román kormánypártokkal. Az nem ördögtől való, hogy az RMDSZ megegyezik a kormányalakulatokkal, de az együttműködés tartalmának vannak határai, és az igazságüggyel kapcsolatos módosítások átlépik ezeket a határokat.

 

A kormánypártok vállalhatatlanok, de az ellenzék, legalábbis a PNL éppen úgy vállalhatatlan a magyarellenes megnyilvánulásai miatt. Merre kellene forduljon az RMDSZ?

 

Egyetértek. Olyan ellenzéket kell támogatni, amelyik vállalható és normális, nyilván magyar kérdésekben is.

 

Hol van ilyen ellenzék?

 

Marosvásárhelyen működik egy transzilvanista párt, a Partidul oamenilor liberi (Szabad Emberek Pártja – POL). Három tanácsosa van/volt a helyi tanácsban, érdemes rájuk figyelni. Az USR szinten tett gesztusokat a romániai magyarok felé, őket sem kell kizárni a számításokból.

Lehetőség rejlik Cioloş kezdeményezésében is, amely számos társadalmi réteget képes megszólítani.

A volt kormányfő falusi környezetből származik, ismeri az Európai Unió mezőgazdasági politikáját, támogatási rendszerét, a szabályozásokat. 

 

Az emberek megint a tereken gyülekeznek. Lehet ennek eredménye, vagy a kormány kitölti a mandátumát?

 

Töltse ki a kormány a mandátumát, mert így csak hiteltelenítik magukat a kormánypártok.

 

A Dragnea irányítása alatt működő Dăncila kormány mindent elkövet, hogy csökkentse az államfő hatásköreit. Sikerülhet neki, vagy Iohannis erősebb annál, mint ami kívülről látszik?

 

Nem a szívem csücske a jelenlegi államelnök, kapott viszont egy rakás szavazatot. Ez igaz a PSD–ALDE koalícióra is. Nem gondolom, hogy bármelyiküknek idő előtt kellene távoznia.

 

Azt tudjuk, hogy az országban erősek a titkosszolgálatok. Képesek Dragneaék gyengíteni a szolgálatok hatáskörét?

 

Ez, gondolom vicc. Dragneaék meg akarják szerezni a titkosszolgálatokat, és annyi.

 

Végül ismét egy személyes kérdés. Folytatja a politikai tevékenységét? Ha igen, hol, milyen keretek között?

 

Együttműködni, és nem szétforgácsolódnim, ez az elv, ami mentén elképzelem estleges későbbi politikai tevékenységemet.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!