Erdélyi Riport » Többszemközt » 3. oldal

A Holnaptól a digitalizált Aranyig

Boka László irodalomtörténész, kritikus május végén a váradi Törzsasztal évadzáró estjének volt a vendége, abból az alkalomból is, hogy megjelent Peremek és középpontok című, a 20. század első felének magyar irodalmáról szóló tanulmánykötete. Az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatójával Szűcs László beszélgetett.


TOVÁBB

„Az elkedvetlenedett értelmiség, az nem értelmiség”

Nagyváradon is bemutatta A szemfényvesztett című regényét a Törzsasztal estek vendégeként Káli (Király) István író, könyvkiadó, akinek eddigi életútját az estet megelőzően készült interjúval Szilágyi Aladár segít felidézni. A beszélgetés második részében a Mentor kiadó történetét, illetve újjászületését idézzük fel.


TOVÁBB

A féleleműző bezártság

Nagyváradon is bemutatta A szemfényvesztett című regényét a Törzsasztal estek vendégeként Káli István író, könyvkiadó, akinek eddigi életútját az estet megelőzően készült interjúval Szilágyi Aladár segít felidézni.


TOVÁBB

A II. bécsi döntés és a „kis magyar világ” 3.

Sárándi Tamás marosvásárhelyi muzeológussal készült interjúja harmadik részében Szilágyi Aladár a korszak gazdasági, oktatási, kisebbségpolitikai vonatkozásairól, a háború végnapjairól kérdezte a szakembert.


TOVÁBB

A II. bécsi döntés és a „kis magyar világ” 2.

Sárándi Tamás marosvásárhelyi muzeológussal készült interjúja második részében Szilágyi Aladár a katonai és a polgári adminisztráció működéséről, a közigazgatásba került „ejtőernyősök” valós arányairól kérdezte a szakembert.


TOVÁBB

A II. bécsi döntés és a „kis magyar világ”

Kortárs történészekkel készített interjúsorozata újabb részében Szilágyi Aladár a bécsi döntés időszakáról beszélgetett Sárándi Tamás marosvásárhelyi muzeológussal, aki a Szacsvay Akadémia meghívására tartott előadást Nagyváradon.


TOVÁBB

Román gazdaság: óvatos pesszimizmus

Magas infláció, szerény növekedési adat, egymásra mutogató politika, a magánnyugdíj-pénztári betétek felé kacsingató kormány, változó közbeszerzési törvény. A román gazdaság aktuális ügyeiről Lakatos Pétert, a Számvevőszék tanácsosát kérdezte Szűcs László.


TOVÁBB

Dél-erdélyi magyarság, 1940-1944

L. Balogh Béni főlevéltárossal készített interjúja második részében Szilágyi Aladár egyebek közt a Magyar Népközösségről, Gyárfás Elemér ellentmondásos személyiségéről, a történelmi egyházak szerepéről, illetve a kölcsönös sérelmek orvoslásáról kérdezte a téma, illetve a korszak kutatóját.


TOVÁBB

A szétfejlődés kezdetei Dél-Erdélyben (1.)

A második bécsi döntés Erdély kettészakítását eredményezte. Az északon maradt román, a délen rekedt magyar lakosság számára ez a drámai fordulat nem sok jót hozott. Erről a kölcsönösen gyakorolt „adok-kapok”-ról – melyben a román hatóságok fölülmúlták a magyarokat – beszélgetett L. Balogh Béni főlevéltárossal Szilágyi Aladár.


TOVÁBB

„Nem zárkózhat be az ember abba, amit már megcsinált”

Másfél évtizede van jelent a világhálón a Spanyolnátha művészeti folyóirat. Az alapító főszerkesztővel, a Miskolc közeli Hernádkakon élő Vass Tibor költővel nagyváradi Törzsasztal-estje után beszélgetett Szűcs László.


TOVÁBB